Μπορεί το μέγαρο Μαξίμου να πανηγυρίζει για τη συμφωνία που επετεύχθη για την ονομασία των Σκοπίων και το Severna Makedonija να παρουσιάζεται ως επιτυχία της διπλωματίας, οι αντιδράσεις όμως είναι έντονες, ακόμα και από τον κυβερνητικό εταίρο του κ. Τσίπρα, τον Πάνο Καμμένο.
Τα Σκόπια αποδέχθηκαν το erga omnes, όμως αρκετοί είναι αυτοί που αμφισβητούν αν αυτό θα ισχύσει και στην πράξη, ενώ το γεγονός ότι η γλώσσα και η εθνότητα των Σκοπιανών αναγνωρίζεται ως «μακεδονική», έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα.
Οι άνθρωποι που δεν συμφωνούσαν με την χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας, κάνουν λόγο για εκχώρηση των όρων στους Σκοπιανούς και αναίρεση του erga omnes, καθώς θα υπάρχει η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», αλλά οι κάτοικοι της χώρας θα ονομάζονται «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «Μακεδονική», έστω και με τις πολλές αγκύλες και παρενθέσεις.
Από την άλλη, όπως υποστηρίζουν, ένας κάτοικος της βόρειας Ελλάδας είναι Έλληνας πολίτης και μιλάει την Ελληνική γλώσσα, οπότε οι όροι «Μακεδόνας» και «Μακεδονικός» θα παραπέμπουν πλέον στα Σκόπια.
Μακεδονικές ενώσεις ήδη ετοιμάζουν συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις το ερχόμενο Σάββατο στις Πρέσπες με στόχο να ματαιώσουν τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ για την υπογραφή της συμφωνίας.
Έντονες όμως είναι οι αντιδράσεις και από τα πολιτικά κόμματα. Η ΝΔ χαρακτήρισε απαράδεκτη την υποχώρηση στη γλώσσα και την εθνότητα, ενώ το Κίνημα Αλλαγήςπροτίμησε να κρατήσει στάση αναμονής μέχρι να πάρει στα χέρια του το κείμενο της συμφωνίας.
Ο Πάνος Καμμένος πάλι, αν και κυβερνητικός εταίρος, διεμήνυσε ότι οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη συμφωνία και έθεσε και θέμα κομματικής πειθαρχίας, ενώ τόσο το ΚΚΕ όσο και η Ένωση Κεντρώων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συμφωνία.
Τα επόμενα βήματα
Η συμφωνία αναμένεται να έρθει στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη ή την Παρασκευή, με την ατμόσφαιρα μέσα στο κοινοβούλιο να προβλέπεται να είναι ηλεκτρισμένη.
Στα Σκόπια πάλι ο Ζόταν Ζάεφ θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη συμφωνία και κατόπιν αναμένεται η ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή και η συνταγματική αναθεώρηση βάσει αυτής.
Μίκης Θεοδωράκης: «Μετά το “ναι” του Τσίπρα η ντροπή θα μας στιγματίζει για πάντα»
Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη μετά τον λευκό καπνό που βγήκε από το Μαξίμου για τη συμφωνία με τα Σκόπια.
Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης έκανε λόγο για απρόβλεπτες επιπτώσεις σε βάρος της Ελλάδας και τόνισε ότι ποδοπατήθηκε η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
«Η χώρα μας σύρθηκε σε μια πράξη ιστορικής ήττας και εθνικής μειοδοσίας με απρόβλεπτες επιπτώσεις σε βάρος της χώρας και του Λαού μας.
Συνάμα ποδοπατήθηκε η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού.
Από την εποχή του ΕΑΜ υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι Έλληνες αριστεροί υποχώρησαν μπροστά σε δοκιμασίες, που τις περισσότερες φορές έφταναν στα όρια της ανθρώπινης αντοχής.
Σήμερα, για πρώτη φορά, κάποιοι που θέλουν να ονομάζονται αριστεροί, υποχωρούν υπερασπιζόμενοι το προσωπικό τους συμφέρον. Συμπαρασύροντας έτσι σ’ αυτόν τον κατήφορο την Ελλάδα και τον Ελληνικό Λαό.
Μετά από αυτό το μεγάλο «ΝΑΙ» του κ. Τσίπρα, εκείνο που πονάει πιο πολύ δεν είναι μόνο οι κίνδυνοι που ξανοίγονται μπροστά μας αλλά προ παντός η μεγάλη Ντροπή που θα μας στιγματίζει για πάντα.
Αθήνα, 12.6.2018
Μίκης Θεοδωράκης»
«Μπράβο από ΗΠΑ για τη συμφωνία»
Τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων έσπευσαν να χαιρετίσουν οι ΗΠΑ με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τη χαρακτηρίζει «ιστορική», επισημαίνοντας ότι θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία των δύο χωρών.
Εξήρε μάλιστα την πολιτική βούληση που επέδειξαν οι δύο πρωθυπουργοί, αλλά και την μακροχρόνια προσπάθεια που κατέβαλε ο Μάθου Νίμιτς.
«Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και (σ.σ. τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ και χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Αυτή η επίλυση θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία.
Οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Χαιρετίζουμε επίσης την αφοσίωση του διαμεσολαβητή τουΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τις συνεχείς προσπάθειές που κατέβαλε επί δύο δεκαετίες και πλέον για να τερματιστεί αυτή η διένεξη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες», αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Καμμένος: Δε θα ψηφίσουμε συμφωνία με το όνομα Μακεδονία
Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, λίγο μετά την πανηγυρική εκ μέρους του Τσίπρα αναγγελία για επίτευξη συμφωνίας με τα Σκόπια. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δε συμφωνεί και δεν θα ψηφίσει την συμφωνία, αν περιέχει μέσα το όνομα ή τον όρο Μακεδονία.Ο κύριος Καμμένος πρόσθεσε ότι από τον Αύγουστο του 2018 η χώρα θα έχει βγει ολοκληρωτικά από τα μνημόνια, κάτι για το οποίο, όπως τόνισε, δημιουργήθηκε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεργασία τους υπήρξε καλή.
“Είμαστε ξεκάθαροι. Δεν συμφωνούμε και δεν πρόκειται να ψηφίσουμε την συμφωνία για το Σκοπιανό, εάν περιέχει το όνομα ή τον όρο Μακεδονία”. Αυτό είπε ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στα γραφεία του κόμματός του. Ο κ. Καμμένος εκτίμησε ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί σήμερα δεν θα γίνει αποδεκτή στο εσωτερικό των Σκοπίων.
«Θεωρώ», είπε ακόμα, «ότι είναι μια συμφωνία που δεν θα αποδεχθεί εύκολα ο Πρόεδρος της πΓΔΜ. Στην συνέχεια θα πρέπει να υπογραφεί η συμφωνία αλλά δεν θα έχει ισχύ μέχρι να ψηφισθεί από την Βουλή των Σκοπίων. Θα πρέπει είπε να γίνει μετά το δημοψήφισμα, να εγκριθεί από τον λαό να επανέλθει στην Βουλή με τα 2/3 και τότε αφού ολοκληρωθούν αυτά θα έρθει στην Βουλή προς κύρωση, κάτι το οποίο μπορεί να πάρει μέχρι και ένα χρόνο».
Ο κ. Καμμένος είπε ακόμα: «Η δική μας θέση είναι ότι αφού γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να συγκλιθεί και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να αλλάξει την απόφαση του 1992».
Ο κ. Καμμένος επανήλθε στην πΓΔΜ λέγοντας ότι: «Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η συμφωνία να γίνει δεκτή είτε από δημοψήφισμα είτε από την πλειοψηφία της βουλής των Σκοπίων». Πρόσθεσε ότι θεωρεί πως η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη από όλη αυτή την διαδικασία. «Η Ελλάδα έχει κερδίσει κατ’ αρχήν στην διεθνή κοινή γνώμη ότι δεν είναι η Ελλάδα που αποκόπτει την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων». Η Ελλάδα είναι εκείνη που πήγε σε διαπραγματεύσεις με θέσεις που εμείς διαφωνούμε αλλά στην κατεύθυνση της λύσης».
Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ακόμα ότι «εγώ ρισκάρω να πω ότι ο λαός της πΓΔΜ δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί αυτή την συμφωνία. Καλώ τα άλλα κόμματα να ξεκαθαρίσουν την θέση τους, κυρίως τη ΝΔ».
Πηγή: star.gr / kontranews.gr
POST A COMMENT.