Συναγερμός λόγω των 18 νεκρών από τη γρίπη – 3 παιδιά νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

gripi

Εντάθηκε η έξαρση της εποχικής γρίπης τις τελευταίες ημέρες, με εκατοντάδες κρούσματα να καταγράφονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεκάδες άτομα να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά -δύο βρέφη και ένα επτάχρονο με βεβαρημένο ιστορικό υγείας- ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της γρίπης τριπλασιάστηκαν και στα 6 θύματα της περασμένης εβδομάδας προστέθηκαν άλλα 12, ανεβάζοντας τους νεκρούς στους 18.

Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα, όπως δηλώνουν οι ειδικοί, ενώ επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1).

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης του ΚΕΕΛΠΝΟ για την 4η εβδομάδα του χρόνου, από 21 έως 27 Ιανουαρίου 2019, οι επισκέψεις στο γιατρό αλλά και στο νοσοκομείο, εξαιτίας εκδήλωσης συμπτωμάτων γρίπης παρουσίασαν μεγάλη αύξηση ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα (14 έως 20 Ιανουαρίου).
Από 21 έως 27 Ιανουαρίου, ο αριθμός των συμμετεχόντων ιατρών που απέστειλε κλινικά δεδομένα ανήλθε στους 144 και οι επισκέψεις για κάθε αιτία που αντιστοιχούν στους ιατρούς που δήλωσαν, ανήλθαν στις 12.591 στο σύνολο της χώρας.

Πιο αναλυτικά, κατά την περασμένη εβδομάδα (21–27 Ιανουαρίου) στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 291 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 141 (48,5%) από αυτά ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 139 (98,6%) ήταν τύπου Α και τα 2 (1,4%) ήταν τύπου Β.
Τα 119 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών τα 30 (25,2%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 89 (74,8%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.
Από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τις 27 Ιανουαρίου 2019, καταγράφηκαν 117 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 112 με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Από αυτά, εμβολιασμένα ήταν τα 20 (18%).
Το ίδιο χρονικό διάστημα, καταγράφηκαν συνολικά 18 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 14 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ και 4 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Είναι γεγονός ότι δυνατό κύμα της γρίπης αναμένεται κάθε χρόνο το από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο, αλλά ειδικά φέτος, ήδη από τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου η έξαρση της εποχικής γρίπης έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή, με τη θνησιμότητα να παρουσιάζει αυξητική τάση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη για την εποχή αλλά και από όλες τις αιτίες θανάτου στη χώρα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ στην επιδημιολογική τους έκθεση. Αυτό σχετίζεται και με την κυριαρχία του υπότυπου Α (Η1Ν1), το λεγόμενου πανδημικού στελέχους που συνδέεται με επιπλοκές που οδηγούν συχνότερα σε νοσηλεία σε ΜΕΘ.

 

Ποια η ενημέρωση από τον ΕΟΦ σχετικά με τα αντιγριπικά εμβόλια και τα αντιικά φάρμακα

Με ανακοίνωσή του, ο ΕΟΦ ενημερώνει τους πολίτες ότι φέτος εισήχθησαν και δόθηκαν, πάνω από 2.100.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων. Σημειώνεται ότι, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Δεδομένης της αύξησης περιστατικών γρίπης το τελευταίο χρονικό διάστημα, από το υπουργείο Υγείας, δόθηκε εντολή στον ΕΟΦ για την άμεση εισαγωγή επιπλέον  50.000 αντιγριπικών εμβολίων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας. Η συγκεκριμένη παραγγελία διασφαλίστηκε παρά τη δυσκολία ανεύρεσης αντιγριπικών εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναφορικά με την αναγκαία και απαραίτητη αντι-ιική θεραπεία, τονίζεται ότι έχει εξασφαλιστεί πλήρης επάρκεια.

Οι εκτιμήσεις του ΠΟΥ για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Είναι νωρίς να βγουν συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου της τρέχουσας περιόδου, εκτιμούν τα στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αποτυπώνοντας την εξέλιξη της δραστηριότητας του ιού στην Ευρώπη, οι επιστήμονες του ΠΟΥ σημειώνουν πως τα περιστατικά αυξάνονται στη Γηραιά Ήπειρο.

Με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία και αντίδραση των χωρών, παρακολουθούν μία σειρά από παραμέτρους και – σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία – η κατάσταση έχει ως εξής: Και οι δύο τύποι ιών γρίπης (Α και Β) έχουν εντοπιστεί στις ευρωπαϊκές χώρες. Οι δύο υποομάδες του εποχικού ιού της γρίπης Α κυκλοφορούν σε σχεδόν ίσες αναλογίες, με τον “πανδημικό” ιό pdm09 A (H1N1) να είναι ελαφρώς πιο διαδεδομένος από τον Α (Η3Ν2). Έχουν απομονωθεί πολύ λίγα κρούσματα με ιό γρίπης τύπου Β. Η κατανομή των ιών, πάντως, ενδέχεται μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ειδικοί δεν παρατηρούν αυξημένη θνησιμότητα από κάθε αιτία, αλλά σε ορισμένες (λίγες) χώρες παρατηρείται αυξημένη θνησιμότητα σε πληθυσμούς ηλικιωμένων. Ως προς την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου, οι ειδικοί σημειώνουν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς να βγουν ακριβή συμπεράσματα. Βρίσκονται σε εξέλιξη εργαστηριακές αναλύσεις για τον προσδιορισμό της ομοιότητας των κυκλοφορούντων ιών της γρίπης Α (H1N1) pdm09 και A (H3N2) με τα στελέχη του εμβολίου. Είναι, επίσης, πολύ νωρίς να βγουν λεπτομερή συμπεράσματα ως προς το ποιά στελέχη του ιού τύπου Β θα κυριαρχήσουν.

Μεγάλη η σημασία του εμβολιασμού για την πρόληψη

Οι επιστήμονες του Οργανισμού σημειώνουν πως οι υπεύθυνοι των χωρών πρέπει να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό. Κατά τους χειμερινούς μήνες, η γρίπη μπορεί να προσβάλει έως και το 20% του πληθυσμού, ανάλογα με τους κυκλοφορούντες ιούς. Τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών είναι οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, τα μικρά παιδιά, οι ανοσοκατεσταλμένοι και τα οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.

Ο ΠΟΥ συνιστά αντιγριπικό εμβολιασμό σε όσους κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες λόγω της λοίμωξης από τον ιό, καθώς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ποιός ιός θα κυριαρχήσει, τα εμβόλια εποχικής γρίπης θα πρέπει να καλύπτουν όλους τους ιούς που αναμένεται να κυκλοφορήσουν, δηλαδή η γρίπη Α (H3N2), η γρίπη Α (H1N1) και η γρίπη Β. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να κινητοποιούνται σε περιπτώσεις νόσησης ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Θα πρέπει να εξετάζουν τη χρήση αντι – ιικών φαρμάκων, ακόμη και σε ασθενείς που έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

POST A COMMENT.