Τα εργαστήρια εκμάθησης γλώσσας προγραμματισμού «Python 1» και «Python 2» επαναλαμβάνονται και τον μήνα Μάρτιο στο UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου, μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν.
Η συμμετοχή αφορά σε νέους/ες 12-18 ετών που επιθυμούν να γνωρίσουν και να εντρυφήσουν στα μυστικά της δημοφιλούς και πολύ χρηστικής αυτής γλώσσας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο οκτάωρα εργαστήρια, ένα για αρχάριους/ες και ένα για προχωρημένους/ες.
Το πρόγραμμα παρουσιάζεται παρακάτω:
Eργαστήριο: Γνωρίζουμε την γλώσσα προγραμματισμού Python (Python 1)
Το εργαστήριο αυτό αποτελεί μία εισαγωγή στις θεμελιώδεις έννοιες προγραμματισμού και στην γλώσσα προγραμματισμού Python, μία δημοφιλή, προσιτή και με μεγάλη χρηστικότητα γλώσσα. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα κατανοήσουν τις βασικές δομές δεδομένων, καθώς και τις δομές ελέγχου. Επίσης θα καλυφθούν συναρτήσεις εισόδου και εξόδου δεδομένων, καθώς και βασικοί αλγόριθμοι, και τέλος θα δημιουργήσουν διασκεδαστικά παιχνίδια, όπως η κρεμάλα και το mastermind.
Το εργαστήριο αποτελείται από τέσσερεις δίωρες ενότητες. Για την συμμετοχή δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία προγραμματισμού.
Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: Σάββατο 9/03, 16/03, 23/03 & 31/03, ώρα 15:00-17:00
Eργαστήριο: Python 2
Το εργαστήριο αυτό αποτελεί συνέχεια του εργαστηρίου «Εισαγωγή στην Python» και έχει σκοπό να φέρει τους συμμετέχοντες/ουσες σε επαφή με πιο προχωρημένες έννοιες της γλώσσας προγραμματισμού Python. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα μάθουν να οργανώνουν τον κώδικά τους σε packages και modules και θα χρησιμοποιήσουν έτοιμα packages για να μετατρέψουν κείμενο σε ASCIIArt και σε ανθρώπινη φωνή (TTS). Επίσης θα γίνει σύντομη εισαγωγή στην client-server αρχιτεκτονική και οι συμμετέχοντες/ουσες θα κατασκευάσουν την δική τους chat εφαρμογή. Θα γνωρίσουν τις αναδρομικές συναρτήσεις και τα εργαλεία με τα οποία θα παρακολουθούν την εκτέλεση του προγράμματός τους. Τέλος, χρησιμοποιώντας Raspberry Pi θα μάθουν να αλληλεπιδρούν με το hardware ελέγχοντας LEDs, θερμόμετρα και mini vibration motors.
Για την παρακολούθηση απαιτείται βασική γνώση Python ή προηγούμενη εμπειρία προγραμματισμού. Το εργαστήριο αποτελείται από τέσσερεις δίωρες ενότητες.
Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: Σάββατο 9/03, 16/03, 23/03 & 31/03, ώρα 12:30-14:30
Τον Μάρτιο πραγματοποιούνται δύο ακόμη εργαστήρια για νέους/ες 12-18 ετών. Πρόκειται για το εργαστήριο Κρυπτογραφίας, καθώς και για το δημιουργικό εργαστήριο 3D modeling.
Eργαστήριο: Εισαγωγή στην Κρυπτογραφία
Οι συμμετέχοντες/ουσες στο εργαστήριο εισάγονται στον κόσμο της Κρυπτογραφίας και της ασφαλούς επικοινωνίας. Μέσα από παραδείγματα γνωρίζουν τους αλγόριθμους του Καίσαρα, την Κρυπτεία Σκυτάλη και τον αλγόριθμο XOR. Στη συνέχεια γνωρίζουν τον αλγόριθμο RSA, που χρησιμοποιεί δύο κλειδιά, ένα δημόσιο για την κρυπτογράφηση και ένα ιδιωτικό (μυστικό) για την αποκρυπτογράφηση. Χρησιμοποιώντας το ειδικό λογισμικό Cryptool προχωρούν σε κρυπτογράφηση/αποκρυπτογράφηση μηνυμάτων και εικόνων.
Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: Σάββατο 16/03 10:30 – 12:00 και Παρασκευή 22/03 17:00 – 18:30
Eργαστήριο: Σχεδιάζοντας για τους αστροναύτες (3D modeling)
Οι συμμετέχοντες/ουσες ανακαλύπτουν τον κόσμο της δημιουργίας, μαθαίνοντας τι σημαίνει σχεδιασμός από την ιδέα μέχρι την κατασκευή ενός αντικειμένου και εκπαιδεύονται σε ειδικό λογισμικό ψηφιακής μοντελοποίησης.
Στη συνέχεια, δημιουργούν ένα ψηφιακό αντικείμενο με δυνατότητα εκτύπωσής του σε 3D printer από τους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Κατά τον σχεδιασμό καλούνται να λάβουν υπόψη τους τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε αυτόν τον χώρο, όπως η έλλειψη βαρύτητας, και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες.
Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: Σάββατο 16/03 10:30 – 12:00
Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν. Η προεγγραφή είναι απαραίτητη στο τηλέφωνο 210 9469 694.
POST A COMMENT.