Με συγκίνηση, αλλά και ενθουσιασμό παρουσιάστηκε χθες, στην κεντρική σκηνή «Δημήτρης Ροντήρης», στο Δημοτικό Θέατρο, με τη μουσική υπόκρουση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου, η ζωγραφική αυλαία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με τίτλο: «ΑΙ ΝΥΜΦΑΙ ΑΚΟΥΟΥΣΑΙ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ», 93 χρόνια μετά την πρώτη ανάρτησή της.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε η νέα αφιερωματική έκδοση του Δήμου Πειραιά «Το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά», ένα βιβλίο μνήμης και ιστορίας, εμπλουτισμένο από μαρτυρίες και απόψεις σημαντικών ανθρώπων της Τέχνης και του Πολιτισμού.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στον χαιρετισμό του, τόνισε:
«Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά. Σας καλωσορίζω στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, στο στολίδι του Δήμου μας, το οποίο διαγράφει τα τελευταία χρόνια μια νέα ξεχωριστή πορεία.
Θεωρώ ξεχωριστή και ιδιαίτερα σημαντική για τον Δήμο μας την αποψινή βραδιά. Η παρουσίαση και αποκατάσταση στην αρχική της θέση, την Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά «Δημήτρης Ροντήρης», της ζωγραφικής Αυλαίας «Αι Νύμφαι ακούουσαι τον Ορφέα» και η έκδοση και παρουσίαση του βιβλίου «Το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά», όπως επίσης και αυτή ακόμη η ονομασία της Κεντρικής Σκηνής, σε Δημήτρης Ροντήρης που έγινε επί των ημερών της Δημοτικής μας Αρχής, θεωρήσαμε από την πρώτη στιγμή, ότι ήταν χρέος μας. Από την πρώτη στιγμή θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να ξανασυνδέσουμε την πόλη μας με την ιστορία της, με λαμπρές στιγμές, αλλά και πρόσωπα που τη σημάδεψαν θετικά.
Φέτος συμπληρώνονται 93 χρόνια από το έτος δημιουργίας της Αυλαίας, το 1926. Τότε, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και συγκυρία όχι μόνο για τον Πειραιά, αλλά για ολόκληρη τη χώρα με κύριο χαρακτηριστικό την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε η Μικρασιατική Καταστροφή, ο Πειραιάς δεν το «έβαλε κάτω». Οι πρόσφυγες που κατέκλυσαν την πόλη αποτέλεσαν ένα νέο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και ένα νέο φορέα πολύ ισχυρών πολιτισμικών αξιών.
Ο πρωτοπόρος, για την εποχή του, Δήμαρχος τότε Τάκης Παναγιωτόπουλος, διέβλεψε πολύ νωρίς ότι η ανάπτυξη της πόλης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναβάθμιση των πολιτιστικών της δομών, την καλλιέργεια και την ανάπτυξη των πνευματικών κυττάρων της πόλης. Μια σειρά από έργα με έμφαση στον πολιτισμό ολοκληρώνονται επί θητείας του, μεταξύ των οποίων η ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου και η δημιουργία της Ζωγραφικής Αυλαίας.
Αποτελεί για όλους μας ιδιαίτερη τύχη να βρισκόμαστε σήμερα στο θαύμα της αναγέννησης της αυλαίας, αλλά συγχρόνως στην παρουσίαση ενός λευκώματος για το Δημοτικό μας Θέατρο. Την πρωτοβουλία της ολοκλήρωσης της έκδοσης αναλάβαμε ως Δήμος και για πρώτη φορά απευθυνθήκαμε σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων προκειμένου να καταθέσουν την μαρτυρία τους και την οπτική τους γωνία. Τα σύμβολα των πόλεων άλλωστε, όπως είναι το δικό μας Δημοτικό Θέατρο αποτελούν σημεία αναφοράς και έμπνευσης και άρα πολλών και διαφορετικών βιβλίων.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές αυτών των προσπαθειών:
- Τα τμήματα θεάτρων και κινηματογράφων και Πινακοθήκης της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά και τη Διευθύντριά μας κα Μπαφούνη.
- Το Τμήμα Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.
- Την κατασκευάστρια εταιρεία του Αττικό Μετρό J P Αβαξ και ιδιαίτερα τον κύριο Δημήτρη Σίδερη για τη σημαντική βοήθεια που μας προσέφεραν.
- Τον Σύλλογο Μονίμων & Αορίστου Χρόνου Υπαλλήλων του Δήμου Πειραιά.
- Τον κ. Μίκη Θεοδωράκη για τη σπάνια μαρτυρία του για το Δημοτικό Θέατρο.
- Τον κύριο Κώστα Γεωργουσόπουλο κορυφαίο άνθρωπο του θεάτρου, συγγραφέα, κριτικό, μεταφραστή και καθηγητή μου και θέλω πάντα να το τονίζω, αλλά και όλους τους υπόλοιπους συγγραφείς του βιβλίου.
- Τις εκδόσεις Μίλητος και τον Νίκο Χαϊδεμένο για τη συνδρομή του
και όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε την ιστορική αυτή αυλαία, αλλά και την έκδοση του βιβλίου. Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ημερών Θάλασσας 2019».
POST A COMMENT.