Ένα χρόνο χωρίς Γενικό Προξενείο οι Έλληνες της Νότιας Γαλλίας

λουκέτο

Έκλεισε οριστικά στις 7 Νοεμβρίου 2016

Αιφνιδιαστικά μέσα στο καλοκαίρι του 2016, η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε, επικαλούμενη λόγους οικονομίας, να κλείσει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μασσαλία, στις 7 Νοεμβρίου 2016, με τελευταία ημερομηνία που θα παρέμενε ανοικτό για το κοινό την 30η Σεπτεμβρίου 2016. 

Μία απόφαση που μόνο οργή και αγανάκτηση προκάλεσε, μαζί με εύλογα ερωτηματικά, αφού το ελληνικό Προξενείο στη Μασσαλία, εκτός από την ιστορική -δύο αιώνων- και συναισθηματική του αξία, είναι το μοναδικό έμμισθο Ελληνικό Γενικό Προξενείο στη Γαλλία. Εκπροσωπούσε την Ελλάδα και τα συμφέροντά της στη Γαλλία, με τρόπο άψογο και εξυπηρετούσε με τον καλύτερο τρόπο, τον Ελληνισμό στη νότια Γαλλία, έναν αριθμό περίπου 30.000 ομογενών.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης, υπήρξαν ενέργειες από τους Έλληνες στη νότια Γαλλία και ζητήθηκε από τις Ελληνικές Κοινότητες και τους Φιλελληνικούς συλλόγους της Νότιας Γαλλίας, να υπογράψουν δύο επιστολές, με την ελπίδα να αποφευχθεί το οριστικό κλείσιμο του Γενικού μας Προξενείου στη Μασσαλία.  71 υπέγραψαν την ανοιχτή επιστολή απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και 69 την ανοιχτή επιστολή απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Δυστυχώς, ήταν η περίοδος των διακοπών και δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με όλους τους συλλόγους.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού -αντιδρώντας από την πρώτη στιγμή σε αυτή την αδικία-  δημοσίευσε την είδηση αλλά και τις αντιδράσεις των ομογενών μας στη Γαλλία, μέσω της ενημερωτικής της ιστοσελίδας και απέστειλε προς τους υπεύθυνους, αλλά και σε ένα σημαντικό αριθμό βουλευτών, προς τους ευρωβουλευτές μας και προς τον επικεφαλής στη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών επιστολή διαμαρτυρίας για την αδικαιολόγητη αυτή ενέργεια, για μία πράξη που μόνο ζημίες θα μπορούσε να προκαλέσει στους ομογενείς μας.

Ακολουθεί το αναλυτικό κείμενο της επιστολής διαμαρτυρίας της ΕΑΕΤΕ:

Θέμα: «Διαμαρτυρία για το κλείσιμο του Γενικού Προξενείου μας, στη Μασσαλία»

Αξιότιμες κυρίες / κύριοι,

Με έκπληξη, που συνοδεύτηκε και από προβληματισμό, πληροφορηθήκαμε την οριστική απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να κλείσει το Γενικό Προξενείο μας, στη Μασσαλία.
Έκπληξη που επελέγη η περίοδος των «διακοπών του Αυγούστου», όταν όλοι οι ομογενείς μας βρίσκονταν σε διακοπές και οι περισσότεροι στην Ελλάδα.
Προβληματισμός που επελέγη το συγκεκριμένο Γενικό Προξενείο που έχει ιστορία πολλών δεκαετιών και εξυπηρετεί τους ομογενείς μας στη Ν. Γαλλία και την Κορσική. Έχει συμβάλει, με τις πολιτιστικές του δραστηριότητες, στην προβολή της χώρα μας στη Γαλλία και όχι μόνο. Πώς είναι δυνατόν να εξυπηρετούνται τόσοι ομογενείς και να διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις τους από το Παρίσι; Οι αποστάσεις είναι τεράστιες και δε γίνεται αυθημερόν η μετάβαση και η επιστροφή.
Και για έναν άλλο σημαντικό λόγο το προξενείο μας είναι επιβεβλημένο να παραμείνει ανοιχτό: Η Μασσαλία είναι ένα από μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, στο οποίο προσεγγίζουν και τα ελληνικά πλοία. Το προξενείο είναι διπλά απαραίτητο να υπάρχει και να εξυπηρετεί. 
Δικαιολογημένα, η ελληνική παροικία έχει αντιδράσει και έχουν κινητοποιηθεί οι σύλλογοι και η ελληνική κοινότητα της Μασσαλίας. Είναι ένας ελληνισμός με πλούσια ιστορία, που τιμά την Ελλάδα στο εξωτερικό και προβάλλει την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα, στη Γαλλία.
Οι Έλληνες της Μασσαλίας είναι πανεπιστημιακοί, επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δε ζήτησαν από την Ελλάδα ποτέ τίποτα. Αντιθέτως, προσφέρουν και το μόνο που ζητούν τώρα -και δικαίως- είναι να παραμείνει ανοικτό το ελληνικό προξενείο. Είναι και συναισθηματικοί οι λόγοι που επιβάλλουν την ύπαρξη και λειτουργία του ελληνικού προξενείου. 
Το υπουργείο Εξωτερικών επικαλέστηκε στην ανακοίνωσή του ότι κλείνει το προξενείο μας για λόγους οικονομικούς. Μάλλον, το επιχείρημα αυτό δεν ευσταθεί. Αν, πραγματικά, λόγοι οικονομικοί επέβαλλαν το κλείσιμο κάποιου προξενείου, θα μπορούσε να κλείσει κάποιο από τα πολλά ελληνικά προξενεία στη Γερμανία, όπου οι αποστάσεις της μίας πόλης από την άλλη είναι σχετικά μικρές και μπορούν οι ομογενείς να εξυπηρετηθούν αυθημερόν. 
Το εύλογο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η Πολιτεία δε δείχνει τη δέουσα ευαισθησία για τους ομογενείς, οι οποίοι δε ζητούν τίποτα από την πατρίδα και είναι πρόθυμοι να προσφέρουν ό,τι τους ζητηθεί.
Εκ μέρους του Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                                         Η Γενική Γραμματέας

Γωγώ Χατζηνικολάου                         Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Απάντηση Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά στην ΕΑΕΤΕ

Αξιότιμη Κυρία Χατζηνικολάου,

Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι με δεδομένη την τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία, η αναδιάρθρωση της δομής της Εξωτερικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών καθίσταται όχι μόνον απαραίτητη αλλά και επιτακτική. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει την ιδιαίτερη υποχρέωση να συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια εξοικονόμησης δημοσιονομικών πόρων, πάντοτε εντός του πλαισίου εκπλήρωσης της αποστολής του και με τρόπο που να μη θίγονται τα εθνικά συμφέροντα.

Η Προξενική Αρχή μας στη Μασσαλία συνιστά εδραιωμένο θεσμό και ο ιστορικός ρόλος που έχει επιτελέσει έως σήμερα σε συνάφεια με τη γενικότερη ελληνική παρουσία του ελληνισμού στη Νότια Γαλλία, είναι αναμφισβήτητος . Κατά την αξιολόγηση και συνεκτίμηση του καθεστώτος λειτουργίας του Γενικού Προξενείου Μασσαλίας, οφείλουμε να λάβουμε επίσης σοβαρά υπόψη τα οικονομικά και ποιοτικά στοιχεία, από την προσεκτική μελέτη των οποίων προκύπτει ότι τα λειτουργικά έξοδα του είναι δεκαπλάσια των εσόδων του. Ως προς το ζήτημα που εγείρετε αναφορικά με την εξυπηρέτηση της ελληνικής παροικίας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών προτίθεται να προβεί άμεσα στη λειτουργία Άμισθης Αρχής, που θα υποκαταστήσει το Γενικό Προξενείο Μασσαλίας με την επιλογή  κατάλληλου ατόμου εγνωσμένου κύρους που θα αναλάβει τη διεκπεραίωση των αρμοδιοτήτων του.

Κατά το μεταβατικό αυτό στάδιο, έχει ληφθεί μέριμνα για την πρόσκαιρη διεκπεραίωση των προξενικών υποθέσεων των πολιτών από την Πρεσβεία μας στο Παρίσι. Παράλληλα, εξετάζουμε ενδελεχώς τη δυνατότητα μετατροπής του κτιρίου του Γενικού Προξενείου σε μουσείο ή πολιτιστικό κέντρο με στόχο την προβολή της μακραίωνης ιστορίας του ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, για ακόμη μια φορά, ότι η αμέριστη στήριξη του Υπουργείου μας στους Έλληνες ομογενείς της Νοτίου Γαλλίας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Με εκτίμηση

Νίκος  Κοτζιάς

 

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.