Συνελήφθη ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής των Wikileaks

Συνελήφθη σήμερα ο ιδρυτής των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, από τη μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, μετά την άρση του ασύλου που του είχε χορηγήσει ο Ισημερινός.

Σε βίντεο που δημοσίευσε το ρωσικό δίκτυο Ruptly από τη στιγμή της σύλληψης του, διακρίνεται ο Ασάνζ να εξωθείται από την πρεσβεία και να οδηγείται σε βανάκι της Αστυνομίας.

Ο Ασάνζ παρέμενε κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού, στην αγγλική πρωτεύουσα, τα τελευταία 7 χρόνια, όπου είχε καταφύγει αρχικά προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στην Σουηδία όπου κατηγορούταν για αδίκημα σεξουαλικού περιεχομένου. 

Μετά την απόσυρση της κατηγορίας, συνέχισε την «αυτοεξορία» του, φοβούμενος πως αν έφευγε από εκεί οι Βρετανικές Αρχές θα τον εξέδιδαν στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των διαρροών του στα Wikileaks.

Την είδηση της σύλληψής του επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Σατζίντ Χαβίντ, ο οποίος τόνισε πως ο Αυστραλός ακτιβιστής βρίσκεται υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα του Κεντρικού Λονδίνου και θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με τα Wikileaks, η κατάργηση του ασύλου του έγινε με παράνομο τρόπο. Ο επίσημος λογαριασμός της ιστοσελίδας στο twitter, ενημέρωσε πως η σύλληψη έγινε μέσα στην πρεσβεία, καθώς ο πρέσβης επέτρεψε στις αστυνομικές δυνάμεις να εισβάλλουν στο εσωτερικό του κτιρίου.

Η αστυνομία του Λονδίνου διευκρίνισε πως η σύλληψή του Ασάνζ ήρθε μετά την άρνηση του να παρουσιαστεί αυτοβούλως στο δικαστήριο και να παραδοθεί.


 

Οι περίφημες διαρροές των Wikileaks παρουσίαζαν πολλές φορές έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Μεταξύ άλλων είχε δοθεί στη δημοσιότητα ο αποκαλυπτικός διάλογος μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου, που συζητούσαν για τους τρόπους που θα στρίμωχναν Ελλάδα και Βερολίνο ώστε να κατορθώσουν να περάσουν τις δικές τους θέσεις σχετικά με το πρόγραμμα στήριξης της χώρας.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.