Η κατάθλιψη από τις κορυφαίες αιτίες επιδείνωσης της υγείας

κατάθλιψη

Η φετινή εκστρατεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις 7 Απριλίου, που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, έχει θέμα «Ας μιλήσουμε  για την Κατάθλιψη».

Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και η αναζήτηση βοήθειας από όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα με κατάθλιψη, σε όλες τις χώρες. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΠΟΥ, περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα με την κατάθλιψη, η οποία παρουσίασε αύξηση άνω του 18% μέσα στη δεκαετία 2005 και 2015.

Η κατάθλιψη είναι η κύρια αιτία της κακής υγείας και της αναπηρίας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η έλλειψη υποστήριξης για τα άτομα με ψυχικές διαταραχές, σε συνδυασμό με το φόβο του στιγματισμού, εμποδίζουν πολλούς από τους πάσχοντες από την πρόσβαση στη θεραπεία που χρειάζονται ώστε να ζήσουν μία υγιή και παραγωγική ζωή.

«Ας μιλήσουμε  για την Κατάθλιψη»

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή ψυχική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από επίμονη θλίψη και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που οι άνθρωποι συνήθως απολαμβάνουν, συνοδεύεται δε, από αδυναμία του πάσχοντος να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες καθημερινές δραστηριότητες, για 14 ημέρες ή περισσότερο.

Επιπλέον, τα άτομα με κατάθλιψη, συνήθως, παρουσιάζουν πολλά από τα ακόλουθα συμπτώματα: απώλεια ενέργειας, αλλαγή στην όρεξη, ανησυχία, μειωμένη συγκέντρωση, αισθήματα αναξιότητας, ενοχής ή απελπισίας, αναποφασιστικότητα, διαταραχές ύπνου (μπορεί να κοιμούνται περισσότερο ή λιγότερο από ό,τι συνήθως ή από το κανονικό) και τάσεις αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονίας.

«Οι πρόσφατες εκτιμήσεις για την κατάθλιψη είναι ένα εγερτήριο κάλεσμα για όλες τις χώρες, για να ξανασκεφτούν τις προσεγγίσεις τους για την ψυχική υγεία και να την αντιμετωπίσουν με τον επείγοντα χαρακτήρα που της αξίζει», δηλώνει η Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ, Δρ Margaret Chan.

Ένα από τα πρώτα βήματα είναι να καταρριφθούν τα ζητήματα γύρω από την προκατάληψη και τις διακρίσεις. «Το συνεχιζόμενο στίγμα που συνδέεται με την ψυχική ασθένεια ήταν ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να ονομάσουμε την εκστρατεία μας, «Ας μιλήσουμε  για την Κατάθλιψη», δήλωσε ο Δρ Shekhar Saxena, Διευθυντής του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Κατάχρησης Ουσιών στον ΠΟΥ. «Για κάποιον που ζει με την κατάθλιψη, το να ανοιχτεί και να μιλήσει σε ένα άτομο που εμπιστεύεται είναι συχνά το πρώτο βήμα για τη θεραπεία και την αποκατάσταση».

Επείγουσα ανάγκη η αύξηση των επενδύσεων στην ψυχική υγεία

Σε πολλές χώρες, δεν υπάρχει ή είναι ανεπαρκής η υποστήριξη για τα άτομα με διαταραχές της ψυχικής υγείας. Ακόμη και σε οικονομικά εύρωστες χώρες, σχεδόν το 50% των ατόμων με κατάθλιψη δε λαμβάνουν θεραπεία. Κατά μέσο όρο, μόνο το 3% του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία επενδύεται στον τομέα της ψυχικής υγείας, κάτι που σημαίνει λιγότερο από 1% σε χώρες με χαμηλό εισόδημα έως 5% στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Οι επενδύσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας από οικονομική άποψη θεωρούνται συμφέρουσες. Κάθε επένδυση ενός δολαρίου στη θεραπεία για την κατάθλιψη και το άγχος αποφέρει τετραπλάσιο ποσό, που μεταφράζεται σε καλύτερη υγεία και ικανότητα για εργασία. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει είτε συνεδρία με ειδικό ή αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή ένα συνδυασμό των δύο.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.