Έκθεση για τα δικαιώματα των παιδιών απο την έδρα UNESCO στο ΑΠΘ

Ενόψει της 70ής επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1948-2018), με πρωτοβουλία της Έδρας UNESCO του ΑΠΘ, υλοποιήθηκε στο Παιδικό Κέντρο του ΑΠΘ το ακαδημαϊκό/σχολικό έτος 2017-2018, μία εκπαιδευτική δράση με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επτά τμήματα προ-προνηπίων, προνηπίων και νηπίων εργάστηκαν με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, υπό την επιστημονική υποστήριξη της Έδρας UNESCO, πάνω στη θεματική των δικαιωμάτων του παιδιού, αλλά και σε βασικές έννοιες, όπως «διαφορετικότητα» και «αλληλεγγύη», ενώ ένα τμήμα εστίασε τη δράση του στο προσφυγικό ζήτημα.

Τα έργα των παιδιών που συμμετείχαν στη δράση αυτή περιλαμβάνονται στην Έκθεση με τίτλο «Όλα τα παιδιά έχουμε δικαιώματα», την οποία διοργανώνει η Έδρα UNESCO του ΑΠΘ για την Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη σε συνεργασία με το Παιδικό Κέντρο του ΑΠΘ.

Στόχος της Έκθεσης είναι να δημοσιοποιήσει τις εξαιρετικές δουλειές των παιδιών, αλλά και να αναδείξει τρόπους, με τους οποίους τα παιδιά μπορούν να μάθουν τα δικαιώματά τους ήδη από την προσχολική ηλικία, θέτοντας έτσι τις βάσεις, ώστε αυτά να γίνουν μακροπρόθεσμα βίωμα και πεποίθησή τους.

Πρόταγμα του σχολείου στις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες είναι η εκπαίδευση των μαθητών ως μελλοντικών πολιτών στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ειρήνη. Το ζήτημα αυτό αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα σημαντικό, εάν ληφθούν υπόψη οι προκλήσεις που θέτουν η πολιτισμική και θρησκευτική ετερότητα, αλλά και τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας που κλυδωνίζουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Επιτακτική είναι, επίσης, και η εκπαίδευση των παιδιών πάνω στα δικαιώματά τους, ώστε να τα γνωρίζουν και να μπορούν να τα διεκδικήσουν.

Η Έδρα UNESCO του ΑΠΘ για την Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη αναπτύσσει από το 1997 πολύπλευρη δραστηριότητα, με στόχο τη διάχυση των παραπάνω θεμελιωδών αξιών σε όλες τις βαθμίδες της ελληνικής εκπαίδευσης, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και φοιτητών, των εκπαιδευτικών αλλά και της κοινής γνώμης για έναν πολιτισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειρήνης και μη βίας.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019, στις 10 π.μ., στο Ισόγειο της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ.


 

Πληροφορίες

Διάρκεια Έκθεσης και ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα 20 – Παρασκευή 24 Μαΐου 2019, 9:00-21:00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η Έδρα UNESCO του ΑΠΘ με αντικείμενο την Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη είναι η μόνη σχετική Έδρα σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο και μία από τις ελάχιστες υπάρχουσες σε Πανεπιστήμια της Μεσογείου. Ιδρύθηκε το 1997, με Συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της UNESCO και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σκοπός της είναι η προώθηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος δραστηριοτήτων εκπαίδευσης, έρευνας, πληροφόρησης και τεκμηρίωσης στον τομέα «Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία και Ειρήνη» σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Η Έδρα UNESCO συνδέει το ΑΠΘ με διεθνείς διακυβερνητικούς Οργανισμούς (UNESCO, UNICEF κ.ά.), με το Παγκόσμιο Δίκτυο των 728 Εδρών UNESCO και με τα 43 Δίκτυα UNITWIN (University Twinning and Networking) της UNESCO (σε 854 ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα, σε 195 κράτη), με το Δίκτυο των 41 Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, τα οποία συνδιοργανώνουν Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα με θέμα «Τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τον Εκδημοκρατισμό», καθώς και με πολλές διεθνείς και ελληνικές ΜΚΟ. Η Έδρα βραβεύτηκε από την UNESCO το 2002. Στο σκεπτικό της Απόφασης της UNESCO για τη βράβευση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Έδρα αυτή καταδεικνύει με τις εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητές της τη δύναμη των Πανεπιστημίων να συμβάλουν ώστε να οικοδομηθεί η Ειρήνη στη σκέψη των ανθρώπων, σύμφωνα με την Ιδρυτική Πράξη της UNESCO». Διευθύντρια της Έδρας UNESCO του ΑΠΘ είναι η Αντιπρύτανις Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγήτρια Δέσποινα Κλαβανίδου.

POST A COMMENT.