Το Πολυνομοσχέδιο για διάφορα θέματα Υγείας, που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών κλάδων της Υγείας και του φαρμάκου.
Με τα 147 άρθρα που περιέχει, το σ/ν επιχειρεί να ρυθμίσει διάφορα θέματα, από τις ιδιωτικές κλινικές, την κατάργηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη δημιουργία νέων τμημάτων στο υπουργείο, έως τη θεσμοθέτηση χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών, τα μητρώα ασθενών και τη θέσπιση τέλους καλλυντικών. Ηδη, το σχέδιο νόμου έχει προκαλέσει την αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος καταγγέλλει ότι αυτό καταρτίστηκε με πελατειακά κριτήρια. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το σχέδιο νόμου «δημιουργεί νέους οργανισμούς, νέους φορείς, αυξάνει τις διευθύνσεις και τα τμήματα του υπουργείου Υγείας. Κάνει ρουσφετολογικές ρυθμίσεις με προφανή σκοπό την αποκόμιση εκλογικών ωφελημάτων».
«Κρατισμός, πελατειακές λογικές, προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ» χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση επισήμανε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και Αναπληρωτής Τομεάρχης της ΝΔ, κατά την ομιλία του ως εισηγητής στην Ολομέλεια της Βουλής στο Πολυνομοσχέδιο της Υγείας.
Ο κ. Φωτήλας τόνισε ότι η κυβέρνηση έφερε ένα απίστευτα μεγάλης έκτασης νομοσχέδιο, εκατόν σαράντα επτά άρθρα, σχεδόν 700 σελίδες και πάρα πολλές τροπολογίες δείγμα της κακής πρακτικής νομοθέτησης που πάντα εφαρμόζει. Στο πρώτο μέρος που αφορά στο πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών που πράγματι έπρεπε να ρυθμιστεί από τη μια αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο και μάλιστα χωρίς λογική και από την άλλη ακολουθήθηκε μια λογική copy paste Προεδρικών Διαταγμάτων πριν από 30 χρόνια. Στο δεύτερο μέρος από τη μια αφορά στην κατάργηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη δημιουργία του ΝΠΔΔ ΕΟΔΥ αν και η ευρωπαϊκή εμπειρία προκρίνει τη λειτουργία τέτοιων οργανισμών ως ΝΠΙΔ και από την άλλη στη δημιουργία του ΝΠΙΔ ΕΙΝΕ όπου η ΝΔ έχει δεσμευτεί για την ανάπτυξη Ινστιτούτων και για τα νεοπλάσματα και για όλα τα μεγάλα νοσήματα εθνικής σημασίας. Στο υπόλοιπο μέρος του νομοσχεδίου υπάρχει μια πανσπερμία διατάξεων που είναι απαράδεκτο να έρχονται όλες μαζί χωρίς καμιά λογική με τόσο λίγο χρόνο διαβούλευσης: Νέες διευθύνσεις και τμήματα στο Υπουργείο Υγείας – δηλαδή δημιουργία δομών γραφειοκρατικών και δυσκίνητων με ρουσφετολογικές θέσεις για τους προϊσταμένους. Ακόμη και το θετικό άρθρο για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης είναι με τέτοιο τρόπο γραμμένο που περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα λύσει – προκαλεί απορία εάν η κυβέρνηση θέλει απλώς να πει ότι το νομοθέτησε, χωρίς να ενδιαφέρεται εάν θα λειτουργήσει. Στις διατάξεις για τους ατμιστές, το Υπουργείο Υγείας δεν ακολούθησε τη διαδικασία που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλει. Επίσης, επιθυμία του Υπουργείου Υγείας αποτελεί και να δώσει «αμνηστία» στον πρώην διοικητή του ΕΚΑΒ ο οποίος την ώρα που γινόταν η τραγωδία στο Μάτι έκανε διακοπές. Τέλος, υπάρχουν διατάξεις που αφορούν στα φάρμακα και στους φαρμακοποιούς που είναι προβληματικές και δυσχεραίνουν την απρόσκοπτη παροχή των φαρμάκων στους πολίτες. Όσο για τις τροπολογίες:
Η κυβέρνηση έφερε τροπολογία που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των φαρμάκων που θα οδηγήσει σε επιβάρυνση στην τσέπη των ασθενών. Αποδέχεται τροπολογίες που «κλείνει το μάτι» σε συγκεκριμένους συμπολίτες μας είτε εισάγοντας περιοχές στις άγονες είτε δίνοντας το ανθυγιεινό επίδομα ενώ θα έπρεπε τα θέματα αυτά να τα αντιμετωπίσει συνολικά ώστε να μην αδικείται κανείς.
Για όλους αυτούς τους λόγους, ο κ. Φωτήλας καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, ψηφίζοντας θετικά στα άρθρα που θεωρήθηκαν ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
POST A COMMENT.