INTEGRA-TRAIN: ολιστική προσέγγιση για την ενσωμάτωση των γυναικών προσφύγων

ΕΛΙΑΜΕΠ και Melissa

“Μία ολιστική προσέγγιση για την ενσωμάτωση των γυναικών προσφύγων” παρουσίασαν το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Δίκτυο μεταναστριών στην Ελλάδα- Melissa κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησαν την Τρίτη, 16 Απριλίου, στο πλαίσιο του προγράμματος INTEGRA-TRAIN.

Με “όχημα” τη γνώση μέσα από τις ξεχωριστές, συγκλονιστικές εμπειρίες των ίδιων των γυναικών, αλλά και την θέληση να αντιμετωπιστούν τα κενά που παρουσιάζονται κατά τη διαδικασία ενσωμάτωσης των μεταναστών και προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ, ΕΛΙΑΜΕΠ και Melissa προχώρησαν “ένα βήμα πέρα από την κατάθεση προτάσεων”, ανοίγοντας το διάλογο με τις πραγματικές πρωταγωνίστριες της μεγάλης αυτής μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και παρουσιάζοντας, για πρώτη φορά, το “Εγχειρίδιο Εκπαίδευσης INTEGRA”.

Το εγχειρίδιο, το οποίο αποτελεί “καρπό” της συνεργασίας των δύο φορέων αποτυπώνει τόσο τις πολλαπλές δράσεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος, όσο και την ολιστική φιλοσοφία ενσωμάτωσης που διέπει την ξεχωριστή αυτή προσέγγιση στην ενσωμάτωση του προγράμματος, φορέας υλοποίησης του οποίου ήταν το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Το πρόγραμμα INTEGRA

Πώς “παντρεύτηκε”, ωστόσο, το πρόγραμμα INTEGRA-TRAIN με το ΕΛΙΑΜΕΠ και την Melissa; Όπως εξήγησε η Ρόζα Βασιλάκη: “Η ιδέα ήταν πως το πρόγραμμα θα έπρεπε να εστιάσει στην μεταφορά γνώσης και εμπειρίας από κράτη-μέλη με μεγαλύτερη εμπειρία στην ενσωμάτωση προσφύγων, όπως είναι η Ισπανία και η Ιταλία, σε χώρες με μικρότερη εμπειρία και λιγότερο ανεπτυγμένες δομές ενσωμάτωσης, όπως η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Μάλτα. Μετά από χαρτογράφηση των αναγκών, συνέχισε η κα Βασιλάκη, πραγματοποιήθηκαν δράσεις που είχαν ως τελικό στόχο την διευκόλυνση της εξοικείωσης των γυναικών προσφύγων με το κοινωνικό, νομικό, πολιτικό και πολιτισμικό πλαίσιο της Ελλάδας, αλλά και η συνολική ενδυνάμωση των γυναικών προσφύγων και η αυτονόμησή τους στο νέο περιβάλλον.

Το εγχείρημα της ενσωμάτωσης, πάντως, σύμφωνα με την ίδια, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μία διαδικασία χωρίς προκλήσεις και δομικές δυσκολίες. Αντίθετα, η όλη διαδικασία, ειδικά στην Ελλάδα, πρέπει καθημερινά να ξεπερνά αρκετούς σκοπέλους, όπως η ξενοφοβία ή οι ειδικές οικονομικές και πολιτικές συνθήκες της χώρας.

Στο ερώτημα γιατί έχει αξία να εστιάσουμε στις γυναίκες απάντησε μέσα από την τοποθέτησή της η κα Ναντίνα Χριστοπούλου, Ανθρωπολόγος και συνιδρύτρια της Melissa. Όπως τόνισε η κα Χριστοπούλου “οι γυναίκες αποτελούν τους κύριους δρώντες στην διαδικασία ενσωμάτωσης”, καθώς οι δράσεις τους λειτουργούν ‘πολλαπλασιαστικά’ στην κοινότητα, ενώ οι στόχοι τους δεν περιορίζονται αποκλειστικά σε ατομικά συμφέροντα και εστιάζουν συνήθως στο μέλλον.

“Για πολλά χρόνια δουλεύαμε, λανθασμένα, χωρίς τις γυναίκες στα ζητήματα υπόθεση της ενσωμάτωσης. Οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν καταλυτικό ρόλο σε αυτό” ανέφερε ο κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Αντιδήμαρχος Αθηναίων για θέματα Μεταναστών, Προσφύγων και Ενσωμάτωσης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για δημιουργική αξιοποίηση των ερευνητικών δεδομένων στην χάραξη πολιτικών μετανάστευσης.

Από την πλευρά της, η Μαρία Στρατηγάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά στην Ελλαδα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την κοινωνική ενσωμάτωση όχι ατόμων, αλλά ολόκληρων οικογενειών. “Αυτό αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση στην όλη διαδικασία ενσωμάτωσης, δεδομένου ότι τα θέματα του φύλου πρέπει και είναι ψηλά στην ατζέντα”.

“Οι ιστορίες επιβίωσης των γυναικών μεταναστριών, αλλά και η πάλη τους για δικαιοσύνη σε εμπνέουν και σε αφυπνίζουν” είπε από την πλευρά της η  Deborah Carlos Valencia, κοινωνική λειτουργός και συνιδρύτρια της Melissa. Και συμπλήρωσε: “Στόχος μας είναι να μάθουμε η μία από τις εμπειρίες της άλλης, με τελικό πάντα στόχο την ενεργότερη συμμετοχή των γυναικών στις κοινωνίες”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση έδωσε “φωνή” σε δεκάδες γυναίκες που επωφελούνται ή εργάζονται για το δίκτυο της Melissa. Στόχος ήταν ο λόγος να δοθεί στις ίδιες τις συμμετέχουσες, ώστε να ακουστεί η εμπειρία τους, αλλά και στο προσωπικό του Δικτύου που καθημερινά εργάζεται για την πραγματοποίηση των ιδεών και των δράσεων αυτών.

POST A COMMENT.