Το Ποτάμι: «Ανάλγητη κυβέρνηση με αναπηρία στην πρόνοια»

amea

Τη λογική και πρακτική της κυβέρνησης να επιβάλλει την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στο προνοιακό επίδομα που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία κάτω του 80%, καθώς και άτομα με αναπηρία 80% και άνω που δεν είναι τυφλά ή δεν είναι κινητικά ανάπηρα, στηλιτεύει ο Τομέας Πρόνοιας και Αναπηρίας του Ποταμιού, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση ανάλγητη με «αναπηρία στην πρόνοια».

Η ανακοίνωση του Ποταμιού έγινε με αφορμή το γεγονός ότι και φέτος χιλιάδες ΑμεΑ θα δουν τα ετήσια εισοδήματά τους για το έτος 2016 πλασματικά αυξημένα πάνω από τα 12.000 ευρώ, δηλαδή στο όριο πέραν του οποίου επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και θα κληθούν να πληρώσουν για τη συγκεκριμένη εισφορά. Αυτό διότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με τη συγκατάθεση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, θεωρεί τα επιδόματα αυτά ως εισοδήματα, απαλλασσόμενα μεν από το φόρο εισοδήματος, αλλά υπαγόμενα σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Μάλιστα, επειδή τα ποσά των προνοιακών επιδομάτων θεωρούνται «εισόδημα», θα προσαυξήσουν τεχνητά τα συνολικά ετήσια οικογενειακά εισοδήματα των ΑμεΑ που τα λαμβάνουν, με αποτέλεσμα να χάσουν και κάποια άλλα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία χορηγούνται με κριτήριο το ύψος του ετησίου οικογενειακού εισοδήματος.

Στο παράλογο του να φορολογείς αυτό που δεν είναι εισόδημα αναφέρεται η χτεσινή ανακοίνωση του Ποταμιού:

«Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα, όπου η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πιστή στην αναξιοπιστία και την ανακολουθία των προεκλογικών της δεσμεύσεων, επιβάλλει εισφορά αλληλεγγύης στα προνοιακά επιδόματα, ο Τομέας Πρόνοιας και Αναπηρίας του Ποταμιού κρούει τον κώδωνα κινδύνου στην ανάλγητη συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στις ευάλωτες ομάδες. Τα προνοιακά επιδόματα δεν μπορούν να θεωρούνται εισοδήματα καθώς από την ίδια τους την φύση αφορούν οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση αυξημένων οικονομικών αναγκών και ιδιαιτεροτήτων που αντιμετωπίζουν όσοι τα δικαιούνται. Ο Τομέας επισημαίνει για άλλη μια φορά πως όλα τα επιδόματα που αφορούν όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πρέπει να εξαιρούνται από κάθε μορφή φορολόγησης και να διευρυνθεί και για όλα τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%».

Εδώ, να συμπληρώσουμε ότι η «φιλοσοφημένη λογική» πάνω στην οποία, ήδη από τον περασμένο χρόνο, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ (τότε Γ.Γ.Δ.Ε.) θεώρησαν ότι τα προνοιακά επιδόματα συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία του εισοδήματος, επειδή καταβάλλονται τακτικά, σε μηνιαία βάση, οδήγησε στο να προσυμπληρώνονται, πλέον, τα ποσά αυτά στους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης των ΑμεΑ, εκεί δηλαδή όπου αναγράφονται τα απαλλασσόμενα από το φόρο εισοδήματος ποσά, τα οποία όμως υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης και όχι όπως συνέβαινε παλαιότερα στους κωδικούς 781-782 του ίδιου πίνακα, της φορολογικής δήλωσης, όπου δηλώνονται τα ποσά που δε θεωρούνται εισόδημα.

Το προνοιακό επίδομα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ! Παρέχεται από το κράτος στη λογική της κοινωνικής παροχής για την αντιμετώπιση και κάλυψη συγκεκριμένων δαπανών οι οποίες επιβαρύνουν τις συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες και δεν υπάρχει καμία λογική στο να τους παίρνει πίσω το κράτος οποιοδήποτε μέρος του επιδόματος με τη μορφή φορολογίας.

Και είναι ακόμα πιο προκλητικό, το υπουργείο Οικονομικών να νομοθετεί σημαντική ελάφρυνση των βουλευτών και των πολιτικών προσώπων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης(!) δηλαδή προσώπων που θα έπρεπε να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις (και είναι πολλές!) και να είναι αλληλέγγυα προς όσους έχουν ανάγκη, και ταυτόχρονα να επιβάλλει σε ΑμεΑ την καταβολή της ειδική εισφορά αλληλεγγύης!!!

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.