Εθισμός στα οπιοειδή: Ο FDA εγκρίνει την πρώτη και μόνη θεραπεία για την αντιμετώπισή του

οπιοειδή

Καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μία σοβαρή κατάσταση κατάχρησης οπιοειδών, την οποία ο Πρόεδρος Trump κήρυξε εθνική έκτακτη ανάγκη πριν από λίγες μόνο εβδομάδες, ο FDA ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η πρώτη και μοναδική εφάπαξ ενέσιμη θεραπεία με βουπρενορφίνη της Indivior, για την αντιμετώπιση της μέτριας έως σοβαρής διαταραχής της χρήσης οπιοειδών, για ασθενείς που έχουν ήδη ξεκινήσει (το λιγότερο μία εβδομάδα πριν) φαρμακευτική θεραπεία με βλεννογλυκόλη.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Η έγκριση έρχεται μετά από τη θετική εισήγηση μιας συμβουλευτικής επιτροπής στον FDA, σύμφωνα με την οποία το ενέσιμο φάρμακο της Indivior, θα μπορούσε να ωφελήσει τα άτομα με εθισμό.

Η ενέσιμη θεραπεία με βουπρενορφίνη είναι ένας μερικός συναγωνιστής του mu-οπιοειδούς υποδοχέα στον εγκέφαλο -δηλαδή του υποδοχέα που μεσολαβεί στις επιδράσεις των οπιοειδών συμπεριλαμβανομένης της ευχαρίστησης που προκύπτει από τη χρήση τους- και δουλεύει παρέχοντας παρατεταμένα επίπεδα πλάσματος της βουπρενορφίνης που οδηγεί σε μπλοκάρισμα του υποδοχέα του εγκεφάλου, εμποδίζοντας την ευχαρίστηση από την επίδραση των οπιοειδών, όπως διαπιστώθηκε και σε μια κλινική δοκιμή διάρκειας 12 εβδομάδων.

«Η συγκεκριμένη αγωγή με βουπρενορφίνη είναι μια επιστημονική καινοτομία που αντιπροσωπεύει μια νέα θεραπευτική επιλογή και βοηθά τους ασθενείς που είναι ενταγμένοι σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα να επιτύχουν καλό αποτέλεσμα -δηλαδή χωρίς χρήση οπιοειδών- για περισσότερες εβδομάδες», εξηγεί ο Shaun Thaxter, Διευθύνων Σύμβουλος της Indivior. «Στη Μελέτη Αποκλεισμού Οπιοειδών, οι περισσότεροι ασθενείς πέτυχαν πλήρη αποκλεισμό των επιδράσεων των οπιοειδών για έναν ολόκληρο μήνα».

Η θεραπεία είναι η πρώτη και μοναδική που σε σταθερή βάση παρέχει βουπρενορφίνη με ρυθμό τουλάχιστον 2 ng / mL σε διάστημα ενός μηνός.

Το ταξίδι κάθε ασθενούς προς την απεξάρτηση είναι διαφορετικό και με πολλές προκλήσεις, όπως τονίζουν οι ειδικοί. Για να στηρίξουν τα εξαρτημένα άτομα, οι γιατροί χρειάζονται επιλογές θεραπείας με τη βοήθεια φαρμάκων. Ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής με συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Το φάρμακο αναμένεται να είναι διαθέσιμο σε Αμερικανούς ασθενείς στις αρχές του επόμενου έτους.

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.