Το Ισλαμικό Κράτος υπεύθυνο για τις επιθέσεις στην Καμπούλ και το Ζουφλί

Την επίθεση, που σημειώθηκε χθες Σάββατο στην Καμπούλ, άρχισε ένας βομβιστής αυτοκτονίας, ο οποίος πυροδότησε τα εκρηκτικά του ακριβώς έξω από το κτήριο του υπουργείου και στη συνέχεια άλλοι τρεις επιτιθέμενοι εισήλθαν στον χώρο.

Τρεις επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας έπειτα από μάχη. Οι δυνάμεις ασφαλείας απομάκρυναν επίσης 2.800 Αφγανούς από τα κυβερνητικά κτίρια.

Νεκροί είναι τέσσερις πολίτες και τρεις αστυνομικοί, ενώ άλλοι οκτώ πολίτες τραυματίστηκαν.

Το τοπικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους – γνωστό και ως Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K), από μια παλαιότερη ονομασία της περιοχής που περιλαμβάνει το Αφγανιστάν – δραστηριοποιείται στη χώρα από το 2015 και μάχεται τόσο τους Ταλιμπάν, όσο και τις αφγανικές και αμερικανικές δυνάμεις.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι μαχητές του ΙΚ βρίσκονται στο Αφγανιστάν επειδή συχνά μετακινούνται σε άλλες οργανώσεις, όμως στρατιωτικοί των ΗΠΑ υπολογίζουν πως ανέρχονται σε περίπου 2.000.

Όσον αφορά στην επίθεση στη Σαουδική Αραβία, η τζιχαντιστική οργάνωση αναφέρει ότι “οι δράστες της επίθεσης στην έδρα της Κρατικής Ασφάλειας στην πόλη Ζούλφι, βορειοδυτικά του Ριάντ, είναι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους”.

Τέσσερις άνδρες σκοτώθηκαν προσπαθώντας να επιτεθούν στην έδρα αυτή χθες, μετέδωσε νωρίτερα το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν επίσης ελαφρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από την πλευρά τους, σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι οι τέσσερις άνδρες σκοτώθηκαν από τις αρχές αποτρέποντας έτσι την επίθεση στο σταθμό της Mabaheth (υπηρεσίας πληροφοριών εσωτερικού που χειρίζεται θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντικατασκοπείας) στο Ζούλφι.

Facebook Comments

POST A COMMENT.