Εαρινή σύνοδος των ευρωπαϊκών πρακτορείων ειδήσεων

0

Η χρηματοδότηση και η υπεράσπιση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στα πρακτορεία ειδήσεων τίθεται στο επίκεντρο της εαρινής συνόδου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (EANA), που φιλοξενείται στην Αγία Νάπα, από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη σύνοδο λαμβάνουν μέρος πρόεδροι, γενικοί διευθυντές και αρχισυντάκτες δεκάδων πρακτορείων ειδήσεων της Ευρώπης, περιλαμβανομένων του γαλλικού (AFP), του γερμανικού (DPA), του βρετανικού (PA), του ρωσικού (TASS), του ισπανικού (EFE)του Αθηναϊκού Μακεδονικού πρακτορείου (ΑΠΕ ΜΠΕ)και του πορτογαλικού (LUSA).

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της συνόδου, ο πρόεδρος του ΚΥΠΕ Λάρκος Λάρκου, σημείωσε ότι η βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις, όπως η τάση τα ΜΜΕ να δέχονται επίθεση για πολιτικούς σκοπούς, οι ψευδείς ειδήσεις, το ζήτημα των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, η ανάγκη για περισσότερη συνεργασία μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και η αυξανόμενη ανάγκη για ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα της τεχνολογικής επέκτασης, όπως είναι η χρήση των drones. Ένα περιβάλλον ανταγωνισμού, είπε ο κ. Λάρκου, είναι απαραίτητο προκειμένου να υιοθετηθούν πρακτικές που θα προσανατολίζονται στην επίτευξη αποτελεσμάτων.

Ο πρόεδρος του ΚΥΠΕ έκανε αναφορά στις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως «πολύ σύντομα, πιθανότατα μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα δούμε ποια θα είναι τα τελικά αποτελέσματα, καθώς οι συνομιλίες εισέρχονται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο». Στη διάρκεια της ιστορίας της, η Κύπρος, ανέφερε, έχει υποφέρει εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, σημειώνοντας τη θέση του νησιού «πολύ κοντά στη Συρία, στη γειτονιά του ISIS, στην καρδιά του Μεσανατολικού ζητήματος». Σημείωσε δε ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων πιστεύει στην ΕΕ, την οποία βλέπει ως τον καταλύτη που θα μας οδηγήσει στο ξεπέρασμα των προκλήσεων και στον τερματισμό της κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου, στη βάση των παραμέτρων των ΗΕ.

Η ΕΕ θέτει το πλαίσιο, είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε αυτό το πλαίσιο σε έναν λειτουργικό τρόπο επίλυσης του Κυπριακού, υπέδειξε. Χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΕΑΝΑ Jonas Eriksson, γενικός διευθυντής και αρχισυντάκτης του σουηδικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.