Ο Aaron Ciechanover επίτιμος διδάκτορας και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

aaron

Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου πρόκειται να αναγορευτεί, την Τρίτη 16 Απριλίου, ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας καθηγητής βιοχημείας, Aaron Ciechanover.

Τον ανώτατο αυτόν ακαδημαϊκό τίτλο θα απονείμει στον Καθηγητή Aaron Ciechanover ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, κος Βασίλειος Χρυσικόπουλος, ενώ το έργο του τιμώμενου και τον έπαινο θα παρουσιάσει ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab), κος Παναγιώτης Βλάμος. Η τελετή αναγόρευσης Ισραηλινού επιστήμονα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών της Ιονίου Ακαδημίας στην Κέρκυρα στις 20:00 μ. μ..

Ο Νομπελίστας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα δώσει διάλεξη με τίτλο: «The revolution of personalized medicine: are we going to cure all diseases and at what price?».

Η Ιόνιος Ακαδημία υπήρξε το πρώτο νεώτερο ελληνικό πανεπιστήμιο που βρίσκεται την Κέρκυρα επί 40 χρόνια (1824-1864), δηλαδή μέχρι την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Το σύγχρονο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποτελεί τη συνέχεια αυτού του πρώτου ελληνικού πανεπιστημίου.

Ποιός είναι ο Aaron Ciechanover

Ο καθηγητής γεννήθηκε στη Χάιφα, στο Ισραήλ, στο τότε Βρετανικό προτεκτοράτο της Παλαιστίνης το 1947. Σπούδασε Ιατρική στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και υπηρέτησε ως γιατρός στον Ισραηλινό Στρατό. Μετά τον στρατό στράφηκε προς την έρευνα συνεχίζοντας την επιστημονική του καριέρα στο εργαστήριο του καθηγητή Avram Hershko στην Ιατρική Σχολή του Technion (Iνστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ) στη Χάιφα και στο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης.

Ο Ισραηλινός διακεκριμένος επιστήμονας Aaron Ciechanover με το ερευνητικό του έργο έχει προσφέρει ανεκτίμητες γνώσεις για τη διαδικασία μεταβολισμού ανεπιθύμητων πρωτεϊνών από τον ανθρώπινο οργανισμό, με αποτέλεσμα την αποσύνθεσή τους. Μαζί με τους Irwin Rose και Avram Hershko ανίχνευσαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980, τον μηχανισμό μίας από τις πλέον σημαντικές κυκλικές διαδικασίες του κυττάρου, της αποδόμησης των πρωτεϊνών, λύνοντας έτσι το γρίφο της πρωτεϊνικής υποβάθμισης και κερδίζοντας το 2004 το Νόμπελ Χημείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα καταστρέφουν τις περιττές πρωτεΐνες τους μέσω μιας σειράς σταδιακών αντιδράσεων που διευκολύνονται από τη δράση ενός πολυπεπτιδίου που ονομάζεται ubiquitin (ουβικιτίνη). Η πλήρης κατανόηση της δράσης της μεσολαβούσης ουσίας ουβικιτίνης στη διαδικασία της πρωτεϊνικής διάσπασης άνοιξε ένα δρόμο προς την ανάπτυξη φαρμάκων εναντίον αρκετών νόσων.

Από το 1984 ο Aaron Ciechanover ανήκει στο ερευνητικό και διδακτικό δυναμικό της Ιατρικής Σχολής του Technion στο Ισραήλ. Παράλληλα είναι Διακεκριμένος ερευνητής στο Κέντρο Καρκίνου και Αγγειογενετικής Βιολογίας στο Ινστιτούτο Ιατρικής και Ερευνών Rappaport στο Ισραήλ. Είναι μέλος της Ισραηλινής Ακαδημίας Επιστημών και της Παπικής
Ακαδημίας Επιστημών και είναι ξένος εταίρος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Το 2000 έλαβε το βραβείο Albert Lasker για τη συνεισφορά του στη βασική Ιατρική έρευνα, το 2002 το Emet Prize (το Βραβείο για τις Τέχνες, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό) υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, το 2003 το Israel Prize for Biological Research και το Νόμπελ Χημείας το 2004. Το 2005 αναγορεύτηκε επίσης Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook Comments

POST A COMMENT.