Νωρίς σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, το Ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε τις τράπεζες Goldman Sachs, BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC, ως αναδόχους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας με στόχο την άντληση 4,03 δισ. ευρώ.
Οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου και η τιμή του επιτοκίου, όπως και το ύψος των προσφορών θα γίνουν γνωστά επίσης αύριο.
Οι οκτώ λόγοι που καθιστούν ελκυστικό το νέο πενταετές ομόλογο
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει κάνει προετοιμασία ώστε το πενταετές ομόλογο να λάβει κουπόνι κοντά στο 4,6%. Με ένα τέτοιο κουπόνι η τελική απόδοση του ομολόγου θα διαμορφωθεί στο 4,75%. Να σημειωθεί πως το πενταετές ομόλογο που εξέδωσε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 έφερε κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,95%. Τραπεζικές πηγές πάντως δεν αποκλείουν η μεγάλη ζήτηση να οδηγήσει το κουπόνι κοντά στο 4,25% και την τελική απόδοση στο 4,5%.
Που οφείλεται η μεγάλη ζήτηση; Σε αρκετούς παράγοντες που σχετίζονται με τη συγκυρία, αλλά και με τεχνικής φύσης θέματα. Ειδικότερα:
1) Το ομόλογο εκδίδεται σε μια περίοδο που το momentum για την ελληνική οικονομία είναι θετικό δεδομένης της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, της αποπληρωμής των ομολόγων του Ιουλίου και της επικύρωσης της παρουσίας του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έως το τέλος του 2018.
2) Η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors στηρίζει την επενδυτική ψυχολογία, ειδικά από τη στιγμή που οίκος δίνει 33% πιθανότητες αναβάθμισης της αξιολόγησης της χώρας έως τον Ιούλιο του 2018.
3) Η εν λόγω έξοδος στις αγορές είναι αποσυνδεδεμένη από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, οι οποίες είναι πλήρως καλυμμένες από τον ESM έως και το 2019. Δηλαδή, η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τα λεφτά που θα δανεισθεί.
4) Το πενταετές ομόλογο θα ωριμάζει το 2022, ήτοι ταυτίζεται η διάρκεια του με την περίοδο που η Ελλάδα θα έχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, γεγονός που σημαίνει πως στη λήξη της έκδοσης θα υπάρχει το απόθεμα χρημάτων για την αποπληρωμή των ομολογιούχων.
5) Ομοίως το πενταετές ομόλογο θα ωριμάσει πολύ πριν από τα ευρωπαϊκά δάνεια, γεγονός που δίνει στους επενδυτές μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω.
6) Το γεγονός ότι το ομόλογο είναι αγγλικού δικαίου, δίνει πρόσθετες διασφαλίσεις στους επενδυτές. Η επιλογή αυτή έγινε για τεχνικούς αποκλειστικά λόγους που σχετίζονται με την προσπάθεια η νέα έκδοση να είναι ελκυστική στους επενδυτές, να έχει το χαμηλότερο δυνατόν επιτόκιο, αλλά και να ενσωματώνει τα ίδια χαρακτηριστικά με τα ήδη διαπραγματεύσιμα ομόλογα, ώστε να έχει διασφαλισμένη εμπορευσιμότητα.
7) Σήμερα οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που οδηγεί θεσμικούς επενδυτές και funds που κυνηγούν υψηλές αποδόσεις στις υψηλότερες αποδόσεις των ελληνικών χρεογράφων.
8) Η προσδοκία ότι έστω και λίγο πριν την λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στο QE, είναι ένας πρόσθετος λόγος που τροφοδοτεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τους νέους τίτλους.
Μαξίμου: Στρατηγική επιλογή η έκδοση ομολόγου
Ως σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, χαρακτηρίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού την ανακοίνωση έκδοσης ομολόγου. Η έκδοση αυτή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί σε δύο σκέλη:
1. Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019.
2. Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών, στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019 καθώς και στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.
Οι θετικές εξελίξεις που οδήγησαν στην έκδοση του ομολόγου
Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Ενώ όπως τονίζεται η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή, βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα:
Όπως στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s, στις 23 Ιουνίου 2017, στην έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017 καθώς και στη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017 και τέλος στην αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, στις 21 Ιουλίου 2017.
Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών η αγορά αντέδρασε θετικά καθώς η απόδοση του 2ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σημείωνε πτώση κατά 0,018% και κυμαίνονταν στο 3,29%. Αντίθετα σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνιζε το 10ετές ομόλογο το οποίο διαπραγματευόταν με απόδοση 5,28%.
Πηγή: cnn.gr
POST A COMMENT.