Συμφώνησαν ΕΟΠΥΥ-φαρμακοβιομηχανίες για τη μείωση θεραπειών υψηλού κόστους

Σημαντική συμφωνία για τη διευρυμένη πρόσβαση των ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες υψηλού κόστους (όπως οι θεραπείες για την  ηπατίτιδα C) υπογράφτηκε μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και φαρμακευτικών εταιρειών, διασφαλίζοντας τη Δημόσια Υγεία και το Δημόσιο Συμφέρον, καθώς με τη συμφωνία επιτεύχθηκε σημαντική μείωση στο κόστος θεραπείας ανά ασθενή.

Φαίνεται να εκπληρώνεται ένα πάγιο αίτημα για τους ασθενείς με ηπατίτιδα C
Η συμφωνία αφορά στα νεώτερης γενιάς  φάρμακα κατά της ηπατίτιδας C, στα οποία πλέον θα έχει πρόσβαση πενταπλάσιος αριθμός ασθενών και είναι αποτέλεσμα της εντατικής διαβούλευσης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες διαθέτουν αυτά τα φάρμακα.

Μέχρι τώρα, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποζημίωνε ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο της ηπατίτιδας C. Με τη συμφωνία, εντάσσονται πλέον σε θεραπεία και ασθενείς που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της νόσου, περιορίζοντας τον κίνδυνο μετάδοσής της και παρέχοντας ταυτόχρονα καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, η εν λόγω συμφωνία δημιουργεί ένα σταθερό δημοσιονομικό περιβάλλον με επωφελείς οικονομικούς όρους για την  Πολιτεία, που ευνοούν την επίτευξη των παρακάτω στρατηγικών στόχων:

α) Πρόσβαση 5πλάσιου αριθμού ασθενών στις νέες θεραπείες.

β) Ένταξη σε νέες καινοτόμες θεραπείες ασθενών στα  πρώιμα στάδια της νόσου ή με συγκεκριμένες συννοσηρότητες (όπως ασθενείς με αιμορροφιλία, θαλασσαιμία, AIDS).

γ) Εναρμόνιση  της Ελληνικής Πολιτείας με την στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C.

Παράλληλα ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αναπτύσσει και βελτιώνει συνεχώς το ηλεκτρονικό Μητρώο της Ηπατίτιδας C, σε μία προσπάθεια διαρκούς ποιοτικού ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα, είναι αποτέλεσμα της συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας του υπουργείου Υγείας, το οποίο ενίσχυσε θεσμικά  τη λειτουργία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, αλλά και των μελών της Επιτροπής διαπραγμάτευσης και της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης είναι ανεξάρτητη, υπαγόμενη στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και συμβάλλει με τα άλλα τμήματα του Οργανισμού στις εκσυγχρονιστικές δράσεις που σχεδιάζει και εφαρμόζει η διοίκηση, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης συνεχίζει το έργο της και έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για άλλες κατηγορίες φαρμάκων υψηλού κόστους.

Με την ολοκλήρωση και νέων συμφωνιών για σημαντικές εκπτώσεις σε αποτελεσματικά φάρμακα υψηλού κόστους είναι δυνατόν, σε δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες, να εξασφαλίζονται πολλαπλασιαστικά οφέλη, ενισχύοντας την ισότιμη και καθολική πρόσβαση των πολιτών στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή αλλά και στη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας.

Στις συζητήσεις της επιτροπής για μείωση της τιμολόγησης και σε άλλες κατηγορίες φαρμάκων υψηλού κόστους θα ήταν χρήσιμο να ενταχθούν και εμβόλια υψηλού κόστους, καθώς αφορούν την πρόληψη ιδιαίτερα επικίνδυνων ασθενειών σε παιδιά (και όχι μόνο) και η χορήγησή τους σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κρίνεται κάτι περισσότερο από αναγκαία. Ας το λάβει υπόψη της αυτό η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.