Ολοκληρώθηκε το 31ο πρόγραμμα των Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)
Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και φέτος, για 31ο έτος, το πρόγραμμα των Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α. (Θερινές Υποτροφίες Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών). Το πρόγραμμα Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α. συμπληρώνει αυτή τη χρονιά 31 συναπτά έτη λειτουργίας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1988 μετά από απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από πρόταση του τότε Πρύτανη κ. Μιχάλη Σταθόπουλου (με την ευκαιρία της επετείου των 150 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1987).
Στο πρόγραμμα διδάχθηκε η Νέα Ελληνική Γλώσσα και έγιναν επίσης 16 διαλέξεις από ειδικούς Καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής. Τα θέματα των διαλέξεων αφορούσαν τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, την Ελληνική Ιστορία, τη Λογοτεχνία, την Κύπρο στον Ελληνικό Πολιτισμό, την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας, την Επιστημονική Ορολογία και το Μακεδονικό ζήτημα.
Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, επισκέψεις και ξεναγήσεις και με επιτόπου μαθήματα, σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους του λεκανοπεδίου. Επίσκεψη και επίσημη υποδοχή έγινε όπως κάθε χρόνο στη Βουλή των Ελλήνων.
Στο πρόγραμμα αυτό διδάσκουν πολλοί διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί και ειδικοί επιστήμονες. Στο φετινό πρόγραμμα μετείχαν 126 φοιτητές από 29 χώρες, από 62 Πανεπιστήμια. Ο συνολικός αριθμός από την έναρξη του προγράμματος είναι 6.370 από 78 χώρες και 654 Ιδρύματα!
Το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε όπως και τα προηγούμενα χρόνια από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, την Εθνική Τράπεζα, το Ίδρυμα Λεβέντη, καθώς και τη Βουλή των Ελλήνων.
Κατά τη σημερινή τελετή επίδοσης των διπλωμάτων στους σπουδαστές ο Πρύτανης, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, αναφέρθηκε στην ιστορία του Προγράμματος και τόνισε ότι «το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε μία δύσκολη για τη χώρα μας περίοδο, προβάλλει και αναδεικνύει την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθιστώντας τη χώρα μας πόλο έλξης νέων επιστημόνων, οι οποίοι μετά την επαφή τους με τη χώρα μέσω του προγράμματος Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α. λειτουργούν ως πρεσβευτές του ελληνισμού».
Ακολούθως, μίλησαν ο πρώην Πρύτανης, Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής, Μ. Σταθόπουλος, η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου, ο επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος, Π. Κοντός, και οι ακόλουθοι φοιτητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα: ο IVAN ANDRES ALBA από Ισπανία, σπουδάζει στη Γερμανία στο FRIEDRICH SCHILLER UNIV. OF JENA Ινδοευρωπαϊκή Γλωσσολογία, η MARYNA DMYTRUSENKO, από Ουκρανία, έχει σπουδάσει στο KYIV NATIONAL LINGUISTIC UNIVERSITY στο τμήμα Μεταφραστών, ο CHRISTOPHER NIKOLAOS HARITOS, από Η.Π.Α., σπουδάζει στο THE OHIO STATE UNIVERSITY, BIOMEDICAL ENGINEERING & MODERN GREEK, ο NICHOLAS ANDREW SOULAS, από Η.Π.Α., σπουδάζει στο THE OHIO STATE UNIVERSITY, NEUROSCIENCE & MODERN GREEK. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την επίδοση των διπλωμάτων και τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες.
Έλενα-Ήρα Τζαλακώστα
POST A COMMENT.