Έρευνα στην Αν. Μεσόγειο για πολιτική, θεσμούς και κοινωνική πραγματικότητα

cache_728x3000_Analog_medium_502952_125125_2132018

Η ΚάπαResearch πραγματοποίησε την ποσοτική έρευνα κοινής γνώμης Balkan Monitor σκιαγραφώντας την άποψη των πολιτών της περιοχής για την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητά τους, για τις ηγεσίες τους, για τις χώρες, τα υπερεθνικά σχήματα, αλλά και τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στη διεθνή σκηνή.

Η διερεύνηση των φόβων και των προσδοκιών των ανθρώπων για το μέλλον τους χαρτογραφεί τις μεγάλες μεταβολές που συντελέστηκαν στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1993, λίγα χρόνια μετά την επανένωση της Ευρώπης, επαναλήφθηκε το 2003, το 2014 και πριν λίγους μήνες το 2019.

Αξιοσημείωτο είναι πως στην πλειοψηφία των χωρών οι οποίες αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης, οι πολίτες απάντησαν πως το εισόδημα του νοικοκυριού τους επαρκεί για όλα όσα χρειάζονται στην καθημερινή τους ζωή, χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα για αποταμίευση.

ΚΑΠΑ RESEARCH

Στη Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο, το Λίβανο, την Αλβανία, την Αίγυπτο, τη Σερβία και τη Βουλγαρία ωστόσο οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες απάντησαν με σαφήνεια πως τα εισοδήματά τους επαρκούν μονάχα για τα απαραίτητα με σημαντικά ποσοστά πολιτών στις ίδιες περιοχές να παραδέχονται πως τα χρήματα που λαμβάνουν δεν επαρκούν ούτε για τις βασικές τους ανάγκες.

Οι μεγαλύτεροι φόβοι

ΚΑΠΑ RESEARCH

Η απογοήτευση, ο θυμός, αλλά και η ελπίδα είναι τα συναισθήματα που βιώνουν σήμερα οι κάτοικοι της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ στην καθημερινότητά τους παραδέχονται πως αισθάνονται κυρίως φόβο και λιγότερη ικανοποίηση για τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, στις Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Λίβανο και Αίγυπτο, οι πολίτες αισθάνονται περισσότερο φόβο για τη φτώχεια (σε ποσοστό 30%), για την κήρυξη ενός νέου παγκοσμίου πολέμου (σε ποσοστό 14%), για την εγκληματικότητα (σε ποσοστό 14%), για τις αρρώστιες (σε ποσοστό 12%), για μια μεγάλη φυσική καταστροφή (σε ποσοστό 8%), για τις εξωτερικές απειλές από άλλες χώρες (σε ποσοστό 7%), για μια τρομοκρατική ενέργεια (σε ποσοστό 6%) και για ένα πιθανό ατύχημα σε βιομηχανικό ή πυρηνικό κέντρο (σε ποσοστό 2%). Στη χώρα μας, το 31% των πολιτών φοβάται τη φτώχεια, το 17% ανησυχεί για τις επιδημίες και ένα 15% για τη βία και την εγκληματικότητα.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως η Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί πόλο έλξης για δεκάδες τουρίστες που καταφθάνουν από τις προαναφερθείσες περιοχές, αφού από το σύνολο των δώδεκα χωρών, οι πολίτες των περισσότερων σημειώνουν πως έχουν επισκεφτεί τη χώρα μας. Μάλιστα οι πιο πολλοί από αυτούς θα ήθελαν ακόμα και να ζήσουν στην Ελλάδα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

ΚΑΠΑ RESEARCH

Οι ισχυρότερες χώρες

Σε ερώτηση των ερευνητών για τις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ισχύ στην περιοχή, το 34% των ερωτηθέντων απάντησε πως θεωρεί το Ισραήλ την πιο ανεπτυγμένη οικονομικά χώρα, ενώ το 26% των πολιτών πιστεύει το ίδιο για την Τουρκία, την ώρα που το 16% έχει την ίδια άποψη για την Ελλάδα. Στρατιωτική ισχύ, σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα, φαίνεται πως έχει η Τουρκία, στη συνέχεια έρχεται το Ισραήλ, ενώ ακολουθεί η Ελλάδα.

Ανεπτυγμένη πολιτισμικά θεωρεί την Ελλάδα το 24% των πολιτών στις εν λόγω περιοχές, ενώ το 11% πιστεύει κάτι αντίστοιχο για την Τουρκία. Τα καλύτερα πανεπιστήμια αλλά και νοσοκομεία βρίσκονται και πάλι στην Ελλάδα, την Τουρκία και το Ισραήλ, με βάση τα όσα είπαν οι ερωτηθέντες. Μια μικρή διαφοροποίηση παρατηρείται στην ερώτηση για τον τουρισμό, αφού όπως αποδεικνύεται οι καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί είναι η Ελλάδα, η Τουρκία και η Αίγυπτος, αντί για το Ισραήλ.

Εμπιστοσύνη στους θεσμούς

Από την έρευνα προκύπτει παράλληλα πως στην κορυφή των θεσμών τους οποίους εμπιστεύονται οι πολίτες στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου είναι ο στρατός, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι Έλληνες μάλιστα, σύμφωνα με τα πορίσματα, σε ποσοστό 67% δείχνουν να εμπιστεύονται τον στρατό, σε ποσοστό 46% την αστυνομία και σε ποσοστό 43% τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

ΚΑΠΑ RESEARCH

ΚΑΠΑ RESEARCH

ΚΑΠΑ RESEARCH

ΚΑΠΑ RESEARCH

Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για τις υπόλοιπες χώρες, με τη Βουλγαρία να διαφοροποιείται, αφού οι πολίτες της στην πλειοψηφία τους εμπιστεύονται κυρίως το κοινωνικό δίκτυο και όχι τον στρατό. Στις περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, οι περισσότεροι πολίτες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση αλλά ούτε και το Υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια καχυποψία δείχνουν αναφορικά και με το Κοινοβούλιο, τα πολιτικά κόμματα, τη δημόσια διοίκηση και τη Δικαιοσύνη.

Η στάση απέναντι στις μειονότητες

Όσον αφορά τη στάση των πολιτών της Ανατολικής Μεσογείου απέναντι στο μεταναστευτικό, οι περισσότεροι πολίτες στο Κόσοβο, την Αλβανία, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Τουρκία τονίζουν πως θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για ισομερή κατανομή των προσφύγων/μεταναστών στις βαλκανικές χώρες και στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Από την άλλη, στον Λίβανο, τη Βόρεια Μακεδονία, το Ισράηλ, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία, οι ερωτηθέντες είναι της άποψης πως κάθε χώρα θα πρέπει να μπορεί να κλείνει τα σύνορά της στους ξένους εάν κρίνει πως αυτό επιτάσσει το εθνικό της συμφέρον.

ΚΑΠΑ RESEARCH

ΚΑΠΑ RESEARCH

Διεθνείς σχέσεις: Πρώτος σύμμαχος οι ΗΠΑ

Αξίζει να αναφερθεί πως οι συμμετέχοντες στη μελέτη όταν ρωτήθηκαν για τη χώρα που θα ήθελαν να είναι σύμμαχος της δικής τους τη δεδομένη χρονική στιγμή, απάντησαν σε ποσοστό 59% οι ΗΠΑ, σε ποσοστό 48% η Ρωσία και σε ποσοστό 37% η Κίνα. Ακολουθεί η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Έλληνες σε ποσοστό 73% θέλουν για σύμμαχο τις ΗΠΑ, σε ποσοστό 45% τη Ρωσία και σε ποσοστό 38% την Κίνα. Η Τουρκία είναι επίσης η χώρα η οποία μάλλον θα έβαζε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των περισσότερων από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ερωτηθέντων.

ΚΑΠΑ RESEARCH

Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός πως η λέξη «εθνικιστής» έχει αρνητική χροιά μόνο για την πλειοψηφία των Ελλήνων, των Κύπριων, των κατοίκων της Βόρειας Μακεδονίας και του Ισραήλ. Όλοι οι άλλοι αντιμετωπίζουν θετικά τη λέξη. Όλοι επίσης -εκτός από τη Σερβία- επιθυμούν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ θέλουν η χώρα τους να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η άποψη για τους ηγέτες του κόσμου

Από τη μελέτη της Κάπα Research συμπεραίνεται επίσης πως πρώτος σε δηµοφιλία είναι ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν και ακολουθούν ο Εμµανουέλ Μακρόν και η Ανγκελα Μέρκελ. Εντυπωσιακή φαίνεται να είναι η αποδοχή του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αφού είναι πέμπτος σε δηµοτικότητα στη ΝΑ Μεσόγειο και δεύτερος -µετά τον Βλαντιμιρ Πούτιν- στα Βαλκάνια.

Στην ίδια έρευνα αποδεικνύεται πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει µεγαλύτερη αποδοχή στην Αλβανία, στην Τουρκία ή στο Ισραήλ απ’ ό,τι στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Στα αξιοσηµείωτα είναι και η επίδοση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σηµίτη, που συγκέντρωνε το 2003 εξαιρετικά ποσοστά δηµοφιλίας στα Βαλκάνια.

ΚΑΠΑ RESEARCH

Να αναφερθεί τέλος πως στην ερώτηση για το πόσο συμβάλλει η Ελλάδα στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, απαντά θετικά το 72% των Κύπριων, το 50% των Σέρβων, το 48% των Βούλγαρων, το 42% των Ρουμάνων, το 42% των πολιτών του Ισραήλ. Την ίδια άποψη έχει το 41% των πολιτών στην Αίγυπτο, το 37% μόνο των πολιτών στην Αλβανία και το 28% στη Βόρεια Μακεδονία. Περισσότερη αρνητική θεωρούν τη στάση μας οι Τούρκοι πολίτες.

Πηγή: huffingtonpost.gr

POST A COMMENT.