Κορέα,μεταξύ παρελθόντος,παρόντος και μέλλοντος

depositphotos_39516543-stock-photo-busan-south-korea

Του Δρς Ευστρ. Ι. Μαυρουδή πρέσβη ε.τ.

Πανάρχαιος και ένδοξος πολιτισμός, μήλον της έριδος μεταξύ των γειτονικών Ιαπωνίας και Κίνας! Ιαπωνική κατοχή ( 1910-45 )Λίγο πριν από το τέλος του Β, Παγκόσμιου Πολέμου (Γιάλτα), συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας για διαίρεση της χώρας (380ς παράλληλος) μεταξύ ( φιλοδυτικής ) Νοτίου Κορέας και (φιλοκομμουνιστικής ) Βορείου, κατάσταση που παγιώνεται η ψυχροπολεμική περίοδος. Επικεφαλής της Νοτίου ο Σίγκμαν Ρι και της Βορειου ο Κιμ Ιλ Σούνγκ που επιθυμεί την απορρόφηση της Ν. Κορέας.

Μετά την επικράτηση του Μάο στην Κίνα (1950), βορειοκορεατική επίθεση κατά της Σεούλ, Ιούνιος άμεση αμερικανική αντίδραση απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας  των Ηνωμένων Εθνών για υποστήριξη του Νότου. Συμμετοχή συμμαχικών στρατευμάτων πλην των αμερικανικών (βελγικών,ολλανδικών,τουρκικών,ελληνικών αλλά και ταυλανδέζικων και φιλιππινέζικων ) υπό τον θρυλικό στρατηγό ΜακΑρθρου, που αντικαθίσταται (πρόεδρος Τρούμαν) από τον Ριτσγουέι και στη συνέχεια τον Κλαρκ. Ήθελε τη χρησιμοποίηση ατομικών όπλων στην συμβατική όπως αποδείχθη αυτή σύρραξη.

Σε μία πρώτη φάση υποχώρηση των συμμάχων μέχρι τον θύλακα του Πουσάν στη συνέχεια αντεπίθεση με την επιτυχία της οποίας επέκταση του πολέμου πέραν του 38ου παραλλήλου ( Βορ. Κορέα).

Κινεζική επέμβαση, που τελικά συγκρατείται με κατάληξη εκεχειρία, επαναφορά του  Status quo (1953 ), και την έκτοτε διαιώνιση της διαιρέσεως της Κορεατικής Χερσονήσου, μεταξύ του ευημερούς Νότου και του λιμοκτονούντος αυταρχικού Βορρά. Η εχθρότης συνεχίζεται αμείωτη, έκτοτε, παρά τις προσπάθειες κυρίως της Σεούλ, αν και κατά καιρούς σε ανθρωπιστικό επίπεδο υπάρχουν επαφές κυρίως επί ατομικής βάσεως.

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιαν Γιανγκ και η απρόβλεπτη και επιθετική προσωπικότης του νέου ηγέτη της Κιμ Γιανγκ Ουν πρόσφατα προκαλεί ανησυχία ως είναι φυσικό σε Ουάσινγκτον, Σεούλ, και Τόκυο.

Απαραίτητη είναι η εξεύρεση διπλωματικής λύσεως με μεσολάβηση της Μόσχας και του Πεκίνου καθόσον οι αποφάσεις  του Συμβουλίου Ασφαλείας αποδεικνύονται ατελέσφορες, μέχρι στιγμής. τουλάχιστον!

Στόχος της βορειοκορεατικής ηγεσίας είναι τελικά η αναγνώριση ο σεβασμός του καθεστώτος για να μην έχει την τύχη του Καντάφι,ή του Σαντάμ Χουσείν.

Facebook Comments

POST A COMMENT.