Brexit: η Βουλή παίρνει τον έλεγχο της έκβασης της συμφωνίας

33f753bd7d2846e242b9199a186e2270

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ενέκριναν το βράδυ της Δευτέρας τροπολογία που τους επιτρέπει να επηρεάσουν την έκβαση των διαδικασιών του Brexit, επιτυγχάνοντας ένα νέο πλήγμα προς την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι. 

Η τροπολογία, που εγκρίθηκε με 329 ψήφους υπέρ έναντι 302 κατά, παρέχει τη δυνατότητα στα μέλη του κοινοβουλίου να οργανώσουν την Τετάρτη 27 Μαρτίου, μια σειρά από ενδεικτικές ψηφοφορίες για τη μορφή που θα πάρει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις επιλογές προς εξέταση συγκαταλέγονται η παραμονή στην ενιαία αγορά, η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, ενώ τίθεται και το ζήτημα της ακύρωση της αποχώρησης από την ΕΕ.

Μετά τη ψήφιση της παραπάνω τροπολογίας, τρεις υφυπουργοί ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους. Πρόκειται για τους Ρίτσαρντ Χάρινγκτον, Υφυπουργός Βιομηχανίας, Άλιστερ Μπερτ Υφυπουργός Εξωτερικών και Στιβ Μπράιν, Υφυπουργός Υγείας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή.

Ο Χάρινγκτον ανέφερε στην επιστολή της παραίτησής του το ότι η κυβέρνηση κατ′ αυτόν «παίζει στη ρουλέτα» τις ζωές και το βιός της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου διότι δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μια συμφωνία αποχώρησης.

Ο ίδιος προέτρεψε τη Βουλή των Κοινοτήτων να ορίσει τα επόμενα βήματα με ρεαλισμό. Πρόσθεσε πως κάθε επιλογή πρέπει να είναι εφαρμόσιμη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Η έγκριση της τροπολογίας και οι νέες παραιτήσεις επιδεινώνουν την πολιτική κρίση στη Βρετανία, με την πρωθυπουργό να έχει πλέον απολέσει σχεδόν κάθε εξουσία και έλεγχο επί του Μπρέξιτ και να μοιάζει πιο κοντά παρά ποτέ στην πτώση της.

Το πλήγμα φάνηκε ακόμη πιο έντονα από το γεγονός του ότι η Μέι κατά την χθεσινή ψηφοφορία, αναζητούσε  υποστηρικτές για να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης που έκλεισε με τις Βρυξέλλες, από την οποία, παρότι έχει απορριφθεί με συντριπτική πλειοψηφία από τους κοινοβουλευτικούς δύο φορές, θα εξαρτηθεί εάν θα υπάρξει συντεταγμένη αποχώρηση του Η.Β. από την ΕΕ την 22α Μαΐου.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.