Η επανάσταση στις ογκολογικές θεραπείες βασίζεται στη γενετική ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

ανοσοθεραπεία-καρκίνος

Μετά την αμερικανική έγκριση της πρώτης ογκολογικής θεραπείας που χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένα κύτταρα των ίδιων των ασθενών και αποδίδει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για τους πάσχοντες από λεμφοβλαστική λευχαιμία (καρκίνο του αίματος και του μυελού των οστών), η ιατρική κοινότητα εκτιμά πως σύντομα παρόμοιες θεραπευτικές προσεγγίσεις θα πάρουν έγκριση και θα εφαρμόζονται σε αρκετούς ακόμα διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Το φάρμακο εγκρίθηκε για τη θεραπεία παιδιών και νεαρών ενηλίκων έως 25 ετών, που πάσχουν από μια μορφή οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας και δεν ανταποκρίνονται στη συνήθη θεραπεία ή έχουν υποτροπές. Ο FDA, μάλιστα, χαρακτήρισε την απόφασή του να εγκρίνει την τεχνική CAR-T, της φαρμακευτικής Novartis, «ιστορική στιγμή» που σηματοδοτεί την είσοδο της ιατρικής σε νέους ορίζοντες.

Αντίθετα με τις συμβατικές θεραπείες κατά του καρκίνου, όπως η χειρουργική αφαίρεση των όγκων, οι χημειοθεραπείες και οι ακτινοβολίες , η προσέγγιση με την τεχνική CAR-T -το «ζωντανό φάρμακο», όπως σωστά το χαρακτηρίζουν- είναι μία απόλυτα εξατομικευμένη θεραπεία, προσαρμοσμένη στον οργανισμό κάθε ασθενούς, ξεχωριστά.

Συγκεκριμένα, στην τεχνική CAR-T, τροποποιούνται γενετικά τα ίδια τα λεμφοκύτταρα των ασθενών, ώστε να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα. Στη συνέχεια επανεισάγονται τα λευκά αιμοσφαίρια στον οργανισμό και αυτά -αφού πολλαπλασιαστούν- επιτίθενται και εξολοθρεύουν τους στόχους τους, δηλαδή τα καρκινικά κύτταρα.

Ο ενθουσιασμός της ιατρικής κοινότητας δικαιολογείται από το γεγονός ότι ο πρώτος ασθενής στον οποίο εφαρμόστηκε η θεραπεία βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο της νόσου, ωστόσο, πέντε χρόνια μετά, παραμένει υγιής χωρίς να έχει επανεμφανιστεί ο καρκίνος. Από τους 63 συνολικά ασθενείς που υποβλήθηκαν στην τεχνική CAR-T, οι 52 δεν εμφανίζουν καρκινικά κύτταρα, ενώ όλα τα δεδομένα που εξακολουθούν να συλλέγονται από τη διαρκή παρακολούθηση των ασθενών είναι θετικά.

Το υψηλό κόστος αγκάθι για τη γενίκευση της εφαρμογής

Λόγω του υψηλού κόστους -η τεχνική CAR-T χρεώνεται από τη Novartis 475.000 δολάρια, δικαιολογώντας το κόστος της στο 83% των επιτυχημένων κλινικών της δοκιμών- η θεραπεία, δυστυχώς, εγκρίθηκε για τις περιπτώσεις που ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται σε άλλες προσεγγίσεις.

Έρευνα διαπιστώνει για πρώτη φορά ανταπόκριση όγκου του ΚΝΣ στη θεραπεία CAR Τ

Ερευνητές σε ένα Γενικό Νοσοκομείο στη Μασαχουσέτη δήλωσαν ότι διαπίστωσαν, για πρώτη φορά, απόκριση ενός όγκου του κεντρικού νευρικού συστήματος στη θεραπεία καρκίνου με χιμαιρικό αντιγόνο υποδοχέα Τ-κυττάρων (CAR T).

Η θεραπεία CAR T λειτουργεί με τη λήψη των κυττάρων Τ του ίδιου του ασθενούς και με την γενετική μηχανική τους για να στοχεύσουν και να συνδεθούν με συγκεκριμένα αντιγόνα σε καρκινικά κύτταρα –στη συγκεκριμένη περίπτωση, με την πρωτεΐνη CD19. Η μελέτη, με τη χορηγία της Juno Therapeutics Inc., διερεύνησε τις επιδράσεις του φαρμάκου JCAR017 σε έναν 68χρονο ασθενή με λέμφωμα.

Διαπιστώθηκε ότι η θεραπεία ήταν ικανή να προκαλέσει πλήρη υποχώρηση της εγκεφαλικής μετάστασης του διάχυτου μεγάλου λεμφώματος Β-λεμφοκυττάρων (DLBCL) το οποίο είχε καταστεί ανθεκτικό στη χημειοθεραπεία και δεν είχε ανταποκριθεί σε μεταμόσχευση με βλαστοκύτταρα. Μικρό διάστημα μετά τη θεραπεία, οι εξετάσεις έδειξαν ότι τα Τ κύτταρα επέστρεψαν αυθόρμητα σε αναδιάταξη. Ο αιματολογικός έλεγχος έδειξε επίσης ότι ο αριθμός των Τ-λεμφοκυττάρων που είχαν στοχεύσει με την πρωτεΐνη CD19 είχε αυξηθεί καθώς η εγκεφαλική μετάσταση υποχώρησε.

Αν και ο ασθενής δυστυχώς πέθανε ως αποτέλεσμα της νόσου, ένα χρόνο αργότερα, ο όγκος δεν επανεμφανίστηκε από τη στιγμή της θεραπείας μέχρι να πεθάνει. Αυτή είναι η πρώτη αναφερθείσα περίπτωση λεμφώματος του κεντρικού νευρικού συστήματος που ανταποκρίνεται στην αγωγή με CAR T και παρόλο που η επαναδιαστολή των κυττάρων με CAR T έχει τεκμηριωθεί ως απόκριση σε άλλου είδους ανοσοθεραπεία, αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε σε απάντηση βιοψίας.

Αναμένεται η θεραπεία να φέρει αποτέλεσμα όχι μόνο για το δευτερογενές DLBCL όπως στην περίπτωση αυτή, αλλά και για το πρωτογενές λέμφωμα του κεντρικού νευρικού συστήματος, για το οποίο οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες.

Η ιδέα της γενετικής ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί το σύγχρονο ακρογωνιαίο λίθο των αντικαρκινικών θεραπειών. Πολλά φάρμακα αναμένεται να ξεμπλοκάρουν και να επανασχεδιάζουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και η έρευνα στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο πολλά είδη ανοσοθεραπείας, παρόμοιας λογικής, να εφαρμόζονται στο μέλλον, σε διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Πηγή: dailypharmanews.gr

POST A COMMENT.