Βαρύνουσας σημασίας η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα

Εμμανουέλ Μακρόν

Η Ελλάδα πηγαίνει πάντοτε Ευρώπη μέσω… Παρισιού. Ήταν ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που διασφάλισε την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Ο Ζακ Ντελόρ «έβαλε πλάτη» για να μπει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Και ο Φρανσουά Ολάντ έριξε το ειδικό βάρος της Γαλλικής Δημοκρατίας για να κρατήσει τη χώρα μας εντός της ευρωζώνης το καυτό καλοκαίρι του 2015 –σύμφωνα, τουλάχιστον, με το κυβερνητικό αφήγημα.

Η στενή «ευρωπαϊκή» σχέση της Ελλάδας με τη Γαλλία συνεχίζεται αδιατάρακτη και με τον νέο ένοικο του «Ελιζέ». Αλέξης Τσίπρα και Εμμανουέλ Μακρόν βρίσκονται διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή, φροντίζοντας να συντονίζουν τον ευρωπαϊκό βηματισμό τους. Η ειδική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας αναμένεται να επιβεβαιωθεί πανηγυρικά και με την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα στις 7 και 8 Απριλίου. Επίσκεψη για την οποία το Μαξίμου έχει μεγάλες πολιτικές προσδοκίες.

Βαρύνουσας σημασίας

Η επίσκεψη Μακρόν κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική θα είναι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα μηνύματα της επίσκεψης θα έχουν διπλό χαρακτήρα:

– Πρώτον, πολιτικό-συμβολικό.

– Δεύτερον, οικονομικό-πρακτικό.

Σε ό,τι αφορά τα πολιτικό-συμβολικό σκέλος, ο Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται:

– Να εξάρει την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας και να χαιρετίσει τη σταδιακή επιστροφή της στην κανονικότητα.

– Να επαναλάβει την πάγια γαλλική θέση ότι η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της ευρωζώνης.

– Να επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα της ελληνογαλλικής σχέσης, στον οποίο και οι δύο χώρες επενδύουν πολιτικά.

– Να στηρίξει (με διπλωματικές διατυπώσεις βεβαίως) τις ελληνικές θέσεις σε «ευαίσθητα» ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Οι κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «επίσκεψη βαρύνοντος πολιτικού συμβολισμού». Αυτή, τουλάχιστον, την εικόνα θα επιχειρήσει να περάσει στην κοινή γνώμη το Μαξίμου.

Οι επενδύσεις

Όμως πέρα από τον πολιτικό συμβολισμό, η επίσκεψη Μακρόν αναμένεται να έχει και πρακτικό οικονομικό αντίκτυπο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα συνοδευτεί από τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να δοθεί καθαρό γαλλικό σήμα στους διεθνείς επενδυτές ότι η Ελλάδα αποτελεί μια ασφαλή και συμφέρουσα χώρα για επενδύσεις. Ένα τέτοιο σήμα θα μπορούσε να δοθεί με την ανακοίνωση ενός επενδυτικού προγράμματος για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία Deutsche Invest Equity Partners (DIEP) – CMA – Ιβάν Σαββίδη, έναντι 231,9 εκατ. ευρώ.

Από τη μεριά του, ο Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται να προωθήσει τα σχέδια της γαλλικής SUEZ για το 23% της ΕΥΑΘ. Αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση να πωληθεί αυτό το τμήμα της Εταιρίας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και η γαλλική εταιρία, Νο1 παγκοσμίως στην ύδρευση, θεωρείται ο βασικός μνηστήρας. Επιπλέον, ο Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται να προωθήσει σειρά αιτημάτων για τη συντήρηση – ανανέωση γαλλικών οπλικών συστημάτων που διαθέτει ο ελληνικός στρατός.

Εν ολίγοις, Ελλάς – Γαλλία συμμαχία και… business!

Πηγή: cnn.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.