Ομογενείς επιχειρηματίες προς Τ. Κούικ: Θέλουμε να απλώσουμε το χέρι στην Ελλάδα με τις επενδύσεις μας

05-214113kouik

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι προοπτικές των επενδύσεων στην Ελλάδα και εθνικά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ με το Ελληνοαυστραλιανό Εμπορικό και Βιομηχανικό επιμελητήριο που πραγματοποιήθηκε στη Μελβούρνη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αυστραλία.

Ο κ. Κουίκ χαρακτήρισε τη δίωρη συνάντηση εποικοδομητική και με αφορμή το παναυστραλιανό φόρουμ «Diasporanomics», που προετοιμάζει το ελληνο-αυστραλιανό εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο να πραγματοποιήσει τον Νοέμβριο στη Μελβούρνη, ανακοίνωσε ότι τον ίδιο μήνα το «Enterprise Greece» ετοιμάζεται να κάνει στην Αυστραλία roadshow για να προβάλει τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα. «Μου ζητήθηκε με τη συνδρομή και τη φροντίδα του υπουργείου Εξωτερικών να υπάρξει ταύτιση ημερομηνιών και συνεργασία, ώστε να υπάρξουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα επ ωφελεία και της Ελλάδας και των Ελληνοαυστραλών επιχειρηματιών – επενδυτών» δήλωσε ο κ. Κουίκ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, μετά το δείπνο εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο του ελληνο-αυστραλιανού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός έδωσε σε κάθε μέλος του διοικητικού συμβουλίου από ένα USB του Enterprise Greece, με ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με φορολογικά, επενδυτικά, τραπεζικά κ.λπ. σχετικά ζητήματα.

Οι ομογενείς επιχειρηματίες από τη μεριά τους, εξέφρασαν τη βούλησή τους να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Θέλουμε να απλώσουμε το χέρι στην Ελλάδα με τις επενδύσεις μας. Αλλά πρέπει πρώτα να μας ενημερώσετε διεξοδικά και πάνω απ’ όλα να τις προστατέψετε. Να μας προστατέψετε. Πολλοί ομογενείς επιχειρηματίες έχουν κακές εμπειρίες από το παρελθόν. Χάσαμε χρήματα. Μας λέτε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει σημαντικά βήματα και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον τομέα της συνεργασίας κρατικού και ιδιωτικού τομέα, γεγονός που μας χαροποιεί. Βλέπουμε επίσης θετικά και τις επενδύσεις των Κινέζων στην Ελλάδα (COSCO). Είδαμε πάλι τον πρωθυπουργό πρόσφατα στο Πεκίνο. Όπως πολύ σημαντική είναι και η συμφωνία για τα αεροδρόμια (Fraport). Μιλάμε και με τον ΣΕΒ και με το ΕΒΕΑ. Είναι καλή η ιδέα σας να έλθουν στο φόρουμ του Νοεμβρίου. Θα θέλαμε, επίσης, με το Enterprise Greece να έλθει και αρμόδιος υπουργός. Είναι χρήσιμο να βλέπουμε τακτικά εδώ στην Αυστραλία κυβερνητικά στελέχη για άμεση ενημέρωση» επισήμαναν χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υφυπουργού, οι ομογενείς επιχειρηματίες.

Δυναμική χαρακτήρισε ο ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουίκ την ομογένεια στην Αδελαΐδα, τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στην Αυστραλία

Με τη μονοήμερη επίσκεψή του στην Αδελαΐδα, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Αυστραλία ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ. «Το πρόγραμμα που μου ετοίμασε το εδώ γενικό προξενείο μας, προσπάθησε να συμπεριλάβει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να προλάβω» δήλωσε ο κ. Κουίκ λίγο πριν αναχωρήσει από την Αυστραλία και σημείωσε, σύμφωνα με ανακοίνωσή του: «Στην επαφή μου με την ομογένεια, ξεκίνησα από το Γηροκομείο της Αρχιεπισκοπής το οποίο και περιηγήθηκα συνομιλώντας με τους επικεφαλής, αλλά και με γιαγιάδες και παππούδες που με ρωτούσαν για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους στην Ελλάδα που άφησαν παιδιά ή σε νεανική ηλικία. Μετά προσκύνησα στη Μονή του Αγίου Νεκταρίου. Συνέχισα με την πολύ χρήσιμη συνάντησή μου με το διοικητικό συμβούλιο και το εποπτικό συμβούλιο της ελληνικής ορθόδοξης κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, όπου ενημερώθηκα για τις πολλαπλές δράσεις της. Απάντησα και σε ερωτήσεις που κυρίως μου έγιναν για την πατρίδα, αλλά και τα εθνικά της θέματα, από τον πρόεδρο Βασίλη Γκόνη και τον κυπριακής καταγωγής, από την κατεχόμενη Λάπηθο, αντιπρόεδρο Παναγιώτη Ππύρο».

Η τρίτη συνάντηση έγινε στα γραφεία της Παμμακεδονικής, όπου είχαν συγκεντρωθεί όλοι οι εκπρόσωποι των ομογενειακών φορέων. «Τους μίλησα για την Ελλάδα και εκτός από ερωτήσεις για τα εθνικά μας θέματα, απάντησα και σε προβλήματα διαδικασιών που έχουν με το ελληνικό δημόσιο (κτηματολόγιο, ληξιαρχικά, συνταξιοδοτικά, επενδυτικά κ.λπ.)» ανέφερε σχετικά ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο κύκλος της επίσκεψης του κ. Κουίκ πριν επισκεφτεί την Αδελαΐδα έκλεισε με συνέντευξη στον ομογενειακό σταθμό «Ράδιο Ένα». Όπως ανέφερε ο υφυπουργός «ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα», όπως και εκείνες που έδωσε στην ΕΡΤ, στα ραδιόφωνα 3XY και SBS στη Μελβούρνη και στις εφημερίδες Κήρυκας του Σίδνεϋ και Νέος Κόσμος και Νέα της Μελβούρνης. Επίσης, ο κ. Κουίκ ευχαρίστησε τα ομογενειακά και τα αγγλόφωνα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας που ασχολήθηκαν, όπως παρατήρησε, «με σχετικές θετικές δημοσιεύσεις για τις διμερείς επαφές μου, όπως με τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό, την υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Βιομηχανίας της Αυστραλίας, την ηγεσία της ομοσπονδιακής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ομοσπονδιακούς βουλευτές ελληνικής καταγωγής και πρωθυπουργούς, πληθώρα υπουργών, βουλευτών και ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης», στις πολιτείες που επισκέφθηκε.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών στις συναντήσεις που είχε στον τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του, την Αδελαΐδα. Ο κ. Κουίκ χαρακτήρισε δυναμική την ομογένεια της Αδελαΐδας – Νότιας Αυστραλίας, επισημαίνοντας ότι κάνει εξαιρετική δουλειά στους κόλπους της, έχοντας και σπουδαίες ομογενειακές προσωπικότητες που λαμπρύνουν την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Facebook Comments

POST A COMMENT.