Στην «ηλεκτρονική εποχή» από σήμερα οι πλειστηριασμοί

pleistiriasmoi

Σήμερα αναμένεται να βγουν στο «ηλεκτρονικό σφυρί» 70 ακίνητα κόκκινων δανειοληπτών, ενώ μέχρι χθες είχαν αναρτηθεί 1.784 πλειστηριασμοί κυρίως ακινήτων όλων των κατηγοριών, από κατοικίες, αγροτεμάχια, βιομηχανικά κτίσματα, γραφεία μέχρι εργοστάσια. Επισπεύδοντες είναι τράπεζες και ιδιώτες.

Η μετάπτωση στο καθεστώς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών γίνεται πλέον με πιο γρήγορους ρυθμούς ενώ περισσότεροι από 200 συμβολαιογράφοι από όλη τη χώρα έχουν ήδη πιστοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και είναι έτοιμοι να πατήσουν το κουμπί των e-εκποιήσεων. Ενδεικτικά την ερχόμενη Τετάρτη, έχουν προγραμματιστεί 260 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων.

Κατά τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων Αθηνών-Πειραιώς Γιώργος Ρούσκας, καθημερινά οι συμβολαιογράφοι γράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και άρχισαν πλέον και οι συμβολαιογράφοι από τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, τα Γιάννινα, τη Θράκη και την Πάτρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή οι συμβολαιογράφοι που μπορούν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι περισσότεροι από τους συμβολαιογράφους που διενεργούσαν πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Η νέα πραγματικότητα για τους κόκκινους δανειολήπτες θα φανεί τους επόμενους μήνες. Το Μάρτιο, έχουν προγραμματιστεί 639 ηλεκτρονικές εκποιήσεις ακινήτων.

Τους επόμενους μήνες, ο αριθμός τους θα αυξηθεί σε 1.000 κάθε μήνα ενώ από την αποτελεσματική έκβαση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα κριθεί αν οι τράπεζες προσεγγίσουν το στόχο που έχει τεθεί από την ΕΚΤ για τουλάχιστον 3.000 πράξεις έως και τον Απρίλιο.

Κάθε μήνα ο αριθμός θα αυξάνεται με στόχο από το Σεπτέμβριο και μετά να γίνονται 2.000 πλειστηριασμοί το μήνα.

Σε κλοιό ασφαλείας συμβολαιογραφικά γραφεία της Αττικής ενόψει πλειστηριασμών

Σε αυστηρό κλοιό ασφαλείας βρίσκονται από τα ξημερώματα 11 συμβολαιογραφικά γραφεία στην Αττική στα οποία θα πραγματοποιηθούν σήμερα ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Το κίνημα που έχει αναπτυχθεί απέναντι στους πλειστηριασμούς είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να ματαιωθούν το προηγούμενο διάστημα, με τα μέλη τους μάλιστα να μην έχουν διστάσει να έρθουν σε αντιπαράθεση σώμα με σώμα με τους αστυνομικούς που βρίσκονταν είτε στα πρωτοδικεία είτε έξω από συμβολαιογραφικά γραφεία, όπως έγινε μάλιστα την περασμένη εβδομάδα με την προσαγωγή στη ΓΑΔΑ οκτώ μελών του κινήματος “Δεν πληρώνω”.

Το σχέδιο του αρχηγείου της ΕΛΑΣ προβλέπει αστυνομικούς από την τάξη αλλά και από την ασφάλεια με πολιτικά. Πάντως οι εντολές που έχουν δοθεί από το ανώτερο κλιμάκιο της ηγεσίας της ΕΛΑΣ, είναι ότι πρέπει να υπάρχει ήπια διαχείριση των συγκεντρωμένων και σε καμία περίπτωση να μην προβούν οι αστυνομικοί σε ακραίες κινήσεις.

Άλλωστε από την αρχή που άρχισαν οι πλειστηριασμοί, η άποψη υψηλόβαθμων αξιωματικών της Κατεχάκη ήταν ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα έπρεπε η ΕΛΑΣ να διαχειριστεί ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα. Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι συμβολαιογράφοι. Άρα οι αστυνομικοί ενδεχομένως να προχωρούν σε προσαγωγές για να αποκλιμακώσουν μια έκρυθμη κατάσταση έξω από κάποιο γραφείο, όμως για να γίνουν συλλήψεις, θα πρέπει να καταθέσει και ο υπεύθυνος του συμβολαιογραφείου ότι παρεμποδίστηκαν οι διαδικασίες πλειστηριασμού.

Πηγή: cnn.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.