Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Φαίδων Γεωργίτσης

faidongeo

Έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Παρασκευής 1η Μαρτίου, ο ηθοποιός Φαίδων Γεωργίτσης. Ο Τζέιμς Ντιν του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, όπως τον αποκαλούσαν, πέθανε μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Με σπουδές στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν και στις Σχολές των Χρήστου Βλαχιώτη και Πέλου Κατσέλη, και επιπλέον, ο Φαίδων Γεωργίτσης πρωτοεμφανίσθηκε στον κινηματογράφο, σπουδαστής ακόμη, σε ένα μικρό ρόλο στην ταινία “Ποτέ την Κυριακή” του Ζυλ Ντασέν.

Αναδείχθηκε σε δημοφιλή ζεν πρεμιέ ανάμεσα στα αστέρια που γέννησε η Φίνος Φιλμ και που αγαπήθηκαν στην αθώα και ασπρόμαυρη κινηματογραφική πραγματικότητα της δεκαετίας του ΄60.
Έπαιζε κωμικούς ρόλους, σπάζοντας το στερεότυπο που θέλει τους όμορφους άνδρες μόνο σε ρόλους δραματικούς.

Το κοινό θα θυμάται το Φαίδων Γεωργίτση ως τον ήρωα της ταινίας «Οι θαλασσιές οι χάντρες», που έκοψε το μουστάκι του για το χατίρι της Ζωής Λάσκαρη.

Αποτέλεσμα εικόνας για φαίδων γεωργίτσης

 

Η σκηνή με το χαστούκι ήταν αυτή που περισσότερο από όλες άφησε εποχή. Χρόνια αργότερα, έλεγε σε συνέντευξη του ότι το χαστούκι ήταν ισχυρό καθώς ο Γιάννης Δαλιανίδης όχι μόνο του έδωσε τη συγκεκριμένη οδηγία προκειμένου η αντίδραση της Λάσκαρη να είναι αληθινή, αλλά επιπλέον τον πίεσε κιόλας για να το κάνει. Όσο για τη Λάσκαρη είχε πει ότι την είχε συναντήσει πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1963 και είχε «πέσει ξερός».

Εποχή άφησε και η σκηνή με τη Μαίρη Χρονοπούλου να τραγουδά το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα «Του αγοριού απέναντι» για τον Φαίδωνα Γεωργίτση.

Αποτέλεσμα εικόνας για φαίδων γεωργίτσης

Ωστόσο, ο Γεωργίτσης είχε και δραματικούς ρόλους, όπως στην ταινία «Ίλιγγος», αλλά και στην ταινία «Τα Κόκκινα Φανάρια» (1963), την ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη, που ήταν υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για φαίδων γεωργίτσης

«Έγινα ηθοποιός από σύμπτωση. Είχα μπει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το 1956, για να γίνω αξιωματικός του Ναυτικού. Αλλά επειδή είμαι ένας άνθρωπος που θέλω να έχω τον έλεγχο του εαυτού μου και την ελευθερία μου, δε μου άρεσε [….] και αποφάσισα να δραπετεύσω. Ενάντια στη θέληση του πατέρα μου, ο οποίος ήταν κατώτερος αξιωματικός και ονειρευότανε να με κάνει ανώτερο αξιωματικό, όπως συνήθως οι γονείς θέλουν με τα παιδιά τους να καλύπτουν τα δικά τους κενά», ανέφερε ο ηθοποιός σε τηλεοπτική του συνέντευξη το 2013.

Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργήσει ένα μικρό πολιτιστικό κέντρο για θεατρικές και μουσικές παραστάσεις μέσα στο κτήμα του στο Κορωπί, ενώ αφιέρωνε χρόνο και στη διδασκαλία νέων ηθοποιών.

Τα συλλυπητήριά του εκφράζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον θάνατο του ηθοποιού Φαίδωνα Γεωργίτση, ο οποίος έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 80 χρονών.

Ευχόμαστε καλό παράδεισο στον Έλληνα ηθοποιό, Φαίδωνα Γεωργίτση.

 

 

 

 

 

POST A COMMENT.