Χειρουργική διόρθωση του Καταρράκτη γιατί «Έχεις τόσα ακόμα να δεις»

καταρράκτης

Την έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον Καταρράκτη, δηλαδή σχετικά με τα συμπτώματα της πάθησης, τους παράγοντες κινδύνου και τη σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς και τις θεραπευτικές επιλογές που οι ασθενείς μπορούν να συζητήσουν με τον Οφθαλμίατρό τους, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών διόρθωσης της όρασης, η οποία υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής ανακοίνωσε η Alcon.

Με την εκστρατεία «Έχεις τόσα ακόμα να δεις», η εταιρεία επιδιώκει να συμβάλει ενεργά στην εκπαίδευση του κοινού στη χώρα μας για τον καταρράκτη, αντιμετωπίζοντας την έλλειψη ενημέρωσης στα άτομα που μπορεί να επηρεάζονται περισσότερο από την πάθηση. Δεκάδες χιλιάδες άτομα πάσχουν σήμερα από καταρράκτη και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο, εάν δεν προβούν σε έγκαιρη αντιμετώπιση, όχι μόνο να επηρεαστεί αρνητικά η ποιότητα ζωής τους, αλλά και να χάσουν ενδεχομένως την όρασή τους.

Ο καταρράκτης

Είναι η κύρια αιτία αποτρέψιμης τύφλωσης, που είναι υπεύθυνη για την απώλεια της όρασης σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καταρράκτης είναι αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας γήρανσης και είναι κάτι από το οποίο κινδυνεύουμε όλοι, ειδικά μετά την ηλικία των 60 ετών.

Πότε εμφανίζεται

Όταν συσσωρεύεται πρωτεΐνη μέσα στο φακό του ματιού προκαλώντας θολότητα, η οποία σταδιακά δυσκολεύει την όραση. Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη. Ο καταρράκτης μπορεί να εμφανιστεί επίσης ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία, στο κάπνισμα ή ακόμη και στη μακροχρόνια χρήση στεροειδών.

Συμπτώματα

  • θόλωση της όρασης
  • «εξαφάνιση» της πρεσβυωπίας
  • αλλαγή της αντίληψης των χρωμάτων
  • προβλήματα με τη νυχτερινή όραση

Αιτίες εμφάνισης Καταρράκτη

Ηλικία (γεροντικός καταρράκτης)

Συγγενής

Τραυματικός

Δευτεροπαθής (Υψηλή μυωπία – Σακχαρώδης διαβήτης – Χρήση τοξικών ουσιών (Κάπνισμα,αλκοόλ) – Μακροχρόνια λήψη κορτιζόνης, ορμονών, στατινών – Μακροχρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (ήλιος ή άλλες πηγές)

Χειρουργική αφαίρεση Καταρράκτη

Αντιμετωπίζεται με την αφαίρεση του θολού φυσικού φακού και την αντικατάστασή του -μέσω χειρουργικής επέμβασης- με ενδοφθάλμιο φακό.

«Η χρήση ενός περιθλαστικού σε συνδυασμό με ένα διαθλαστικό πολυεστιακό IOL προσφέρει σημαντική βελτίωση της μακρινής, κοντινής αλλά και ενδιάμεσης όρασης. Επίσης αύξηση των ποσοστών της ανεξαρτησίας από τα γυαλιά», τονίζει η Δρ. Κωνσταντίνα Κουφαλά, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής.

Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι ο μόνος τρόπος για να αφαιρεθεί ο καταρράκτης ώστε να αποκατασταθεί η όραση. Πρόκειται για μία από τις πιο συνηθισμένες και αποτελεσματικές χειρουργικές επεμβάσεις. Εάν μείνει χωρίς θεραπεία, ο καταρράκτης μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την όραση και να προκαλέσει ακόμη και τύφλωση.

Ταυτόχρονη διόρθωση του αστιγματισμού και της πρεσβυωπίας

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με καταρράκτη έχει και αστιγματισμό. Κατά την επέμβαση γίνεται ταυτόχρονη διόρθωση καταρράκτη και διαθλαστικών ανωμαλιών της όρασης, όπως ο αστιγματισμός και η πρεσβυωπία, με τη χρήση τορικών και πολυεστιακών ενδοφακών, εξηγεί η κα Κουφαλά.

«Η Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία στηρίζει με την αιγίδα και την παρουσία της αυτήν την εκστρατεία, που έχει ως στόχο την αφύπνιση και ενημέρωση των ατόμων που πάσχουν από καταρράκτη, λόγω της σταθερής ανάγκης που υπάρχει για έγκαιρη πρόγνωση και θεραπεία, προκειμένου να διατηρηθεί η όραση και η ποιότητα ζωής των πασχόντων σε υψηλό επίπεδο», δήλωσε ο Δρ. Δημήτριος Παναγιωτίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας.

Στη σημαντική αύξηση περιστατικών καταρράκτη που παρουσιάζεται, κατά τα τελευταία χρόνια, και σε μικρότερες, πιο παραγωγικές ηλικίες, των 50 ή και 40 ετών, αναφέρθηκε η Δρ. Κωνσταντίνα Κουφαλά, σχολιάζοντας ότι «Χάρη στην εξαιρετική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εξέλιξη των ενδοφακών τις τελευταίες δεκαετίες, παρέχουμε πλέον τη δυνατότητα στους ασθενείς μας όχι μόνο να διατηρήσουν την όρασή τους σε όλες τις αποστάσεις μετεγχειρητικά, αλλά και να τη βελτιώσουν». «Η Ελληνική Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ΕΕΕΦΔΧ) χαιρετίζει αυτήν την ενημερωτική εκστρατεία, τονίζοντας ότι στον ενημερωμένο ασθενή μένει η σωστή επιλογή του χειρουργού οφθαλμίατρου, στον οποίο θα εμπιστευθεί την όρασή του».

«Με την εκστρατεία αυτή, συνεχίζουμε το έργο μας να ενισχύουμε την εκπαίδευση των ασθενών σε συνεργασία με την οφθαλμολογική κοινότητα και να βελτιώνουμε την πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα των ματιών», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Alcon Ελλάδος & Βουλγαρίας, Δρ. Khalid El-Gendy. «Ο διάλογος των ασθενών με το χειρουργό οφθαλμίατρο επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση του καταρράκτη και την επιλογή της κατάλληλης εξατομικευμένης αντιμετώπισης. Οι ασθενείς με καταρράκτη «έχουν τόσα ακόμα να δουν» και για εμάς, αποτελεί προτεραιότητα να τους εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά τους».

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.