Ο Ελληνισμός της Νότιας Αφρικής τίμησε τον Γιώργο Μπίζο

w05-184143mpizos

Παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο ελληνισμός της Νότιας Αφρικής τίμησε, σε ειδική εκδήλωση, τον Γιώργο Μπίζο, μια κορυφαία εμβληματική προσωπικότητα της Νοτίου Αφρικής, δικηγόρου του Νέλσον Μαντέλα και ενός από τους τρεις συντάκτες του Συντάγματος της αφρικανικής χώρας. Η εκδήλωση, κατά την οποία ο κ. Κουίκ διάβασε χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για τον Γ. Μπίζο, διοργανώθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ, με ευθύνη της Ελληνικής Ομοσπονδίας, από όλους τους φορείς του Ελληνισμού (Ελλάδα και Κύπρος) της Νότιας Αφρικής, παρουσία των δύο Πρέσβεων και του Αρχιεπισκόπου κ. Δαμιανού.

Ο Γιώργος Μπίζος είναι ο Έλληνας που λατρεύουν σε αυτήν τη χώρα και μάλιστα πριν από λίγες μέρες του αφιέρωσαν ειδική πτέρυγα στο όνομά του, στο μουσείο του Απαρτχάιντ. Είναι μια προσωπικότητα – σημαία κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, είναι ο Έλληνας υπέρ της ισότητας, της ανθρωπιστικής αλληλεγγύης και υπέρμαχος της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων της.

Τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση διάβασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος, όπως του είπε «σήμερα εδώ στο Γιοχάνεσμπουργκ όπου γιορτάζονται τα 90στά σας γενέθλια, σας μεταφέρω κ. Μπίζο – και το διαβάζω αμέσως – χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ Προκόπη Παυλόπουλου, όπως και ένα δώρο με το Εθνόσημο και την υπογραφή του».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον χαιρετισμό του στάθηκε στην πολυδιάστατη δράση του Γιώργου Μπίζου, χαρακτηρίζοντας «μαχητή της ελευθερίας» και «πολίτη του κόσμου».

Ο χαιρετισμός του κ. Παυλόπουλου:

«Αγαπητοί συμπατριώτες,

Η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα συγκίνησης και γιορτής, που μας δίνει την ευκαιρία να αναφερθούμε στην πολυδιάστατη δράση του Γεώργιου Μπίζου, του πρώτου Έλληνα μαχητή κατά του Απαρτχάιντ, του μαχητικού δικηγόρου της δίκης της Ριβάνια, ο οποίος υπήρξε ο αρχιτέκτονας του Νέου Συντάγματος της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής, ενός από τα πιο προοδευτικά συνταγματικά κείμενα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών παγκοσμίως. Ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική για την δημοκρατική του δράση υπήρξε η στενή φιλική σχέση του με τον Νέλσον Μαντέλα, στον οποίο ενέπνευσε τον σεβασμό για την Ελλάδα και τις διαχρονικές της αξίες.

Μαχητής της ελευθερίας, πολίτης του κόσμου, γνήσιος Έλληνας, ο Γεώργιος Μπίζος, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του εκπαιδευτηρίου ΣΑΧΕΤΙ, ενός φάρου των ελληνικών γραμμάτων, με καθολική αναγνώριση στην Νότιο Αφρική. Ως δικηγόρος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Πρόεδρος της Επιτροπής της Νοτίου Αφρικής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, γνωρίζει ότι η επανένωση του Μνημείου αποτελεί όχι μόνο νόμιμο δικαίωμα της πατρίδας μας, αλλά και χρέος του Ελληνισμού προς την ανθρωπότητα.

Θα ήθελα να απευθύνω τις θερμότερες ευχές μου στον κ. Μπιζο για την ημέρα των γενεθλίων του και να τον ευχαριστήσω προσωπικά για την μακρά προσφορά του στον αγώνα της υπεράσπισης των ιδανικών της ελευθερίας, αλλά και για τη σταθερή υποστήριξή του στην Ελληνική Ομογένεια.

Θερμές ευχαριστίες επίσης, στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων Νοτίου Αφρικής για την αναγνώριση του έργου του κ. Μπίζου και τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης».

Facebook Comments

POST A COMMENT.