Επανεξετάζοντας τον Ηρόδοτο στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας

bust-of-herodotus

Το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του μηνιαίου σεμιναρίου του με θέμα ‘Η αρχαία ελληνική λογοτεχνία σε διάλογο με το ξένο’, διοργανώνει διάλεξη με θέμα “Επανεξετάζοντας τον Ηρόδοτο και το Ξένο: ξαναδιαβάζοντας ένα σπουδαίο βιβλίο”.

Η φετινή θεματική των σεμιναρίων αφορά τις διάφορες πτυχές της αλληλεπίδρασης της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας με λογοτεχνίες άλλων αρχαίων πολιτισμών, καθώς και ζητήματα απεικόνισης και αναπαράστασης των ξένων στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία.

Ομιλητής στην παραπάνω διάλεξη θα είναι ο κύριος Paul Cartledge, ομότιμος Καθηγητής Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού στο University of Cambridge.

O κος Cartledge αναφέρει πως οι ιστορίες του Ηρόδοτου είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας και αξίζει να αναθεωρείται συνεχώς. Ο Ηρόδοτος ήταν ο ίδιος «ξένος» αφού είχε πατέρα τον Λύξη και θείο τον Πανύαση, έναν επικό ποιητή, τα ονόματα των οποίων είναι μη ελληνικά και φαίνεται ότι ασχολούνταν ασυνήθιστα και ασυνήθιστα με τον κόσμο των «βαρβάρων». Το έργο του, τονίζει ο καθηγητής, προοριζόταν να γιορτάσει και να τιμήσει τις “μεγάλες και θαυμάσιες πράξεις” που πραγματοποίησαν τόσο Έλληνες όσο και οι μη Έλληνες. Πράγματι, εφάρμοσε τη «βάρβαρη διατριβή» του στον ίδιο τον ελληνικό κόσμο, δείχνοντας πως η Σπάρτη ήταν σημαντικά «βαρβαρική». Παράλληλα με το εθνογραφικό του έργο διακατεχόταν και από την ηθικο-φιλοσοφική φλέβα της σκέψης – ανθρωπιστική, ειρηνιστική, ορθολογιστική αλλά και ανεκτική απέναντι στη θρησκεία.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 5-7μμ στο Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών (Πανεπιστημίου 28), στην Ανατολική αίθουσα.

Facebook Comments

POST A COMMENT.