Α. Ξανθός: Η λεύκανση είναι καθαρά οδοντιατρική πράξη

λεύκανση_δοντιών

Μετά από μακροχρόνιες και επίμονες προσπάθειες του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά σε συνεργασία με άλλους συλλόγους και την ΕΟΟ, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, με απόφαση του ορίζει πως η λεύκανση παρέχεται αποκλειστικά από οδοντιάτρους σε νόμιμα οδοντιατρεία.

«Κατόπιν Έκθεσης Ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.), η οποία κοινοποιήθηκε στην υπηρεσία μας, αναφορικά με τη λειτουργία επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών λεύκανσης οδόντων, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν αποτελούν θεσμοθετημένο ιδιωτικό φορέα παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. και δεν εμπίπτουν στο θεσμικό πλαίσιο [Π.Δ. 84/01 (ΦΕΚ 70, τ.Α’) όπως ισχύει] που διέπει μεταξύ άλλων τη λειτουργία των οδοντιατρείων – πολυοδοντιατρείων.

Ως εκ τούτου, δεν δύναται να διενεργούνται οδοντιατρικές πράξεις εντός των επιχειρήσεων αυτών.

Εφόσον διαπιστώνεται η παροχή υπηρεσιών λεύκανσης οδόντων από εργαζόμενους που δε διαθέτουν άδεια ασκήσεως οδοντιατρικού επαγγέλματος και σε χώρο που δεν πληροί τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές λειτουργίας οδοντιατρείου και δεν διαθέτει σχετική βεβαίωση λειτουργίας, θα πρέπει να λαμβάνονται τα προσήκοντα διοικητικά μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας του πληθυσμού και της ατομικής υγείας των πολιτών», καταλήγει ο Υπουργός Υγείας.

«Αυτή η απόφαση δικαίωσε τις προσπάθειες μας», σχολιάζει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά. «Ήδη έχουν δρομολογηθεί όλες οι προβλεπόμενες διοικητικές ενέργειες για την προστασία των οδοντιάτρων αλλά πρωτίστως για την προστασία της δημόσιας και ατομικής υγείας».

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.