Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε χθες Κυριακή οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας και της Ρωσίας, του ισχυρότερου συμμάχου της Δαμασκού, να πάψουν να «μετατρέπουν σε κόλαση με τους βομβαρδισμούς» τους τη συριακή επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά), ύστατο μεγάλο προπύργιο των τζιχαντιστών στην εμπόλεμη χώρα.
«Ακούω ότι η Ρωσία, η Συρία και σε μικρότερο βαθμό το Ιράν έχουν κάνει κόλαση με τους βομβαρδισμούς τους την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και σκοτώνουν αδιακρίτως πολλούς αθώους άμαχους. Ο κόσμος βλέπει αυτή την ανθρωποσφαγή. Ποιος είναι ο σκοπός, τι θα κερδίσετε; Σταματήστε!», αξίωσε ο Τραμπ μέσω Twitter, λίγο πριν από την αναχώρησή του για την επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία.
Η Συρία βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται εναντίον πολυάριθμων ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης, καθώς και τρομοκρατικών οργανώσεων. Η Ρωσία, μαζί με την Τουρκία και το Ιράν, είναι εγγυητές του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός στη Συρία. Η Μόσχα παρέχει επίσης ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της χώρας.
Η ζώνη απαγόρευσης κλιμάκωσης της επαρχίας Ιντλίμπ δημιουργήθηκε μετά από συνάντηση κορυφής μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στο Σότσι το περασμένο φθινόπωρο. Η βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ φιλοξενεί περίπου 30.000 μαχητές, συμπεριλαμβανομένων ξένων μισθοφόρων, αντάρτες από το Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση που υποστηρίζεται από την Τουρκία, καθώς και μαχητές από την τρομοκρατική ομάδα της Al Nusra.
POST A COMMENT.