Σαφές μήνυμα Ντάισελμπλουμ για καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα

RTX1JDR4-660x440

Σαφές μήνυμα για «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος, απέστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ επισήμανε πως οι θέσεις του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν θα αλλάξουν μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε, πως τα τελευταία δύο χρόνια καλύφθηκε πάρα πολύς δρόμος για την Ελλάδα και πλέον έχει επανέλθει η εμπιστοσύνη και η προοπτική για την οικονομία και τους πολίτες.

Συζητήσαμε (με τον κ. Τσακαλώτο) για την τελευταία φάση του προγράμματος και είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Η ολοκλήρωσή της θα “ξεκλειδώσει” τις αποφάσεις για το χρέος και θα συμβάλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Αίσθησή μου είναι ότι το κλίμα αυτό υπάρχει ήδη από τις συνομιλίες που έχω με επενδυτές. Πρέπει να είναι καθαρή η έξοδος από το πρόγραμμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος της Ευρωζώνης.

Πρ. Παυλόπουλος: Οι εταίροι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για το χρέος

Να ανταποκριθούν οι εταίροι μας στις δεσμεύσεις τους έναντι της Ελλάδας αναφορικά με την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά τους κανόνες του ΕSM ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του νωρίτερα σήμερα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον επικεφαλής του Eurogroup ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, περιμένοντας βέβαια και από τους Εταίρους της να εκπληρώσουν και τις δικές τους, ιδίως σε ό,τι αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους κατά τους κανόνες του ΕSM. Και υπογράμμισε ότι «για όλους και για μας, κυρίως, είναι καλύτερα να τελειώσουμε αυτή την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», επαναλαμβάνοντας, ότι από την πλευρά μας θα πράξουμε αυτό που μας αναλογεί.

Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος προέβη σε τρεις επιμέρους παρατηρήσεις για το Eurogroup, επισημαίνοντας:

Πρώτον, πως για το κύρος του Eurogroup, είναι καλύτερα να ξαναδούμε ορισμένους κανόνες λειτουργίας του. «Είναι ανάγκη ν’ αποκτήσει μεγαλύτερη θεσμική θωράκιση για να μπορεί, πραγματικά, να είναι ένα πλήρες Όργανο στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας διαβεβαιώ ότι αυτή η παρατήρηση είναι παρατήρηση σεβασμού στον ρόλο του Εurogroup» τόνισε.

Δεύτερον, σημείωσε ότι «χωρίς ν’αμφισβητεί κανείς το κύρος και την χρησιμότητα του ΔΝΤ, νομίζω ότι είναι κοινή πεποίθηση πλέον ότι καιρός είναι ν’ αποκτήσουμε, μέσω του ESM, το δικό μας Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, με την ανάλογη εμπειρία σε ό,τι αφορά το Ευρώ και την Ευρωζώνη».

Τέλος, τόνισε ότι «πρέπει όλοι να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας από το αποτέλεσμα των χθεσινών γερμανικών εκλογών. Γιατί το αποτέλεσμα αυτό δεν αφορά μόνο την Γερμανία, αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Και νομίζω ότι πρέπει να δούμε ποια πρέπει να είναι η πολιτική μας μελλοντικά για την υπεράσπιση θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και, ιδίως, για την υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους. Είναι βασικός ευρωπαϊκός πυλώνας, κύριε πρόεδρε, το Κοινωνικό Κράτος. Ξέρω καλά τις απόψεις σας, ξέρω καλά τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχεσθε. Ξέρω καλά ότι συμφωνείτε προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να υπερασπισθούμε την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη, πριν αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα της πολιτικής μας. Απ’ αυτή την κοινωνική συνοχή εξαρτάται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και η σταθερότητα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη».

Ο κ. Παυλόπουλος, επίσης, ευχαρίστησε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για τον τρόπο που άσκησε τα καθήκοντά του, ως Πρόεδρος του Eurogroup καθ’όλη αυτή την χρονική περίοδο, αλλά, ιδίως, κατά την περίοδο της ελληνικής κρίσης και πρόσθεσε ότι «όλοι στην Ελλάδα γνωρίζουμε, παρά τις επιμέρους διακυμάνσεις που υπήρξαν, ότι ο ρόλος σας για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην περαιτέρω πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός της Ευρωζώνης υπήρξε θετικός. Και αυτή η αναγνώριση, σας το λέγω, προέρχεται από όλες τις Δημοκρατικές Πολιτικές Δυνάμεις στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταβληθεί έντονες προσπάθειες, έχει παραχθεί έργο, έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο σε όλη την Ευρώπη και παρατήρησε ότι τεράστια πρόοδος και σπουδαία δουλειά έχει γίνει στην Ελλάδα όσον αφορά την οικονομία, την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης εντός και εκτός. «Είναι γεγονός ότι η πρόοδος έχει σημειωθεί με μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Βλέπουμε όμως ότι σιγά σιγά επανέρχεται η οικονομική ανάκαμψη και αυτό είναι το σημαντικό» υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι το επόμενο βήμα που πρέπει να πραγματοποιήσουμε αφορά την αξιολόγηση, την ταχύτατη ολοκλήρωσή της, συγκεκριμένα πριν το τέλος του τρέχοντος έτους. Και το επόμενο βήμα μετά το πέρας της αξιολόγησης θα είναι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Ούτως ώστε η Ελλάδα να καταστεί οικονομικώς ανεξάρτητη. «Διότι το τέλος του προγράμματος συνεπάγεται την έναρξη μιας νέας φάσης. Και βεβαίως όλοι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, όλοι οι θεσμοί και όλα τα όργανα, προκειμένου να καταστεί οικονομικώς ανεξάρτητη η χώρα σας» συμπλήρωσε.

Τέλος, παρατήρησε ότι πολλά θα πρέπει να γίνουν ακόμα. Και αυτή η προσπάθεια αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης, καθώς όλες οι οικονομίες της Ευρωζώνης προσαρμόζονται, προχωρούν, πραγματοποιούν τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Και αυτό αντιστοίχως θα συνεχίσει ως προσπάθεια και στην Ελλάδα.

«Εγώ προσωπικά παραμένω πλήρως δεσμευμένος και αφοσιωμένος στην συνέχιση της καταβολής αυτών των προσπαθειών, ούτως ώστε η Ελλάδα, καθώς αυτό φρονώ, να συνεχίσει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας και βεβαίως της Ευρωζώνης. Προκειμένου, λοιπόν, οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα να στεφθούν με επιτυχία, θα παραμείνω υποστηρικτής της προσπάθειας και τούτο δεσμεύομαι να κάνω τους επόμενους μήνες μέχρι τη λήξη της θητείας μου. Συνεπώς στόχος μου είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το τέλος του προγράμματος και αντιστοίχως η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας» κατέληξε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Γ. Ντάισελμπλουμ στην συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα: Η αξιοπιστία έχει επιστρέψει στην οικονομία με τη δουλειά που έχετε κάνει

Υποδεχόμενος τον κ. Ντάισελμπλουμ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αυτή τη φορά η επίσκεψη συνδέεται με ευχάριστες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και πως πλεον η χώρα μας βρίσκεται στο τέλος των δυσκολιών. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «πήραμε δύσκολες αποφάσεις αλλά πλεον βρισκόμαστε στο τέλος», είπε υπογραμμίζοντας πως μένουν τα τελευταία προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση.

«Διανύουμε τα τελευταία μέτρα αυτής της δύσκολης διαδρομής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει προς το κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε από εκεί και πέρα «να μπορέσουμε να συζητήσουμε της επόμενη μέρα της Ελλαδας». «Εκτιμώ ότι αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της επίσκεψης σας» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πάντως πως τα οικονομικά στοιχεία μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μελλον.

Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπουμ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποδοχή εκφράζοντας τη χαρά του που επισκέπτεται την Ελλάδα, «δυστυχώς οι επισκέψεις μου είναι πάντα ολιγοήμερες για να απολαύσω την υπέροχη χώρα σας» σημείωσε. «Ωστόσο», συνέχισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «είναι πολύ ευχάριστο που βρίσκομαι εδώ, τώρα που τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία έχει επιστρέψει στην ελληνική οικονομία ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έχετε κάνει», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό «για τη συνεργασία τους, μετά από μια περίοδο εντατικών συνομιλιών και δυσκολιών, έγινε τόση πολύ δουλειά και τα νέα είναι καλα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη και σας ευχαριστώ για αυτό», επεσήμανε.

«Έχουμε κοινή πεποίθηση να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, γνωρίζω τη δέσμευσή σας σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «και έχετε την υποστήριξή μου σε αυτό, από εκεί και πέρα θα δούμε την “καθαρή” έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα ώστε να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία και σε αυτό το κομμάτι θα δουλέψουμε μαζί», σημείωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο Ολλανδός πολιτικός έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Καθαρή έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα

Σύγκλιση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διαπιστώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και στους δυο στόχους της ελληνικής πλευράς.

Αφενός στο έγκαιρο κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης χωρίς καινούργιες απαιτήσεις και στη συνέχιση της συζήτησης για την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Όπως άλλωστε δήλωσε και ο κ. Ντάισελμπλουμ, οδεύουμε προς το τέλος του προγράμματος και το ζήτημα πλέον είναι η καθαρή έξοδος της Ελλάδας.

Και οι δυο άνδρες συμφώνησαν στη συνέχιση της συζήτηση για έξοδο από το πρόγραμμα σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο και τους όρους που θα διαμορφωθούν για τη χώρα μας μετά τον Αύγουστο του 2018 όποτε τελειώνει το πρόγραμμα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και υπογράμμισε πως ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό: πήρε μια οικονομία σε αποσταθεροποίηση και κατάφερε να την μεταβάλει σε μια οικονομία που καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης. Μάλιστα ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε λόγο για σημαντικό πολιτικό κατόρθωμα που αναγνωρίζεται όχι μόνο από τους υπουργούς Οικονομιών της ευρωζώνης αλλά και από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Εφικτή η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης πριν από το τέλος του 2017»

Σαφές μήνυμα για καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα απέστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταίσελμπλουμ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους και όσον αφορά το θέμα του χρέους επισήμανε ότι η θέση της Ευρωομάδας για τη βιωσιμότητα του (χρέους) δεν θα αλλάξει μετά τις γερμανικές εκλογές.

Το σχέδιο της ΝΔ για την περίοδο μετά τη λήξη του Μνημονίου, ανέπτυξε ο Κ. Μητσοτάκης στον Γ. Ντάισελμπλουμ

Οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, καθώς και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη δικαιοσύνη και την παιδεία, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε το όραμά του για την Ελλάδα και τους Έλληνες, μετά τη λήξη του τρέχοντος Προγράμματος, ενώ συζητήθηκε το σχέδιο για την έξοδο από την κρίση που παρουσίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην 82η Δ.Ε.Θ..

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπογράμμισε ότι το σχέδιο αυτό συνδυάζει την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, τη δημιουργία αποτελεσματικού κράτους και τη στήριξη στους νέους και τους πιο αδύναμους πολίτες, ενώ βασίζεται στην αλλαγή του μείγματος πολιτικής με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, η ιδιοκτησία των οποίων θα ανήκει στους Έλληνες και δεν θα επιβάλλεται απ’ έξω.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε επίσης ότι το σχέδιο αυτό έχει ως βάση μια νέα «ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων», με στόχο, όσο προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις, τόσο να μειώνονται οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων στα πιο ρεαλιστικά επίπεδα του 2% του Α.Ε.Π. μεσοπρόθεσμα, ενώ υπογράμμισε σχετικά, ότι μια περισσότερο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή, είναι τελικά περισσότερο βιώσιμη και αμοιβαία επωφελής για την Ελλάδα και για τους εταίρους και δανειστές της.

 

 

POST A COMMENT.