«Το μοναδικό χειρουργικό Robot που διαθέτει ο δημόσιος τομέας υγείας ευρίσκεται στο ΛΑΪΚΟ Νοσοκομείο. Τοποθετήθηκε το 2008 και στοίχισε η επένδυση αυτή περί τα 3.000.000 €. Λειτουργούσε με επάρκεια και οι συνάδελφοι χειρουργοί, ουρολόγοι και γυναικολόγοι έχουν εκτελέσει πάρα πολλές εγχειρήσεις. Δυστυχώς, σήμερα, εδώ και ένα χρόνο, δε λειτουργεί λόγω λήξης της σύμβασης και μη ύπαρξης αναλωσίμων. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την επαναλειτουργία του Robot».
Τα παραπάνω καταγγέλλει ο καθηγητής χειρουργικής και τ. πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, εξηγώντας ότι για την αγορά και τοποθέτηση του μηχανήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο ενήργησε ο ίδιος προσωπικά πριν εννέα χρόνια, ενώ για τη λήξη της σύμβασης, διευκρινίζει ότι «με την αγορά του μηχανήματος υπογράφεται σύμβαση με την εταιρεία που το πουλά και αναλαμβάνει εκείνη την τεχνική υποστήριξη και συντήρηση του μηχανήματος, ένα κόστος που ανέρχεται περίπου στα 100 χιλ.€ ετησίως, ενώ τα αναλώσιμα για τη λειτουργία του χειρουργικού Robot τα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ».
«Έτσι, πάρα πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να χειρουργούνται στον ιδιωτικό τομέα με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς κόστους, χωρίς το κράτος να αναλαμβάνει την αποζημίωση της δαπάνης», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Γιαννόπουλος. «Πρέπει δε να τονίσω ότι ιδιαίτερα στα ουρολογικά περιστατικά – καρκίνος προστάτη, καρκίνος ουροδόχου κύστεως, υπερτροφία προστάτη – είναι το μηχάνημα εκλογής γιατί εξασφαλίζονται πλήρως τα νευρικά πλέγματα με μηδενισμό των επιπλοκών, ακράτεια ούρων και ιδιαίτερα η διατήρηση της στυτικής λειτουργίας, που δίνει τη δυνατότητα για καλύτερη ποιότητα ζωής». Ειδικότερα για τη μεγάλη σημασία της χρήσης του χειρουργικού Robot, ο κ. Γιαννόπουλος εξηγεί ότι «η τρισδιάστατη όραση που δίνει το μηχάνημα στο χειρουργό είναι πολύτιμη κατά την επέμβαση, προκειμένου οι λεπτοί χειρισμοί κινήσεις που απαιτούνται σε ευαίσθητες εγχειρήσεις να είναι απόλυτα ακριβείς και να μην τραυματίζονται νεύρα, κάτι που ίσως προκαλέσει προβλήματα στους ασθενείς, όπως ακράτεια ή στυτική δυσλειτουργία. Είναι ενήμερο το υπουργείο από τους διευθυντές των κλινικών, αλλά λύση δε δίνεται. Φαίνεται κάποιοι δεν ενδιαφέρονται για αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η λύση είναι εύκολη αρκεί οι υπεύθυνοι να αποφασίσουν αν αναλογιστούν ότι στη θέση αυτών των ασθενών μπορεί αύριο να βρεθούν οι ίδιοι», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Γιαννόπουλος.
Ρούλα Σκουρογιάννη
Πηγή: dailypharmanews.gr
POST A COMMENT.