Ευρωβαρόμετρο: Πιο απαισιόδοξοι όλων οι Έλληνες για την οικονομία

%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b7

Άκρως απαισιόδοξοι σχετικά με την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονται στη συντριπτική τους πλειονότητα οι Έλληνες, ενώ σε μεγάλο ποσοστό εμφανίζονται απογοητευμένοι και για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, με το μεγάλο αγκάθι να είναι η απασχόληση. Ωστόσο ψηφίζουν σταθερά… ευρώ. 

Αυτό προκύπτει από το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, που διενεργήθηκε από τις 8 έως τις 22 Νοεμβρίου, δίνοντας έμφαση στην οικονομία, και το οποίο αποκαλύπτει ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, παρά τις όποιες προκλήσεις, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.

Το 94% των Ελλήνων χαρακτηρίζει κακή έως πολύ κακή την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση στη χώρα, έναντι ποσοστού μόλις 6%, που τη βλέπει θετικά. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 49% (κακή κατάσταση) και 50% (καλή κατάσταση) αντίστοιχα.  Για την κατάσταση της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες μόνο το 18% προβλέπει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ενώ το 36% χειρότερη. Ωστόσο, οι θετικές απαντήσεις αυξήθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Μαΐου κατά 4 μονάδες, ενώ μειώθηκαν κατά 6 μονάδες οι αρνητικές.

Για την κατάσταση της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες μόνο το 18% προβλέπει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ενώ το 36% χειρότερη. Ωστόσο, οι θετικές απαντήσεις αυξήθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Μαίου κατά 4 μονάδες, ενώ μειώθηκαν κατά 6 μονάδες οι αρνητικές.

Η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη, αλλά σε καμία περίπτωση θετική στο ερώτημα για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους. Οι Έλληνες την χαρακτηρίζουν καλή ή μάλλον καλή σε ποσοστό 39%, ενώ το 61% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή.

Το μεγάλο αγκάθι εξακολουθεί να είναι βεβαίως η εργασιακή ανασφάλεια, με το 94% των Ελλήνων να χαρακτηρίζει την κατάσταση κακή και μόλις το 3% καλή, όταν το 45% των Ευρωπαίων θεωρεί καλή την κατάσταση στην απασχόληση στη χώρα του.

Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη των Ελλήνων εμφανίζει μια δυναμική ανάκαμψη με το 67% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του ενιαίου νομίσματος και το 30% κατά. Πάντως, το ποσοστό των υποστηρικτών του ευρώ είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρωζώνη μετά την Ιταλία, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη ήταν 75%.

Πηγή: natemporiki.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.