«Συγκλονιστικά επίκαιρος συγγραφέας» λέει ο Γ. Στασινάκης, με αφορμή εκδήλωση για τον Καζαντζάκη

kazantzakhs

Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη και το Γαλλικό Ινστιτούτο διοργανώνει στις 17/2, στις 7.00 το απόγευμα, εκδήλωση με τίτλο «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η ποίηση. Η “Οδύσσεια” ή η πορεία ενός ελεύθερου ανθρώπου». Για το μεγάλο, επικό ποίημα του Καζαντζάκη θα μιλήσει ο Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Το βιβλίο εξάλλου του Γ. Στασινάκη «Καζαντζάκης-Ζορμπάς. Μια αληθινή φιλία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, θα παρουσιαστεί στις 16/2, στις 8.30 μ.μ., στον Ιανό, από τον πανεπιστημιακό Θανάση Αγάθο και τη διευθύντρια των εκδόσεων Καζαντζάκη, Νίκη Σταύρου.

«Ο κόσμος γνωρίζει τον Καζαντζάκη ως μυθιστοριογράφο, αλλά ο ίδιος ήταν σπουδαίος ποιητής», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Στασινάκης, μιλώντας για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο: «Επικός ποιητής, που έγραψε την “Οδύσσεια” σε 33.333 στίχους για τους οποίους απαιτήθηκαν δώδεκα χρόνια εργασίας και επτά φορές ξαναγραψίματος. Όσο για εκείνους που λένε πως ένα τέτοιο ποίημα δεν μπορεί να διαβαστεί, προδίδουν απλώς τη δική τους άρνηση να διαβάσουν. Η “Οδύσσεια” αποτελεί ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο και εκφράζει την περιπέτεια του Καζαντζάκη: περιπέτεια όχι μόνο υπαρξιακή, αλλά και γλωσσική».

Όπως σημειώνει ο συνομιλητής μας, η εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο είναι μόνο η αρχή. Θα ακολουθήσουν, τον προσεχή Οκτώβριο, δύο συνέδρια. Το ένα θα γίνει στην Αθήνα μεταξύ 12 και 13 Οκτωβρίου και θα έχει ως θέμα του τη σχέση του Καζαντζάκη με την πολιτική. Το άλλο θα γίνει από τις 21 έως και τις 23 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο και θα εξετάσει τη θέση του Καζαντζάκη στην εκπαίδευση: στην ελληνική εκπαίδευση, στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, αλλά και στα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης και της Ρωσίας.

Facebook Comments

POST A COMMENT.