Υπερψηφίστηκε με 153 «ναι» η Συμφωνία των Πρεσπών

vouli

Με 153 «ναι», 146 «όχι» και ένα «παρών» κυρώθηκε από την Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών, μετά από έντονες διαβουλεύσεις και επεισόδια εντός και εκτός του κοινοβουλίου.

skopia-1

Εκτός από τα 145 «ναι» των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τη συμφωνία με την κυβέρνηση Ζάεφ στήριξαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές:

  • Θανάσης Παπαχριστόπουλος,
  • Έλενα Κουντουρά,
  • Σπύρος Δανέλλης,
  • Σταύρος Θεοδωράκης,
  • Σπύρος Λυκούδης,
  • Γιώργος Μαυρωτάς,
  • Θανάσης Θεοχαρόπουλος και 
  • Κατερίνα Παπακώστα

«Παρών» ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ «όχι» ψήφισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης.

Η ψηφοφορία σημαδεύτηκε από άγριο επεισόδιο που προκλήθηκε από τη Χρυσή Αυγή, όταν ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης επιχείρησε να ψηφίσει «όχι στην προδοσία». Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ζήτησε από το βουλευτή να ψηφίσει ξανά απλώς λέγοντας «όχι», με αποτέλεσμα τα πνεύματα να οξυνθούν.

Ο κ. Βούτσης διεμήνυσε ότι δε θα επιτρέψει να δημιουργηθεί επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και λίγη ώρα αργότερα, τα πνεύματα ηρέμησαν. 

Όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο Νίκος Βούτσης, η Ολομέλεια κράτησε 38,5 ώρες και μίλησαν συνολικά 200 βουλευτές –πολιτικοί αρχηγοί, εισηγητές, ειδικοί αγορητές κλπ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε όσους βουλευτές δεν πρόλαβαν να μιλήσουν να κατεθέσουν τις ομιλίες τους και αυτές να συναφθούν ως παράρτημα των πρακτικών που θα δημοσιευτούν για αυτή την ιστορική συνεδρίαση.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώθηκε τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου, οποίος «έκλεισε» με τη φράση: «H Eλλάδα έχει ρόλο στα Βαλκάνια, η Ελλάδα έχει ιστορία, έχει μέλλον στα Βαλκάνια και αυτό το μέλλον το υπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο η Συμφωνία των Πρεσπών».

Έντονο παρασκήνιο τις περασμένες ημέρες

Η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών ξεκίνησε την Τετάρτη και αμέσως το πολιτικό θερμόμετρο χτύπησε «κόκκινο». Οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα μεταξύ των βουλευτών ενώ ξεκίνησαν και έντονες ζυμώσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας για την κατάθεση ή μη πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

Μετά από πλούσιο «παρασκήνιο» εντός του… γαλάζιου στρατοπέδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην «χαραμίσει» το κοινοβουλευτικό αυτό όπλο –το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει μια φορά το εξάμηνο- δεδομένου ότι η κυβέρνηση είχε ήδη συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης μόλις μια εβδομάδα αργότερα.

Facebook Comments

POST A COMMENT.