Αρχαίο Φρούριο των Αιγοσθένων: εκδήλωση ξενάγησης μαθητών στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων

maxresdefault
Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων 2019 που εορτάζεται την 18η Απριλίου, όπως έχει οριστεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής διοργανώνει δράση για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγοσθένων.
Θέμα του φετινού εορτασμού είναι το αγροτικό τοπίο. Το Αρχαίο Φρούριο των Αιγοσθένων, κτισμένο σε αγροτική περιοχή, σε ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους, δεσπόζει στον ομώνυμο ανατολικό όρμο του Κορινθιακού κόλπου.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αφιερώνει τον εορτασμό στα παιδιά και στον δημιουργικό διάλογο με τη νέα γενιά. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με σχολικές μονάδες του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας θα ξεναγήσει του μαθητές  στο Αρχαίο Φρούριο των Αιγοσθένων και τον εμβληματικό Νοτιοανατολικό Πύργο που αναστηλώθηκε πρόσφατα. Αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής θα υποδεχθούν τα παιδιά και θα περιηγηθούν μαζί τους στο αναστηλωμένο μνημείο και τον αρχαιολογικό χώρο. Στόχος της δράσης είναι να έρθουν τα παιδιά κοντά στα μνημεία της περιοχής τους με τρόπο συμμετοχικό και βιωματικό και να αγαπήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά.
Τι γνωρίζουμε για το Αρχαίο Φρούριο των Αιγοσθένων:
Το Αρχαίο Φρούριο των Αιγοσθένων, αποτελεί αρχαίο φρούριο που χρησιμοποιήθηκε και κατά τους Βυζαντινούς χρόνους.

Την κλασική περίοδο, εποχή που κτίζεται το φρούριο, τα Αιγόσθενα αποτελούσαν κώμη των Μεγάρων. Η ακριβής χρονολόγηση κατασκευής του φρουρίου κυμαίνεται ανάμεσα στον πρώιμο 4ο έως τον πρώιμο 3ο αι. π.Χ. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα φαίνεται πολύ πιθανό να κτίστηκε το 343 π.Χ., με την βοήθεια των Αθηναίων έπειτα από τη συμμαχία τους με τους Μεγαρείς για την αντιμετώπιση του Θηβαϊκού κινδύνου. Στο φρούριο εγκαταστάθηκε για τον σκοπό αυτό, αθηναϊκή φρουρά.

Η θέση πάντως πρέπει να είχε οχυρωθεί και από παλαιότερα, καθώς η πόλη των Αιγοσθένων γνώρισε μεγάλη ακμή γύρω στο 1500 π.Χ. ως το 700 π.Χ. Λόγω της παραμεθόριας θέσης της η πόλη ανήκε κατά καιρούς στους Μεγαρείς και τους Αθηναίους. Υπήρξε μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας και για σύντομη χρονική περίοδο του Κοινού των Βοιωτών.

Θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο φρούριο της αρχαιότητας.


 

Πληροφορίες εκδήλωσης:

Σημείο συνάντησης: Ακρόπολη Αρχαίου Φρουρίου Αιγοσθένων
Ώρα συνάντησης: 9:00π.μ.

POST A COMMENT.