Μπορεί να αφήσαμε πίσω μας το πολυτάραχο 2018, αλλά και για το 2019 τα πράγματα δε διαγράφονται «ρόδινα» για την ελληνική αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, όπως επισημαίνει στο eaete.gr ο Καθηγητής Οικονομικών, Κωνσταντίνος Βουδούρης, καθώς «υπάρχουν διάφορα σημάδια για αρνητικές εξελίξεις μέσα στη χρονιά που έρχεται», σύμφωνα με όσα προβλέπει ο ίδιος στο άρθρο που ακολουθεί.
Η προκυκλικότητα και οι… «αρκούδες»
Το ένα σημάδι λέγεται προκυκλικό δηλαδή είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει πριν από την αλλαγή της φάσης του οικονομικού κύκλου, (πχ. εάν μια χώρα πρόκειται να περάσει από την άνοδο στην κρίση) κι αυτό δεν είναι άλλο από την κατρακύλα των τιμών των μετοχών που «φωτογραφίζουν» μια τέτοια εξέλιξη.
Η πτώση των τιμών των μετοχών κάνει τον πλούτο των μετόχων να συρρικώνεται, με αποτέλεσμα με τη σειρά τους κι αυτοί να συρρικνώνουν τις επενδύσεις λόγω έλλειψης ρευστού είτε να αντλούν κεφάλαια με νέα δάνεια. Και τα δύο έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Εάν συρρικνωθούν οι επενδύσεις, το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας φρενάρει και η ανεργία αυξάνεται. Από την άλλη, αν γίνουν επενδύσεις αλλά με νέα δάνεια, τότε οι μεν υπερχρεωμένες επιχειρήσεις βυθίζονται πιο πολύ στο βάλτο της χρεοκοπίας τους και οι μη χρεωμένες μέχρι τότε επιχειρήσεις υπερχρεώνονται.
Ποια, όμως, γεγονότα είναι επίφοβα και «μυρίζουν μπαρούτι»;
- Η «ανακατωμένη οικογένεια» της Ευρωζώνης και το «φασαριόζικο σόι» της ΕΕ
Πολλά στοιχηματικά γραφεία ποντάρουν σε μια έξοδο της Ιταλίας από την ΕΕ μέχρι το 2025. Ναι, το Italexit είναι φαβορί ξεκάθαρο πλέον με το Grexit και το Frexit να ακολουθούν.
Σε πολλά κράτη στην Ευρωζώνη έχουν ξεφύγει τα ελλείμματά τους. Ο ιταλικός προϋπολογισμός -γνωστός και ως «μανούβρα»- μπορεί να μη σκόνταψε στις Βρυξέλλες, ίσως, όμως, η κόντρα που ξέσπασε να «αναζωπυρωθεί» και να «φουντώσει» μέσα στο 2019. Ο Σαλβίνι δε δείχνει να είναι Τσίπρας.
Από την άλλη, ο Μακρόν είναι ληγμένο προϊόν για τη Γαλλία, ασχέτως αν θα καταρρεύσει με πάταγο μέσα στο 2019 ή αργότερα. Η γαλλική οικονομία βρίσκεται σε μια επικίνδυνη στασιμότητα εδώ και πολλά χρόνια.
Η ανεργία αρνείται πεισματικά να υποχωρήσει χωρίς ένα γιγαντιαίο πληθωρισμό, όπως δείχνει η καμπύλη Phillips, παρά την «παρέλαση» των ελαστικών μορφών απασχόλησης στη γαλλική οικονομία.

Οι σειρήνες της ακροδεξιάς ηχούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Το Brexit είναι πάρα πολύ πιθανό να συμβεί μέσα στη χρονιά που έρχεται, σκορπώντας φόβο στην ΕΕ και επηρεάζοντας τα εμπορικά ισοζύγια των χωρών της Ευρώπης.
Η Τσεχία που βλέπει τα τελευταία χρόνια το νόμισμά της να ενισχύεται έναντι του ευρώ, ίσως δε βρίσκει πλέον λόγο να είναι στην ΕΕ. Άλλωστε, ήταν η πρώτη που άνοιξε το δρόμο για αυξήσεις επιτοκίων.
- Η Fed «κλείνει τ αυτιά» στις κραυγές του Τραμπ – Τα «Trumpnomics» πάνε περίπατο
Στην άλλη όχθη, στις ΗΠΑ, η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα «κλείνει» τα αυτιά στις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου και αυξάνει τα επιτόκια, ενώ «μαρσάρει» και γι άλλες αυξήσεις στο μέλλον.
Αυξήσεις επιτοκίων που δεν έχουν λογική αφού έχουν στόχο τη μη αναζωπύρωση του πληθωρισμού που όμως δεν υφίσταται.
Όταν τα επιτόκια αυξάνουν, οι τράπεζες δανείζονται ακριβότερα με συνέπεια να ανεβάζουν τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων. Η αύξηση των επιτοκίων δανείων μειώνει τη ζήτηση για δάνεια, στεγαστικά, επιχειρηματικά και άλλα με συνέπεια την υποχώρηση της κατανάλωσης και των ιδιωτικών επενδύσεων. Το εισόδημα μειώνεται και η ανεργία αυξάνεται. Από την άλλη η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων οδηγεί τους καταναλωτές να ρέπουν στην αποταμίευση υποκαθιστώντας την κατανάλωση που μειώνεται και παρασύροντας προς τα κάτω και την παραγωγή.
Οι φόβοι της Fed για πληθωρισμό δεν έχουν βάση και οι αυξήσεις επιτοκίων ενδέχεται να σύρουν την αμερικάνικη οικονομία σε μηδενικό πληθωρισμό (zeroflation) ή πολύ χαμηλό πληθωρισμό (lowflation) και σε αύξηση της ανεργίας. Μια κάθοδος της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να μεταδοθεί σαν ιός σε ολόκληρη τη γη.

- Γεωπολιτικά γεγονότα που θα πλήξουν τις οικονομίες
Το ανησυχητικό γεγονός ακουμπά στη Μέση Ανατολή μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Ο Τραμπ αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του ‘19 και έδωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στους μισθούς των στρατιωτικών.
Η καμπύλη επιτοκίων των τουρκικών ομολόγων έχει αρνητική κλίση φωτογραφίζοντας βραχυπρόθεσμες αρνητικές εξελίξεις: Ή η οικονομία θα περάσει σε ύφεση ή η χώρα θα μπει σε περιπέτειες πολιτικής ή γεωπολιτικής κρίσης.

POST A COMMENT.