Τι λένε οι αρμόδιοι για την ιλαρά, τον εμβολιασμό και τις ελλείψεις σε εμβόλια

166 κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα – Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε έξαρση βρίσκεται η επιδημία ιλαράς σε Ευρώπη και Ελλάδα, με το ΚΕΕΛΠΝΟ να μετρά στη χώρα μας 166 κρούσματα μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου 2017. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από ιλαρά.

Μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζεται στη νότια Ελλάδα αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Συνήθως, αφορά μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Αναφορικά με τα δηλωθέντα κρούσματα ιλαράς σε πανελλαδικό επίπεδο, τα 131 είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με ορολογικό έλεγχο ή/και PCR φαρυγγικού επιχρίσματος, τα 29 είναι πιθανά κρούσματα με συμβατή κλινική εικόνα και επιδημιολογική σύνδεση με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τα υπόλοιπα 6 είναι ενδεχόμενα κρούσματα με συμβατή κλινική εικόνα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. 

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η εφαρμογή των εμβολιασμών αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

 

Για όλα όσα αφορούν τους εμβολιασμούς μίλησαν οι πλέον ειδικούς σε θέματα Παθολογίας, Παιδιατρικής, Λοιμώξεων, Μικροβιολογίας, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, οι οποίοι έδωσαν χρήσιμες συμβουλές ενόψει της χειμερινής περιόδου 2017-2018 τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, σε ειδική επιστημονική εκδήλωση που οργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στο Αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης» του ιστορικού Κεντρικού του Κτηρίου.

Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τη σημασία των εμβολιασμών για τη Δημόσια Υγεία. Επίσης, έγινε ειδική αναφορά στο θέμα των κρουσμάτων ιλαράς στη χωρά μας. Ακόμα, τονίσθηκε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελούν τον ισχυρότερο μηχανισμό άμυνας και πρόληψης. Ειδική αναφορά έγινε στην ανάγκη εμβολιασμού όλων των επαγγελματιών υγείας.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν: η κ. Μ. Θεοδωρίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία αναφέρθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών – ενηλίκων, ο κ. Γ. Χρούσος, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις εμβολιασμών ανά την επικράτεια του μεγάλου προγράμματος υγείας υπό την αιγίδα του ΕΚΠΑ «Υγεία για Όλους», η κ. Θ. Γεωργακοπούλου, υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Ά. Τερζίδης, Παιδίατρος και Αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Ε. Θηραίος, Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, ο οποίος παρουσίασε τον ρόλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ο κ. Α. Τσακρής, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο των Εργαστηρίων στους εμβολιασμούς, και ο κ. Σ. Τσιόδρας, Αναπλ. Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στους μύθους περί δήθεν «επικινδυνότητας» των εμβολίων και στην παραπληροφόρηση του «αντιεμβολιαστικού» κινήματος.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ. Μ.-Α. Δημόπουλος, ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αναπλ. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Θ. Ρόζενμπεργκ, και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Μ. Θεοδωρίδου.

Ο κ. Δημόπουλος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του ΕΚΠΑ για ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, όπως τα ζητήματα Υγείας με αφορμή την επιστημονική εκδήλωση για τη σημασία των εμβολιασμών. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και προλαμβάνει, ετησίως, περίπου 2 με 3 εκατομμύρια θανάτους».

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΠΛΝΟ έδωσε έμφαση στην πρόληψη μέσω των εμβολιασμών, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν από τους εισηγητές της εκδήλωσης, οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα ορίζονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και χορηγούνται δωρεάν σε όλους τους πολίτες. Η εφαρμογή των εμβολιασμών αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

Από την βρεφική ηλικία έως και την ενήλικη ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα, η ανεμοβλογιά και ο έρπητας ζωστήρας, οι μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, η γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, η ηπατίτιδες Α και Β, οι λοιμώξεις από HPV που προξενούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και η γρίπη.

Η Ευρωπαϊκή ήπειρος ανακηρύχθηκε το 2002 ελεύθερη πολιομυελίτιδας, ενώ την περασμένη δεκαετία τα κρούσματα ιλαράς μειώθηκαν πάνω από 90%, γεγονός το οποίο δείχνει πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι στρατηγικές εμβολιασμού. Οι πρόσφατες επιδημίες που εμφανίστηκαν στην Ευρώπη, όπως η τρέχουσα επιδημία ιλαράς, αποδεικνύουν την σημασία της καλής εμβολιαστικής κάλυψης σε επίπεδο γενικού πληθυσμού και τονίζουν την ευθύνη που έχουν όλες οι χώρες να ελέγξουν τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό.

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια δέχεται μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών.

Από το Μάρτιο του 2016, με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα μας, διαμορφώθηκε μια νέα κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό οργανώθηκαν εμβολιασμοί στα παιδιά που μένουν σε χώρους διαμονής προσφύγων/μεταναστών ενώ εφαρμόστηκε πρόγραμμα εμβολιασμού προτεραιότητας, σύμφωνα και με την γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της χώρας. Το πρόγραμμα περιέλαβε εμβολιασμό για 10 νοσήματα και χορηγήθηκαν περισσότερες από 30.000 δόσεις εμβολίων με την μορφή εξορμήσεων μαζικού εμβολιασμού, υπό τον συντονισμό και την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί με έμφαση στη διενέργειά του στο πλαίσιο της κανονικής παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των παιδιών.

Ειδικότερα και με αφορμή την επιδημική έξαρση της ιλαράς το πρόγραμμα PHILOS, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017, και το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως ανέφερε ο κ. Α. Τερζίδης, διεξάγουν πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της ιλαράς για τον παιδικό πληθυσμό των προσφύγων – μεταναστών και των Ρομά αντίστοιχα. Το πρόγραμμα εμβολιασμού ξεκίνησε στα μέσα Αυγούστου και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα εμβολιαστούν πάνω από 8.500 παιδιά ενώ έως τα τέλη Δεκεμβρίου προγραμματίζεται ο εμβολιασμός επιπλέον 15.000 παιδιών. Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένο κρούσμα ιλαράς σε καταυλισμό προσφύγων μεταναστών.

Μεγάλες μελέτες αποδεικνύουν, σύμφωνα με τους εισηγητές, πως τα εμβόλια είναι ασφαλή, οι πραγματικές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την χορήγησή τους είναι ελάχιστες και είναι πολύ σημαντικό το όφελος που προκαλούν σε σχέση με την νόσο που προλαμβάνουν. Πέραν πάσης αμφιβολίας τα εμβόλια δεν συνδέονται με αυτισμό & άλλες νευρο-αναπτυξιακές νόσους και δεν επιβαρύνουν το ανοσιακό σύστημα των παιδιών και των ενηλίκων.

Δυστυχώς το αντιεμβολιαστικό κίνημα, σύμφωνα με τον κ. Σ. Τσιόδρα, έχει οδηγήσει σε επάνοδο επιδημιών από «εξαφανισμένα» νοσήματα. Η συνεργασία και οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των φορέων για την ορθή ενημέρωση και για τη διαμόρφωση των σωστών αντιλήψεων των επαγγελματιών υγείας -οι οποίοι έχουν καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή του εμβολιασμού- αλλά και πολιτών σχετικά με την αναγκαιότητα των εμβολίων, θα ισχυροποιήσει την χώρα μας στον αγώνα κατά των υψηλά μεταδοτικών νοσημάτων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης με το κοινό σχετικά με τα εμβόλια είναι καθοριστικής σημασίας.

Κοινή είναι η διαπίστωση ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές και ο εμβολιασμός προστατεύει την υγεία σε παιδιά και ενήλικες.

Ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τα εμβόλια

Με αφορμή δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται ότι παρατηρούνται ελλείψεις στα εμβόλια ιλαράς- παρωτίτιδας- ερυθράς, το υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι υπάρχει επάρκεια σκευασμάτων καθώς τα αποθέματα ανέρχονται σε 100.000 εμβόλια. Οι όποιες  ελλείψεις υπάρχουν αυτές τις μέρες στα φαρμακεία, οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση λόγω της σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για άμεσο εμβολιασμό ενηλίκων και παιδιών (επισυνάπτεται εκ νέου η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας) εξαιτίας της επιδημικής έξαρσης ιλαράς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πρόσφατα και στην Ελλάδα.

Γι αυτό το λόγο, ο ΕΟΦ μετά από συνεννόηση με τις φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν τα εν λόγω εμβόλια, διασφάλισε ότι:

α) από αύριο θα ανανεωθεί το stock των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών και

β) από εδώ και στο εξής ο εφοδιασμός θα είναι συχνότερος λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Τέλος, όσον αφορά τους πληθυσμούς Ρομά, το ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποιεί από τον Αύγουστο, με κινητή μονάδα, έκτακτη δράση εμβολιασμού σε παιδιά. Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν 1.056 εμβολιασμοί  για ιλαρά- παρωτίτιδα- ερυθρά και η δράση συνεχίζεται μέχρι να εμβολιαστούν τα παιδιά Ρομά σε όλους τους καταυλισμούς της επικράτειας.

Facebook Comments

POST A COMMENT.