Συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία: Αναπτύχθηκε εβδομαδιαίο χάπι βραδείας αποδέσμευσης για τον ιό HIV

hiv

Η προσήλωση των ασθενών στη θεραπεία είναι ένα μείζον ζήτημα για το παγκόσμιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, καθώς οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν ακόμη και τις πιο σοβαρές καταστάσεις, δε λαμβάνουν τη θεραπεία τους όπως συνιστάται.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Στο θέμα της διαχείρισης του HIV μέσω της αντιρετροϊκής αγωγής, υπολογίζεται ότι η μέση προσκόλληση είναι 70% (σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας). Η διαπίστωση αυτή προκαλεί σημαντική ανησυχία, καθώς απαιτείται προσήλωση 95% και άνω στην αντιρετροϊκή αγωγή για να είναι αποτελεσματική. Να θυμίσουμε ότι το θέμα συζητήθηκε και στην Ημερίδα που διοργάνωσε το DailyPharmaNews τον περασμένο Νοέμβριο με θέμα τη Συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία αλλά και μέσα από την τοποθέτηση του κ. Μάριου Ατζέμη, Προέδρου της Θετικής Φωνής.

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος και βελτίωσης της τήρησης της αντιρετροϊκής αγωγής, ερευνητές από το Brigham, το Women’s Hospital και το MIT σχεδίασαν ένα χάπι σταδιακής αποδέσμευσης που μπορεί να ληφθεί μόνο μία φορά την εβδομάδα και να καλύπτει αποτελεσματικά, κατά τη διάρκειά της, την απαιτούμενη δόση για τη θεραπεία των ασθενών.

Η σύνθεση του χαπιού είναι μια συνηθισμένη κάψουλα που περιέχει ένα αστέρι 4 εκατοστών που ξετυλίγεται όταν διαλύεται η επικάλυψη της κάψουλας. Το σχήμα του αστεριού σταματά την έξοδο του από το στομάχι και επιτρέπει την απελευθέρωση του φαρμάκου από τους βραχίονες, όπου κάθε ένας από τους έξι βραχίονες μπορεί να φέρει μια συγκεκριμένη δόση φαρμάκου.

Μόλις το αστέρι απελευθερώσει το φάρμακο, αρχίζει να διασπάται και περνά από το πεπτικό σύστημα. Η προκλινική μελέτη που πρότεινε αυτή τη μορφή θεραπείας αναφέρει ότι είναι μια πολλά υποσχόμενη επιλογή που δοκιμάστηκε σε χοίρους, ένα ζώο που έχει παρόμοιο πεπτικό σύστημα με τον άνθρωπο.

«Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί για την προώθηση των αντιρετροϊκών θεραπειών, επιτρέποντας σε ένα άτομο που ζει με HIV να επιτύχει μια σχεδόν κανονική διάρκεια ζωής. Ωστόσο, η έλλειψη προσκόλλησης στην καθημερινή θεραπεία για τους φορείς του HIV και προφύλαξης πριν από την έκθεση (PrEP) για τα άτομα αυξημένου κινδύνου μόλυνσης, εξακολουθούν να αποτελούν βασική πρόκληση», λέει ο Anthony Fauci, διευθυντής του National Institute of Allergy and Infectious Disease, ο οποίος χρηματοδότησε μέρος της έρευνας. «Νέα και βελτιωμένα εργαλεία αντιμετώπισης και πρόληψης του HIV, μαζί με την ευρύτερη εφαρμογή καινοτόμων και υφιστάμενων προσεγγίσεων, απαιτούνται για να τερματιστεί η πανδημία του HIV όπως την ξέρουμε. Μελέτες όπως η συγκεκριμένη μας βοηθούν να προσεγγίσουμε την επίτευξη αυτού του στόχου».

Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι η χορήγηση χαπιών με τη συγκεκριμένη λογική βραδείας αποδέσμευσης δεν περιορίζονται μόνο στη θεραπεία του HIV, καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση ή την πρόληψη και άλλων ασθενειών. Στην προκλινική δοκιμή, οι χοίροι υποβλήθηκαν σε θεραπεία με φάρμακο κατά της ελονοσίας, την ιβερμεκτίνη (ivermectin).

Το επόμενο στάδιο είναι να διεξαχθούν ανθρώπινες δοκιμές με το χάπι από την εταιρεία, Lyndra, που σχεδιάζει τις μελέτες αυτές. Η εταιρεία αναπτύσσει, επίσης, κάψουλες που θα μπορούσαν να παραμείνουν στο στομάχι για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, επιτρέποντας παράταση της θεραπείας.

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.