Moody’s: Διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας σε «B3» από «Caa2»

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος κατά δύο βαθμίδες σε «Β3» από «Caa2» προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης ο οίκος Moody’s, διατηρώντας θετικές τις προοπτικές (outlook). Η αναβάθμιση δεν είχε ανακοινωθεί. Το σημαντικότερο είναι πως πλέον για πρώτη φορά η Ελλάδα φεύγει από τη βαθμίδα «C» στην οποία βρισκόταν από το 2011.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η Ελλάδα έχει πετύχει αξιόλογη δημοσιονομική βελτίωση, η οποία όπως εκτιμά θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, θεωρεί πως η χώρα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής και θα επιστρέψει πλήρως στις αγορές.

Όπως αναφέρει, αυτή η «καθαρή έξοδος» θα στηριχθεί βραχυπρόθεσμα σε ένα σημαντικό απόθεμα ρευστότητας και μεσοπρόθεσμα στην δέσμευση των επισήμων δανειστών της ευρωζώνης να παράσχουν πρόσθετη ελάφρυνση χρέους στη χώρα.

Ο οίκος υποστηρίζει πως το ρίσκο μιας στάσης πληρωμών ή μιας αναδιάρθρωσης χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών έχει μειωθεί σημαντικά. Στην ίδια βάση τονίζει πως ο κίνδυνος ανατροπής ή εκτροχιασμού της δημοσιονομικής και οικονομικής προόδου που έχει επιτευχθεί είναι σημαντικά χαμηλότερο.

Για τις θετικές προοπτικές- που σημαίνουν πιθανή αναβάθμιση σε βάθος δωδεκαμήνου- ο οίκος αναφέρει πως ενδεχομένως να αναβαθμίσει περαιτέρω τη χώρα εάν οι μεταρρυθμίσεις οδηγήσουν σε αποτελέσματα που είναι πιο θετικά έναντι των εκτιμήσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, σε πιο μεγάλη  μείωση του δημόσιου χρέους και στο σταθερό πολίτικο περιβάλλον.

Πηγή: cnn.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.