Επιπρόσθετες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί ο Χουάν Γκουαϊδό

%ce%b2%ce%b5%ce%bd%ce%b5%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%b5%ce%bb%ce%b1%cf%82

Ο Χουάν Γκουαϊδό ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση «επιπλέον κυρώσεις» κατά του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Bild.

«Έχουμε να κάνουμε με δικτατορία και πρέπει να υπάρξει πίεση» δηλώνει ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας, καταγγέλλοντας ένα «τελείως διεφθαρμένο καθεστώς».

«Έχουμε ανάγκη από επιπλέον κυρώσεις, όπως αυτές που αποφάσισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες» λέει ο Γκουαϊδό.

Ο Χουάν Γκουαϊδό είναι ανήσυχος για το μέγεθος της καταστολής που εφαρμόζει το καθεστώς Μαδούρο: «Επτακόσιοι άνθρωποι έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων μόνο τις τελευταίες εβδομάδες. Υπάρχουν 300 πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές».

Αφήνει να εννοηθεί ότι και ο ίδιος διατρέχει κίνδυνο: «Ζούμε όλοι υπό την απειλή της φυλάκισης ή ακόμη και της δολοφονίας. Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας διαδηλώνει σήμερα για να πείσει το στρατό να στρέψει την πλάτη στον πρόεδρο και να αναγνωρίσει στη θέση του τον Χουάν Γκουαϊδό, που έχει με το μέρος του ευρεία διεθνή υποστήριξη.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης καλεί τον πληθυσμό να κατέβει στους δρόμους από τις 12:00 μέχρι τις 14:00 τοπική ώρα ( 18:00-20:00 ώρα Ελλάδος), για να παραλύσει τη χώρα, κτυπώντας κατσαρόλες ή κρατώντας πλακάτ.

Η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσαν το Σάββατο «οκτώ ημέρες» στον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές, διαφορετικά θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, για να οργανώσει εκλογές.

Ο Νικολάς Μαδούρο δηλώνει πρόθυμος να οργανώσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές και να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση, απορρίπτοντας, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών.

Facebook Comments

POST A COMMENT.