Επίσκεψη στο Βανκούβερ του Καναδά, προσκεκλημένη της έδρας Ελληνικών Σπουδών «Σταύρος Νιάρχος» του Simon Fraser University, πραγματοποίηση η τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ, κα Όλγα Κεφαλογιάννη.
Η κα Κεφαλογιάννη εξήρε το έργο που επιτελείται με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ειδικά τις δράσεις που αναπτύσσονται για την εισαγωγή καινοτόμων μορφών εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στη νέα γενιά των Ελλήνων της διασποράς, μέσω του προγράμματος Rebooting the Greek Language.
Επίσης, είχε κύκλο επαφών τόσο με στελέχη της ομογένειας όσο και με τους επικεφαλής του Μουσείου του Βανκούβερ και των φορέων που έχουν αναλάβει την ανάδειξη της πόλης σε πόλο έλξης για την παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία.
Συγκεκριμένα, η βουλευτής είχε συνάντηση με τον Διευθυντή του Μουσείου του Βανκούβερ, κ. Mauro Vescera, αλλά και με στελέχη του στούντιο vfx The Embassy.
Το Βανκούβερ έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη παράδοση στην κινηματογραφική βιομηχανία η οποία αναπτύσσεται ραγδαία και στόχος της συνάντησης ήταν η αναζήτηση των καλύτερων πρακτικών για την προσέλκυση ανάλογων παραγωγών και στην Ελλάδα.
Το ίδιο αντικείμενο είχε και η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του, Creative BC κ. Robert Wang, αναφορικά με τις στρατηγικές και τα κίνητρα ανάπτυξης των τεχνών και της βιομηχανίας του θεάματος.
Κατά την ομιλία της στην έδρα Ελληνικών Σπουδών «Σταύρος Νιάρχος» του Simon Fraser University, η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε την ανάγκη ανάδειξης του Πολιτισμού, από ένα πεδίο οριοθετημένο αυστηρά στις αναφορές της ιστορίας, σε έναν μοναδικό, αναντικατάστατο πόρο που βρίσκεται στο επίκεντρο των νέων οικονομικών μοντέλων ανάπτυξης. Στην προσέγγιση αυτή δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την πολιτιστική κληρονομιά, ως κρίσιμους παράγοντες της αναπτυξιακής προσπάθειας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, κάνοντας λόγο για την ανάγκη η δημόσια πολιτική για τον Πολιτισμό να στοχεύσει σε ένα νέο, βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο όπου η πολιτιστική κληρονομιά θα αποτελεί μια δυναμική πτυχή νέων μορφών οικονομίας.
“Οι πολιτισμικές βιομηχανίες (cultural industries) και οι δημιουργικές βιομηχανίες (creativeindustries) αποτελούν τα νέα ισχυρά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας”, αναφέρει η τομεάρχης. Είναι ο προνομιακός χώρος ανάπτυξης της έξυπνης οικονομίας και ένας ακόμη τρόπος δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και νέων μορφών παραγωγικότητας.
Αναφορικά με το SimonFraser University, ανέφερε, πως πρωτοπορεί και σε αυτόν τον τομέα, με την εξαιρετική δουλειά που κάνει το NewMedia Lab στον χώρο του πολιτισμού.
Το AmazingAthens παλαιότερα, οι εφαρμογές για την σπουδαία έκθεση The Greeks και φυσικά το Reboot the GreekLanguage, αποδεικνύουν στην πράξη την τεράστια δυναμική που αναπτύσσεται.
Κλείνοντας την ομιλία της και απευθυνόμενη τόσο σε στελέχη του Πανεπιστημίου όσο και στους ομογενείς, η κ. Κεφαλογιάννη σημείωσε: «Η Ελλάδα, μετά την παρατεταμένη οικονομική κρίση και τις συνέπειές της στην ελληνική κοινωνία, θα πρέπει να διεκδικήσει και να ανακτήσει ξανά τη θέση της στον κόσμο, δυναμικά. Σε αυτή την προσπάθεια ο Πολιτισμός, είναι το υπέρτατο συνεκτικό στοιχείο. Το μεγάλο μας όπλο. Δίνει δύναμη, περηφάνια, αυτογνωσία. Δίνει απαντήσεις για την οικουμενικότητα του ελληνισμού, την ιστορική του δύναμη, προβάλλει τις πανανθρώπινες αξίες που γέννησε η χώρα μας».
POST A COMMENT.