Νέα, τοπική θεραπεία απομακρύνει τον κύκλο εξάρσεων της Ατοπικής Δερματίτιδας

Smiling young woman applies cream on her hands. On a white background.

Πολύ αποτελεσματική στην απομάκρυνση του βασανιστικού κύκλου των εξάρσεων της Ατοπικής Δερματίτιδας (ΑΔ) αποδεικνύεται δερματική αλοιφή με τη δραστική ουσία τακρόλιμους, που έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους με μέτρια και σοβαρή Α.Δ. να ζήσουν με λιγότερες και μικρής έντασης εξάρσεις. Η θεραπεία, που είναι διαθέσιμη και στην ελληνική αγορά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αγωγή συντήρησης, καθώς επιτυγχάνει την αντιφλεγμονώδη δράση ενός στεροειδούς μέτριας ισχύος, χωρίς τις ανεπιθύμητες ενέργειές του στο δέρμα.

Η Ατοπική Δερματίτιδα

Πρόκειται για ένα κληρονομικό νόσημα –γνωστό, επίσης, και ως ατοπικό έκζεμα– που προσβάλει 1 στους 6 ανθρώπους σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, που χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό (φαγούρα), ξηρότητα του δέρματος και εκζεματικές βλάβες (εξάρσεις) που εμφανίζονται κατά περιόδους. Όσο πιο συχνά εμφανίζονται οι εξάρσεις και όσο μεγαλύτερη έκταση σώματος καταλαμβάνουν, τόσο περισσότερο επηρεάζουν την ποιότητα ζωή των ασθενών, μικρών και μεγάλων.

Το 2ο πιο επιβαρυντικό νόσημα για την ποιότητα ζωής των παιδιών

Η Α.Δ. βρίσκεται σε αυτή την κατάταξη, κυρίως, λόγω των εμφανών δερματικών βλαβών, του έντονου κνησμού και των προβλημάτων ύπνου που αυτός προκαλεί. Το 50% των παιδιών υποφέρει από ευερεθιστότητα και κακή διάθεση, ενώ στο 60% επηρεάζεται η σχολική τους απόδοση. Επιπλέον 4 στα 10 παιδιά υφίστανται σχολικό εκφοβισμό λόγω της νόσου.

Η Ατοπική Δερματίτιδα δεν είναι αποκλειστικά παιδική νόσος

«Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως μια σημαντική αύξηση στην επίπτωση της νόσου, κυρίως σε άτομα 20-35 ετών, των οποίων η ζωή αλλάζει σημαντικά», επισημαίνει ο Καθ. Δερματολογίας ΑΠΘ κ. Ιωαννίδης. «Πολλοί αποφεύγουν πλέον να εκθέτουν το σώμα τους, αλλά και να αθλούνται». Στους ενήλικες, έχει υπολογιστεί ότι το 70% υποφέρει από ψυχολογική πίεση ενώ το 30% επηρεάζονται σημαντικά οι διαπροσωπικές σχέσεις και η ερωτική τους ζωή.

«Σήμερα γνωρίζουμε πια ότι πρόκειται για μια «έξυπνη» και πολυπαραγοντική νόσο, που εμφανίζεται όταν συνυπάρχει δυσλειτουργία του δερματικού φραγμού ταυτόχρονα με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, ως μια χρόνια νόσο οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε ανάλογα», παρατηρεί ο κ. Ιωαννίδης.

Νέες θεραπείες που προστατεύουν το δέρμα

«Στόχος, πλέον, της αντιμετώπισης της ΑΔ είναι, όχι μόνο η βραχυπρόθεσμη πυροσβεστική αντιμετώπιση των εξάρσεων, αλλά η απομάκρυνση του κύκλου εξάρσεων που ταλαιπωρούν παιδιά και ενήλικες», επισημαίνει η κα Κατσαρού, Καθηγήτρια Δερματολογίας & Υπεύθυνη παιδο-δερματολογικού Τμήματος στο Νοσοκ. Ανδρ. Συγγρός. Στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δερματολογίας, αναδείχθηκε περισσότερο από ποτέ η σημασία θεραπειών που προστατεύουν ή και αποκαθιστούν το δερματικό φραγμό (κεράτινη στιβάδα), ειδικότερα για τα άτομα με μέτρια και σοβαρή ΑΔ.

Οι δύο Καθηγητές Δερματολογίας εξήγησαν ότι έχει πλέον διαπιστωθεί επιστημονικά ότι η εκδήλωση Ατοπικής Δερματίτιδας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης και άλλων παθολογικών ενδείξεων, όπως τροφικής αλλεργίας, άσθματος, αλλεργικής ρινίτιδας και άλλων ανοσομεσολαβούμενων φλεγμονωδών παθήσεων, των οποίων πρωτογενής παράγοντας για την εκδήλωσή τους είναι η ΑΔ.

Νέα αποτελεσματικότερη κατηγορία φαρμάκων

Πέραν των στεροειδών υπάρχει και άλλη, νεότερη κατηγορία φαρμάκων που κυκλοφορεί διεθνώς, οι τοπικοί αναστολείς της καλσινευρίνης, που είναι μη στεροειδείς αντιφλεγμονώδεις παράγοντες.
«Η αλοιφή τακρόλιμους, ως βασικός εκπρόσωπος αυτής της κατηγορίας, συγκεντρώνει τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις ενός στεροειδούς μέτριας ισχύος, αλλά χωρίς τις ανεπιθύμητες ενέργειές του στο δέρμα», τονίζει η κα Κατσαρού. Αντίθετα με τα στεροειδή, η αλοιφή τακρόλιμους ενισχύει την κεράτινη στιβάδα στα άτομα με Α.Δ., αυξάνοντας τα απαραίτητα λιπίδια, δεν επηρεάζει το δερματικό φραγμό και δεν προκαλεί ατροφία και μείωση του κολλαγόνου, απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο νέων εξάρσεων. Ενδείκνυται για άτομα με μέτρια και σοβαρή Α.Δ., που χρειάζονται γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα, όπως η φαγούρα, το αίσθημα καύσου και η ερυθρότητα, όταν πρέπει να διακοπεί η λήψη στεροειδών.

Σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής σε όλες τις ηλικίες

Η μείωση της φλεγμονής, επιτυγχάνεται στο μισό χρόνο με τη χρήση της τακρόλιμους σε σύγκριση με άλλο φάρμακο της ίδιας κατηγορίας. Η αλοιφή τακρόλιμους τόσο για ενηλίκους όσο και για παιδιά, είναι η μόνη που έχει ένδειξη για την οξεία φάση της νόσου, κατά την έξαρση, αλλά και προληπτικά μακροπρόθεσμα, για την αποφυγή νέων εξάρσεων.

Χάρη στα ευρήματα νέων ερευνών και στις προόδους της βιοτεχνολογίας, αρκετές θεραπείες που δρουν σε συγκεκριμένους μοριακούς στόχους αποτελούν ελπιδοφόρες μελλοντικές θεραπευτικές επιλογές. Σήμερα, η Α.Δ. δεν αντιμετωπίζεται μόνο με κορτικοστεροειδή. Καλό είναι οι ασθενείς να συμβουλεύονται τον ιατρό τους πριν συνεχίσουν μια παλιά αγωγή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή πριν επιλέξουν να την αλλάξουν. Ο ιατρός γνωρίζει ποιο φάρμακο είναι κατάλληλο για τον καθένα, και πόσο θα χρειαστεί με στόχο την υποχώρηση των εξάρσεων και την αποφυγή νέων.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.