Ο Πολιτισμός και η ενίσχυση της Ελληνικής Συνοικίας στο κέντρο, προτεραιότητες για τη νέα θητεία του Παπαστεργιάδη

papastergiadis

Όλα έτοιμα για τις Εκλογές του Προεδρείου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης την Κυριακή

“Δεν θεωρώ τίποτε δεδομένο”, λέει ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, ενόψει των εκλογών της Κυριακής που θα αναδείξουν το νέο Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης – κι αυτό παρά το γεγονός ότι η επανεκλογή του στη θέση του Προέδρου είναι σχεδόν σίγουρη, δεδομένου ότι 19 από τους 26 υποψηφίους ανήκουν στον δικό του συνδυασμό.

Ο ίδιος θεωρεί ότι οι εκλογές αποτελούν μία σημαντική ευκαιρία για τα μέλη της Κοινότητας να εκφράσουν την άποψή τους και να κρίνουν τις δραστηριότητες του Συμβουλίου.

Όσο για το λόγο που πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει στο τιμόνι του οργανισμού, αυτός δεν είναι άλλος από το έργο που έχει παραχθεί τα τελευταία χρόνια. “Αν δει κανείς τον όγκο του έργου των τελευταίων 8-9 ετών, θα δει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100 πολιτιστικές εκδηλώσεις τον χρόνο, ένα εκτεταμένο σχολικό πρόγραμμα, ένα επιτυχημένο πρόγραμμα στο Alphington Grammar κι επίσης μία πολύ ευρύτερη πολιτική και κοινωνική σύνδεση με άλλους οργανισμούς, τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό” λέει ο Πρόεδρος της Κοινότητας, κάνοντας λόγο για “περίοδο αναγέννησης” της Ελληνο-Αυστραλιανής Παροικίας.

Ωστόσο, αυτό που ο ίδιος θεωρεί ως το μεγαλύτερο επίτευγμα του συμβουλίου είναι “η δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών κομματιών της παροικίας, είτε πρόκειται για επιχειρηματίες, είτε για υπηρεσίες, ανθρώπους που προσφέρουν εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα, υπηρεσίες πρόνοιας ή την εκκλησία”.

Εξίσου σημαντικό είναι το οικονομικό κομμάτι. “Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε σημαντικά ποσά, πρωτοφανή στην ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας, προκειμένου να δημιουργήσουμε υποδομή και να διευκολύνουμε την μετάβαση του οργανισμού στην νέα του εποχή,” τονίζει ο κ. Παπαστεργιάδης. Σημαντικότερο από αυτά τα έργα υποδομής είναι ασφαλώς το 15όροφο κτίριο στο κέντρο της Μελβούρνης, το οποίο ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ χαρακτήρισε πρόσφατα ως “παγκόσμιο έμβλημα” του Ελληνισμού.

Γι’ αυτό άλλωστε και επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει το φετινό πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ- Επιστροφή στις ρίζες» στα τέλη Μαρτίου, για την προώθηση της συνεργασίας της διασποράς της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Αυτή είναι και η πρώτη προτεραιότητα της Κοινότητας για το 2019, μαζί με μία ακόμη φιλόδοξη διοργάνωση: “Αυτό που θέλουμε είναι να διοργανώσουμε ένα Συμπόσιο και μία δημόσια συζήτηση για την διασπορά και τον ελληνισμό, με την παρουσία κορυφαίων ακαδημαϊκών από το Σίδνεϊ, την Αδελαΐδα και την Μελβούρνη, που θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους για τις ελληνικές σπουδές”, εξηγεί ο Πρόεδρος της Κοινότητας, περιγράφοντας το όραμά του για την δημιουργία ενός πανεπιστημιακού προγράμματος σπουδών ελληνικής διασποράς.

“Αυτά τα δύο πράγματα είναι η εμπροσθοφυλακή των πολιτισμικών μας δραστηριοτήτων που θα καθορίσουν την κοινότητα για τα επόμενα δέκα χρόνια,” λέει.
Όσον αφορά το ζήτημα της υποδομής – μετά και την εμπλοκή του Bulleen που οδήγησε την ανέγερση του νέου κέντρου σε αναβολή επ’ αόριστον – αυτό πλέον επικεντρώνεται στο κέντρο της Μελβούρνης. “Θα επεκτείνουμε την συνοικία μας στην περιοχή γύρω από το Κέντρο”, λέει. “Έχουμε λάβει χρηματοδότηση 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων – η μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ σε παροικιακό οργανισμό – ειδικά για έργα υποδομής και νέα κτήρια, ώστε να επεκτείνουμε το πολιτιστικό μας αποτύπωμα στην περιοχή των οδών Lonsdale και Russell, ώστε να έχουμε περισσότερα καταστήματα και κτίρια που θα αντανακλούν την ελληνική ιστορία της περιοχής”.

Αυτό σημαίνει την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων στην περιοχή, κάτι που σίγουρα αποτελεί στοίχημα για τον οργανισμό.

“Αν δεν χρεώνεις υπερβολικά ποσά για ενοίκιο – και η Κοινότητα είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός – τότε μπορείς να το κάνεις οικονομικά βιώσιμο, είτε πρόκειται για ένα βιβλιοπωλείο, είτε ένα κατάστημα ειδών διατροφής, είτε μία λέσχη για ηλικιωμένους. Αν δεν χρεώνουμε υπερβολικά νοίκια μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε και πιστεύω ότι αυτός είναι ο σκοπός της Ελληνικής Κοινότητας.”

Εξίσου σημαντικό για την επιβίωση της Κοινότητας είναι η διεύρυνσή της, κυρίως με την προσέλκυση της νέας γενιάς.

“Προσπαθούμε όσο μπορούμε” λέει και αναφέρεται στα δύο νέα μέλη του Συμβουλίου, την Τζορτζίνα Πάττα και τον Τας Σγαρδέλη, πρώην πρόεδρο του NUGAs. “Μία πρωτοβουλία μας ήταν να γράψουμε αυτομάτως όλα τα μέλη του NUGAS στην κοινότητα, καλύπτοντας τα έξοδα της εγγραφής τους και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό το πρόγραμμα συνεχίζεται.”

Το κατά πόσον οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τα δύο αυτά νέα μέλη θα κριθεί την Κυριακή. Ο Πρόεδρος της Εφορευτικής επιτροπής, Πωλ Μαυρουδής εκτιμά ότι θα προσέλθουν να ψηφίσουν περίπου 500-600 μέλη της Κοινότητας, όσοι και στις προηγούμενες εκλογές. Πολλοί θεωρούν ότι, αν οι εκλογές πραγματοποιούνταν μια άλλη εποχή και όχι το καλοκαίρι που πολλοί λείπουν σε διακοπές, η συμμετοχή θα ήταν μεγαλύτερη. Ο ίδιος ο κ. Μαυρουδής αμφιβάλλει αν είναι έτσι – και τονίζει την ανάγκη ανανέωσης της Κοινότητας με την προσέλκυση νέων.

Από αυτήν την άποψη είναι σημαντική η παρουσία νέων ανθρώπων στο ψηφοδέλτιο. Και παρά τις ασφαλείς προβλέψεις για επικράτηση της ομάδας Παπαστεργιάδη, δεν αποκλείεται στο νέο συμβούλιο να εκλεγούν και κάποιοι από τους ανεξάρτητους υποψηφίους.

Μία από αυτούς, η Στέλλα Πάπας (Παπακωνσταντίνου), γνωστή για την συνεργασία της με τον Ελληνο-Αυστραλιανό Πολιτιστικό Σύνδεσμο (GACL – Greek Australian Cultural League), κυρίως στον συντονισμό της ετήσιας ομαδικής έκθεσης Αntipodean Palette και της πρόσφατης πολυεθνικής έκθεσης ‘Προορισμοί’, αλλά και για την συμμετοχή της σε διάφορες άλλες δραστηριότητες σχετικές με την Κοινότητα, το Φεστιβάλ, το Διεθνές Συνέδριο Ιατρικού Τουρισμού, την Φροντίδα και τα έργα αποκατάστασης του Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

“Οι πρωταγωνιστές της Κοινότητας θυσίασαν χρόνο, χρήμα, την οικογένεια τους και τις προσωπικές επιδιώξεις τους. Είχαν ένα όραμα για να δημιουργήσουν γερά θεμέλια σε μια καινούργια και μακρινή χώρα,” λέει η ίδια στον ‘Νέο Κόσμο’, τιμώντας την 120ετή ιστορία της Κοινότητας.

Όσο για το μέλλον της Κοινότητας η ίδια τονίζει την σημασία της διεύρυνσης των μελών, το “γεφύρωμα του χάσματος των γενεών” ανάμεσα στους γηραιότερυς και την νεολαία, την δημιουργία κέντρων για πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, την ενίσχυση των σχέσεων συνεργασίας με τους άλλους ελληνικούς οργανισμούς και συλλόγους και την ευαισθητοποίηση άλλων εθνικοτήτων για την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα.

“Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι η επικοινωνία και συνεργασία όλων των οργανισμών της παροικίας για να πετύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα για το μέλλον”, τονίζει. “Να προσελκύσουμε και να προωθήσουμε την άξια και προοδευτική νεολαία να αναλάβει θέσεις σε όλους τους οργανισμούς. Ο χρόνος τρέχει”, συμπληρώνει και καλεί όλα τα μέλη να προσέλθουν στις εκλογές και να εκλέξουν το νέο προεδρείο. “Mια φωνή, όλοι μαζί, για ένα λαμπρό μέλλον της παροικίας και την πρόοδο του Ελληνισμού.”

  • Οι εκλογές για το νέο Συμβούλιο της Κοινότητας θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 20 Ιανουαρίου και ώρα από 9.00πμ έως 8.00μμ στο Κέντρο «Ανδριανάκος», Αlphington Grammar School, Old Heildeberg Rd, Alphington.

Πηγή: neoskosmos.com

POST A COMMENT.