Ημερίδα για τον Ελληνισμό στην Κωνσταντινούπολη: Βαρθολομαίος: Να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

BARTHOLOMAIOS-XALKH01

«Το μυστήριον της μαρτυρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς το εν τη Πόλει άμεσον ποιμνιόν του ήταν ανέκαθεν Θρίαμβος, επιτυχία, καύχησις, υπερηφάνεια. Πολλάκις όμως και πειρασμός, μαρτύριον: αντιμετώπισης ποικίλλων κακουχιών, αφαίρεσις αρχαίων προνομίων και περιουσιών κινητών και ακινήτων, εγκατάλειψις παντός είδους και υπό πολλών υπευθύνων και ανευθύνων, κατεδάφισης ναών των πατέρων μας(Τιμίου Προδρόμου Πριγκήπου, Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Εμιργκιάν, Αγίου Γεωργίου Θεραπείων, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Γαλατά) και σχολών, υπεξαίρεσις και παράδοσης εις ξενους προς την ημετέραν Κοινότητα Ιερών Ναών και σχολών και περιουσιών(Παναγία Καφατιαννή, Άγιος Ιωάννης των Χίων, Άγιος Νικόλαος Γαλατά), στοχασμοί και μεθοδεύσεις ποικίλαι, καταλήψεις πολλών επωνύμων Μονών και ιστορικών Κοινοτήτων μας.» είπε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μιλώντας σε στρογγυλή τράπεζα ημερίδας με τίτλο «Ο Ελληνισμός της Πόλης στον 21ο Αιώνα» που διοργανώθηκε στο κτήριο της Σχολής Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη, για την επέτειο έκδοσης 40 ετών της ομογενειακής εφημερίδας «Ηχώ» που κυκλοφορεί μηνιαία και στην Ελλάδα, και συνέχισε:

«Ο Πατριάρχης σας λοιπόν δεν αναφέρεται ούτε εις τα κεκτημένα αρχαία, ούτε εις τα σήμερον αξιοχρέως διατηρούμενα, ούτε εις τα απολεσθέντα. Περιοριζόμεθα να υπογραμμίσομεν επιγραμματικώς εν καυχήσει και υπερηφάνεια, ότι εις την Πόλιν μας, μετά τα όσα υπέστημεν ανομολόγητα δεινά, δεν θα υφίστατο οργανωμένος Ομογενειακός Κοινοτικός Θεσμός άνευ της εκ Μητρός Εκκλησίας, η οποία και όταν ακόμη πολλά σύννεφα εβάρυναν ασφυκτικώς και συνεχίζουν να βαρύνουν, εν τίσι, τον ορίζοντα, διετήρησε το είναι και την ταυτότητα της Ομογενείας και την Κοινοτικήν Οργάνωσης και υπόστασίν της.»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέθηκε στις προόδους των τελευταίων δεκαετιών στη διοίκηση των ευαγών ιδρυμάτων και επανέλαβε για πολλοστή φορά την κραυγή για την επαναλειτουργία της θεολογικής Σχολής της Χάλκης που παραμένει κλειστή για 46 χρόνια.

Ο διακεκριμένος καθηγητής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Μπιλγκι Αιχάν Ακτάρ στην ίδια στρογγυλή τράπεζα παρουσίασε στατιστική μελέτη του, για το πόσοι θα έπρεπε να είναι σήμερα οι ομογενείς στην Κωνσταντινούπολη αν όλα είχαν κυλήσει ομαλά. Ο αριθμός των στατιστικών λοιπόν είναι πληθυσμός 334.926 ατόμων. Σήμερα, οι Έλληνες της Πόλης υπολογίζονται μεταξύ 2500 – 3000. Δηλαδή λιγότερο από το 1% του πληθυσμού έχει παραμείνει στις εστίες του. Στην ίδια στρογγυλή τράπεζα ομιλητές ήταν και ο Πρέσβης ΕΤ Αλέξης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής(CEPIS) Βύρων Νικολαϊδης και ο ιστορικός και Προϊστάμενος του γραφείου Τύπου του Γενικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη Γιώργος Αγγελετόπουλος.

Συνάντηση Ελλήνων – Τούρκων δημοσιογράφων στην Αθήνα με πρωτοβουλία του ΑΠΕ – ΜΠΕ

Στη δεύτερη στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «Ο ρόλος των ΜΜΕ στα Ελληνοτουρκικά» μίλησαν οι διακεκριμένοι δημοσιογράφοι, Αντώνης Φουρλής, Παύλος Τσίμας, Γιώργος Βλαβιανός, Ορχάν Σαλί, Μουράτ Γιετκίν και Μετέ Τσουμπουκτσού. Οι Έλληνες και Τούρκοι συνάδελφοι βρήκαν την ευκαιρία να μιλήσουν με ειλικρίνεια για τα κείμενα, στον ελληνικό και τουρκικό Τύπο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών, να διαπιστώσουν ότι πρέπει τα δημοσιεύματα να είναι απαλλαγμένα από προκαταλήψεις αλλά και κορώνες που στόχο έχουν μόνο την ακροαματικότητα ή την αύξηση του τιράζ. Στο τέλος αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης, ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος που συντόνισε και την πρώτη στρογγυλή τράπεζα της ημερίδας πρότεινε μια αντίστοιχη ευρύτερη όμως, στρογγυλή τράπεζα με δημοσιογράφους να πραγματοποιηθεί το συντομότερο στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος του ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνισε ότι οι Έλληνες και οι Τούρκοι δημοσιογράφοι μπορούν να ενώσουν τη φωνή και την πένα τους για τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο γείτονες λαούς με στόχο την ενίσχυση της ειρήνης στην περιοχή.

POST A COMMENT.