Οι επτά συμφωνίες του Τσίπρα με τα Σκόπια

tsipras

Μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, εγκαινιάζει η σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα, επίσκεψη που ο ίδιος χαρακτήρισε «ιστορική».

Όπως υπογραμμίζει η Αθήνα, η επίσκεψη σηματοδοτεί μία νέα αρχή στις διπλωματικές, οικονομικές, στρατιωτικές και ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, με στόχο να καταστούν στρατηγικές. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, θα αξιοποιηθούν οι πολλές και σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας και συνανάπτυξης που διανοίγονται ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ θα εξετασθούν και ζητήματα εφαρμογής της Συμφωνίας. «Η επίσκεψη αυτή αποτελεί ακόμη ένα βήμα για την εμπέδωση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ως πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης» τονίζουν.

Επί τάπητος θα τεθεί μια σειρά θεμάτων, όπως στρατιωτική συνεργασία, θέματα εκπαίδευσης, οικονομίας, εμπορικών διευθετήσεων, συνοριακών συνδέσεων, αλλά και της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτόνων.

Δύο μήνες μετά την ενεργοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, πραγματοποιείται σήμερα στα Σκόπια η συνεδρίαση του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) μεταξύ Ελλάδας – Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, υπό τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός και το 10μελές υπουργικό κλιμάκιο που θα τον πλαισιώνει θα αφιχθούν στο αεροδρόμιο στις 10.30 ώρα Ελλάδας προκειμένου να μεταβούν στο κυβερνητικό μέγαρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή τους, σύμφωνα με ό,τι προβλέπει το πρωτόκολλο σε αυτές τις περιπτώσεις. Αμέσως μετά, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν παράλληλες υπουργικές συναντήσεις, ώσπου οι συζητήσεις να συνεχιστούν με τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύει και επιχειρηματική αποστολή με περισσότερα από 140 στελέχη και εκπροσώπους από 100 και πλέον μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής έως αργά χθες το απόγευμα. Αυτοί θα συμμετάσχουν στο επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιείται το απόγευμα και το οποίο θα χαιρετίσουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Ανάμεσα στις εταιρείες περιλαμβάνονται επιχειρήσεις όπως μεταξύ άλλων οι Mitilineos Group, Intracom, Motor Oil, Promitheus Gas, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Άκτωρ, Apitivita, ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΤΙΤΑΝ, Βιοχάλκο, Sidenor S.A, Alpha Digital, Alumil S.A., Malamatinas & Son S.A., Ohonos Snack S.A.

Facebook Comments

POST A COMMENT.