Πόσο επιτυχία μπορεί να θεωρηθεί η παραχώρηση να λέμε τα Σκόπια “Βόρεια Μακεδονία”;

makedonia

«Για µας το όνοµα µας είναι η ψυχή µας»

Τη μόνη τοποθέτηση και λύση για το Σκοπιανό ζήτημα που θα μπορούσαν να δεχτούν όλοι όσοι έχουν ελληνική εθνική συνείδηση είναι αυτή που εξέφρασε ο Ελύτης το Μάρτιο του 1992 σχετικά με το όνομα των Σκοπίων, συνυπογράφοντας μαζί με άλλες πέντε επιφανείς προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων, με ανοικτή επιστολή προς τους δώδεκα Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας να μην αναγνωριστεί σαν Μακεδονία το «κρατίδιο των Σκοπίων». Η κατακλείδα του κειμένου, είναι πλέον διάσημη.  «Για µας το όνοµα µας είναι η ψυχή µας»

Την επιστολή υπέγραφαν επίσης οι:  Μελίνα Μερκούρη, Αριστόβουλος Μάνεσης, Γιάννης Γεωργάκης, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και ∆ηµήτρης Τσάτσος, (εφ. Τα Νέα, 28/3/19)

«Το μόνο όνομα με τον όρο Μακεδονία που είναι αποδεκτό για τα Σκόπια είναι: Ψευδομακεδονία»

Τις τελευταίες ημέρες, αναμεταδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυρίως μία φράση που αποδίδεται στον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, η οποία λέει ότι: «Το μόνο όνομα με τον όρο Μακεδονία που είναι αποδεκτό για τα Σκόπια είναι: Ψευδομακεδονία». Δεν είναι σίγουρο ότι αυτό ειπώθηκε από το βραβευμένο και αγαπημένο Έλληνα ποιητή, αλλά ακόμα και εάν δεν ειπώθηκε, είναι η μόνη που μας εκφράζει αυτή τη στιγμή του ανιστόρητου συμβιβασμού και του υποβιβασμού του έθνους.

Γιατί, λοιπόν, πανηγυρίζει ο πρωθυπουργός και η παρέα του; Οι Σκοπιανοί, βεβαίως, πανηγυρίζουν. Κατανοητό. Οι Ευρωπαίοι, επίσης, αδιάφοροι και ενοχλητικοί τους είμαστε. Χαίρονται με την ήττα μας. Αλλά ο Τσίπρας και η παρέα του να πανηγυρίζουν και να μιλάνε για λύση είναι εντελώς αδιανόητο…

Περιμένουμε την αντίδραση (πιο έντονη) της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων και φυσικά του προέδρου της Δημοκρατίας. Υποχρέωσή του είναι άλλωστε να πάρει θέση σε μία τόσο σοβαρή συγκυρία.

 

Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.