Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επαναφέρει το αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ

donald-tramp

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών δικαίωσε εν μέρει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, διατάσσοντας την μερική εφαρμογή του αμφιλεγόμενου αντιμεταναστευτικού διατάγματός του, εν αναμονή της εξέτασης του θέματος επί της ουσίας, το φθινόπωρο.

Το διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ στους κατοίκους έξι μουσουλμανικών χωρών (Συρία, Λιβύη, Ιράν, Σουδάν, Σομαλία και Υεμένη) θα εφαρμόζεται στο εξής για τα πρόσωπα που “δεν έχουν εγκαθιδρύσει μια σχέση αγαθής προαίρεσης με κάποιο πρόσωπο ή μια οντότητα στις ΗΠΑ”. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στα πρόσωπα εκείνα που είναι παντελώς άγνωστα στις αμερικανικές αρχές δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

Ωστόσο, υπήκοοι αυτών των χωρών που θέλουν να επισκεφθούν συγγενείς τους εγκατεστημένους στις ΗΠΑ θα μπορούν να το κάνουν. Θα επιτρέπεται επίσης η είσοδος σε φοιτητές που έχουν γίνει δεκτοί από αμερικανικά πανεπιστήμια.

“Δεχόμαστε εν μέρει τις προσφυγές και δεχόμαστε να αναστείλουμε εν μέρει” τις δικαστικές αποφάσεις που μπλόκαραν την εφαρμογή του διατάγματος, ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο στην τελευταία συνεδρίασή του για το τρέχον δικαστικό έτος.

Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου συνιστά αξιοσημείωτη νίκη για τον Τραμπ, δεδομένου ότι η εφαρμογή του διατάγματός του είχε ανασταλεί από πολλούς άλλους δικαστές, σε πρωτοβάθμια δικαστήρια και σε εφετεία. Ο ίδιος ο πρόεδρος τη χαιρέτισε, χαρακτηρίζοντάς την μια νίκη για “την εθνική ασφάλεια”. Όπως σημείωσε, “η σημερινή ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι μια ξεκάθαρη νίκη για την εθνική ασφάλειά μας”. Στην ίδια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο Τραμπ πρόσθεσε: “Η σημερινή απόφαση μου επιτρέπει να χρησιμοποιήσω ένα σημαντικό εργαλείο για να προστατεύσω” τις ΗΠΑ.

Facebook Comments

POST A COMMENT.