Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου: 700 δολοφονίες δημοσιγράφων τα τελευταία 10 χρόνια

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, η Eurostat παρουσίασε στοιχεία σχετικά με το πόσοι άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζονται σε ΜΜΕ. 

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα απασχολήθηκαν ως συγγραφείςδημοσιογράφοι ή γλωσσολόγοι.

Οι μισοί από αυτούς ήταν δημοσιογράφοι (0,4 εκατομμύρια άτομα ή 0,2% της συνολικής απασχόλησης). Σε σύγκριση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια, ο αριθμός των δημοσιογράφων στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 38.000 (ή +10%).

Συνολικά, 1,2 εκατομμύρια άτομα (ή το 0,5% της συνολικής απασχόλησης) απασχολούνται σε εκδοτικές δραστηριότητες, όπως η δημοσίευση εφημερίδων, περιοδικών και περιοδικών, ενώ σχεδόν μισό εκατομμύριο (0,4 εκατομμύρια ή το 0,2% της συνολικής απασχόλησης) δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών πληροφόρησης, όπως επεξεργασία δεδομένων, φιλοξενία ιστοσελίδων ή εργασία σε πρακτορεία ειδήσεων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό δημοσιογράφων στην Εσθονία και τη Σουηδία, το χαμηλότερο στη Σλοβακία και την Πολωνία.

Από αυτές τις χώρες, το μεγαλύτερο ποσοστό δημοσιογράφων καταγράφηκε στην Εσθονία και τη Σουηδία (0,5% της συνολικής απασχόλησης), έναντι της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Γερμανίας (πάνω από 0,3%). Η Σλοβακία και η Πολωνία ήταν στον αντίποδα της κλίμακας (και οι δύο 0,1%), ακολουθούμενη από την Ιταλία, την Τσεχία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και το Λουξεμβούργο  (όλες κάτω από το 0,2%).

Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δολοφονηθεί 700 επαγγελματίες δημοσιογράφοι, ενώ το 2018 σκοτώθηκαν 80 εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

21060899

Facebook Comments

POST A COMMENT.